Resultater: Hytteplanmila| Blodslitet| Rosa sløyfe-løpet| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind: Ep. 1| Ep. 2| Ep. 3| Ep. 4|
Elitegruppa ut fra start i Edsåsdalen under en tidligere utgave av Årefjällsloppet. Foto: Magnus Östh/Swix Ski Classics.

Elitegruppa ut fra start i Edsåsdalen under en tidligere utgave av Årefjällsloppet. Foto: Magnus Östh/Swix Ski Classics.

En rekke spennende nyheter i Årefjällsloppet

Snart åpner påmeldingen til Årefjällsloppet i Visma Ski Classics, og i den forbindelse presenteres nå flere spennende nyheter.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Den 25e mars 2017 går det femte Årefjällsloppet av stapeln.

Den 15e September öppnar anmälan för 2017 års olika lopp och inför öppnandet av anmälan presenteras nu en rad spännande nyheter!

En tävlingsdag
Den största nyheten är att de olika distanserna i Årefjällsloppet 2017 kommer genomföras på samma dag, Lördagen den 25e Mars.

Huvudklassen Årefjällsloppet 5.5, som är med i TV-sända långloppstouren Visma Ski Classics, startar kl 09.00, samtidigt startar Stafetten, båda i Vallbo.

Därefter startar 3.0 klassen i Ottsjö kl 12.00 och 1.1 klassen startar i Edsåsdalen kl 13.00.

- Vi vill att alla deltagaras skall få uppleva den folkfest som det är i spåren under lördagen, och därtill få chansen till en gemensam Afterski och lördagskväll i Åre eller södra Årefjällen. Vi tror att detta är en mycket bra lösning för alla deltagare, säger David Nilsson tf VD för Årefjällsloppet.

Eventcenter i Åre
Årefjällsloppets eventcenter kommer framledes fortfarande vara i Åre, där tävlingsledning, information och nummerlappsutdelning finns. Från Åre utgår bussarna till start och efter loppen tillbaka till äventyrsbadets omtyckta dusch/ombyte.

Bussarna som går i skytteltrafik tillbaka till Åre från Edsåsdalen är gratis för alla med nummerlapp! I Åre finns även afterski och Årefjällsloppets efterfest, mer om det i kommande nyhetsbrev...

Årefjällsloppets bansträckningar och klasser
Bansträckningen har inför 2017 förändrats för att kunna bli permanent över tid.

Starten av 5.5 och Stafetten förläggs till gärdet vid Vallbo kapell. Startgärdet i Vallbo användes redan 2013 därefter har spåret ut från gärdet kraftigt breddats för att undvika en flaskhals.

Därefter slingrar sig banan i vacker fjällbjörkskog ända till Nulltjärn där den vänder tillbaka för att passera första vätskekontrollen i Vålådalen.

Efter Vålådalen går banan via Östra Vålådalen över Ottsjön till Ottsjö by där deltagarna möter den beryktade Ottsjöbacken.

Mot slutet av backen går banan genom ravinen i språngsdalen och passerar Platåkåtan, därifrån slingrar sig banan i lågfjällsterräng via Trillevallens vätskestation i Dals-Nyvallen, och runt Offsjöarna till sista vätskekontrollen innan banan går nerför mot målet i Edsåsdalen.

Målportalen behålls från fjolåret på toppen av Edsåsdalens barnskidbacke, en krävande och mycket omtyckt avslutning.

Banan blir ca 55km och klassen döps såledeles till Årefjällsloppet 5.5.

- Vår strävan har varit att permanenta Årefjällsloppets bansträckning över tid, och med den osäkerhet i snötillgången som finns från Edsåsdalen mot Åre. När därtill fjolårets tuffa målgång i Edsåsdalen bliv så uppskattade som den blev så känns den nya bansträckningen helt riktig. Även om distansen kortas något är det en krävande bana med fantastiska skidupplevelser, fortsätter David Nilsson

3.0
För de som vill få en äkta fjällupplevelse men tycker att långa banan är lite väl krävande finns ett mellanlångt alternativ över halva bansträckningen, ca 28km.

Loppet heter 3.0 och starten förläggs till Ottsjö, därifrån följer den 5.5 klassens sträckning i lågfjällsterrängen till målet i Edsåsdalen.

Nytt för 2017 är att klassen är öppen för de som fyller 16 år och uppåt.

1.1
För de som även tycker att 3.0 klassen är för krävande samt för de yngre skidåkarna finns den 11km långa 1.1 klassen med start och mål i Edsåsdalen.

Skidåkarna passerar samma mållinje som elitåkarna.

Stafetten
Nyheten från 2016, Stafetten, får 2017 tre delsträckor. Den första går från starten i Vallbo, där Stafettlagen har ett eget startled, till Vålådalen över 14km.

Den andra sträckan går från Vålådalen till Ottsjö och är 12km lång.

Den tuffa avslutande tredjesträckan är 28km lång från Ottsjö till Edsåsdalen.

Lilla Årefjällsloppet
För de allra minsta finns Lilla Årefjällsloppet som går i anslutning till målportalen i Edsåsdalen under Lördagens event.

Projekt Snösäkra
De senaste årens bristande snömängd på delar av tävlingsområdet har gjort att tävlingsledningen startat ett projekt med namn Snösäkra! Projektet har tillkommit för att se till att Årefjällsloppet kan hållas på planerad bansträckning.

I projektet ser man bland annat till att konstsnöhögar skapas på ett flertal strategiska platser utmed spåret, samt att spåren packas mer kontinuerligt.

EARLY BIRD ERBJUDANDE
Anmälan öppnar kl 07.00 den 15e September, de som anmäler sig till någon av Årefjällsloppet distanser under öppningsdagen får 20% RABATT på startavgiften!

Använd koden: earlybird2017 vid anmälan.

Vi ses i Åre!
Årefjällsloppets tävlingsledning

Lenker
* Hjemmeside for Årefjällsloppet med påmelding og mer info.
* Tidligere resultater og omtaler, værvarsel, bilder, med mere.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse
Annonse


Annonse