WC Lillehammer: Program| WC Ruka: Resultater| NC Gålå: Resultater| IBU WC Østersund: Program| Resultater| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Helgens TV-program| Sesonginformasjonen 2021/22| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind
Nå er vi straks i gang med verdenscupsesongen 2021/22. Foto: Modica/NordicFocus

Nå er vi straks i gang med verdenscupsesongen 2021/22. Foto: Modica/NordicFocus

En verdenscupåpning der mange har mye å bevise

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Da nærmer det seg verdenscupstart. Siden sesongen ble avsluttet i Sveits i mars har løperne trent hver for seg. I helgen møtes de endelig til dyst igjen. Vi har fått visse indikasjoner i diverse mindre renn, først i Muonio for to uker siden, og deretter på Beitostølen og i Gällivare denne helgen. Men det er først nå alle de beste møtes, og det er først nå det virkelig gjelder i denne spennende OL-sesongen.

Spesielt for de norske løperne er sesongstarten i år ekstra viktig. Mange av våre konkurrenter kan komme inn med senkede skuldre, og legge en langsiktig i plan i visshet om de står på startstreken i OL. Den luksusen har ikke de norske, kanskje med unntak av Therese Johaug og Johannes Høsflot Klæbo. Nye kvotebestemmelser gjør at nåløyet er ekstremt trangt. I OL i Pyeongchang i 2018 var det ti norske løpere per kjønn som fikk reise, denne gangen er det bare åtte. Spesielt blant herrene vil Norge garantert måtte la mulige medaljevinnere bli hjemme. Det første verdenscuputtaket til Ruka har allerede blitt debattert, når det norske OL-laget skal tas ut kan man nesten garantere et rabalder uten like.

Tenk dere et scenario der man må vurdere hvem som har størst medaljesjanse av Østberg Amundsen på 50 kilometer fri teknikk eller Håvard Solås Taugbøl på en skøytesprint. Begge har kanskje vært på pallen i starten av sesongen og levert topp resultater, men det er ikke plass til begge i den lille troppen. Monsen, Nossum, Iversen og Bjervig kommer til å få kjørt seg!

For å få ro i OL-oppkjøringen er det derfor veldig viktig for våre beste å starte sesongen godt, slik at de kan kvittere ut billetten til OL allerede i desember. Da kan de få ro i treningen fram mot mesterskapet. Dette er også grunnen til at Norges Skiforbund har bestemt at siste uttak til OL skjer 10. januar, noen vil få klarsignal allerede 20. desember. Da kan de som skal reise få tid til å akklimatisere seg til høyden, og legge opp et så gunstig opplegg som mulig. Men det betyr samtidig at Tour de Ski er siste mulighet til å kvalifisere seg. Finner du formen i midten av januar er det for sent. Ruka, Lillehammer og Davos er derfor tre ekstra viktige helger for våre beste løpere.

Så hva har de første skirennene fortalt oss.

Med sin dobbeltseier i Gällivarepremiären er Frida Karlsson utvilsomt i god form. Spørsmålet er hvor bra. Hun slo Ebba Andersson med henholdsvis 16 og 29 sekunder. Therese Johaug slo på sin side Heidi Weng med 43 og 35 sekunder. Mitt tips er at Therese er best, men Frida vil være en hard konkurrent. I Finland har Krista Parmakoski levert bra, det samme har Natalia Nepryaeva, selv om avstanden ned til mer "ukjente" løpere som Istomina og Sorina ikke har vært skremmende stor. En liten stjerne i margen skal tyskerne Victoria Carl og Laura Gimmler få. Carl endte på tredjeplass i alle tre konkurransene i Muonio og Laura Gimmler vant sprinten. Det hadde vært veldig gøy å få noen tyske jenter tilbake i verdenstoppen, det begynner å bli en stund siden Claudia Künzel-Nystad og Evi Sachenbacher-Stehle kjempet om seirene.

På sprintfronten er det mye usikkerhet for øyeblikket. Linn Svahn er ute for sesongen med en ødelagt skulder, Jonna Sundling falt og røk et leddbånd i tommelen og Maiken Caspersen Falla sto over Beitostølen på grunn av sykdom. Sannsynligvis vil svenskene, med Dahlqvist, Dyvik og Hagström i spissen, fortsette å dominere, men kanskje kan løpere som Maiken, Ane Appelkvist Stenseth, Lotta Udnes Weng og Anna Svendsen gi svenskene kamp. Så har vi de nevnte tyskerne, noen russere, sveitsere og bronsevinneren fra VM, slovenske Anamarija Lampic. Sprinten for kvinnene er blitt en spennende og flernasjonal øvelse.

På herresiden var det Holund og Østberg Amundsen som tok hver sin seier på Beitostølen. At Østberg Amundsen ikke en gang reiser til Ruka sier litt om utfordringene til Norge. Emil Iversen leverte meget godt på Beitostølen og pleier å gå fort i Ruka. Han kommer til å være med å kjempe i toppen i år også, men er nok litt skuffet over at fredagens sprint i Finland ikke teller i sammendraget som tidligere år. Av utlendingene har Iivo Niskanen vært den mest stabile løperen, han har vunnet tre av fire renn han har stilt opp i, men riktignok med relativt liten margin. I to av tilfellene var Alexey Chervotkin nummer to, han har tydeligvis funnet en god form. I tillegg er det en stor gjeng russere som jakter rett bak. Det inkluderer Ustiugov, Yakimushkin, Semikov, Belov, Maltsev, Spitsov og den største av dem alle -  Alexander Bolshunov. Vinneren av sammenlagtcupen de siste to årene har hatt problemer i oppkjøringen. Det har vært snakk om en sykkelvelt, akilles problemer og tannoperasjoner. Forrige helg sesongdebuterte han i to testrenn i Muonio og ble nummer fem og nummer tre. Ikke skremmende bra, men heller ikke lengre bak enn at han kan vinne alt til helgen.

Av andre løpere som har vist seg fram finner vi Federico Pellegrino som ble nummer to i sprinten i Muonio og Dario Cologna som deltok, og ble slått, i den svenske åpningen i Gällivare. I Gällivare deltok ikke svenskenes unge stjerne William Poromaa, det vil han heller ikke gjøre i Ruka. Jens Burman måtte bryte med ryggproblemer under lørdagens renn, og er heller ikke på plass i Ruka. Calle Halfvarsson ser ikke bra ut. Så gjenstår det å se hvor god det unge talentet Leo Johansson er. Personlig må jeg si at det ikke ser veldig lovende ut for de svenske herrene. 

Vårt største håp, Johannes Høsflot Klæbo, har ikke gått skirenn så langt denne sesongen, men kjenner vi han rett kommer han til å gå fort i Ruka. Mitt tips er at sesongen i år kommer til å likne mye på fjoråret, og i stor grad bli en norsk-russisk duell om herrenes langrennstrone.

En ekstra godbit er at vi får et gjensyn med den gode gammeldagse jaktstarten i Ruka. Først et klassiskrenn i intervallstart på lørdag, deretter en jaktstart i fri teknikk dagen etterpå, akkurat som i gode gamle dager da Ulvang, Dæhlie og Alsgaard herjet. Men først er det sprint på fredag, skru på TV 3 fra klokken 10.00, da starter prologen.

Ps. Det er meldt kaldt i Ruka i helgen. Forhåpentligvis har løperne pakket et ekstra sett med ullundertøy.

Se også:
Program verdenscupåpningen i Ruka
Terminliste hele verdenscupsesongen
Program OL


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse