www.langrenn.com

Resultater: SKIRENN (snø): Tjuvstarten| RULLESKI: KS Rulleskirenn| Øvrige ligger mellom nyhet nr. 4 og 5| SKIPLUKKER'N SVARER
Vakre rammer i Engadin Skimarathon. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Vakre rammer i Engadin Skimarathon. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Engadin Skimarathon - En turrennperle i de sveitsiske alper

Over 13 000 deltagere var med på å gjøre Engadin Skimarathon til en fest i gnistrende sol mellom sveitsiske alpetopper i mars. Verdens vakreste og letteste skirenn er en godt bevart hemmelighet for nordmenn.

Tips en venn  Skriv ut
06.04.2015 - Elizabeth S. Lingjærde

Nordmenn elsker skirenn, og flokker til Birken, Vasaloppet og Marcialonga. Bare rundt 230 finner veien til det største og vakreste rennet i Sveits. Jeg var en av dem.

Er det fordi rennet anses som det letteste av alle maraton? Traséen starter i alpelandsbyen Maloja, øverst i Engadindalen i de østre alpene i Sveits.

Et område med sterk Tyrolerkultur, som kommer til uttrykk i usedvanlig flott alpearkitektur, beitelandskap og legendariske St. Moritz som en glitrende diva ved fjellvannet med samme navn.

Berømte steder
På rekke og rad ligger langrennssportens kjente høyfjellssteder, som Silvaplana, Sils Maria og Pontrasina.

Lett å kombinere med fantastiske forhold for alpine utskeielser i mange små og store skidaler, som St. Moritz selv (Corviglia/Celerina), Arosa Lenzerheide og Diavolezza.

For å komme dit, kan man enten fly til Milano og bile et par timer, eller fly til Zürich å ta den UNESCO-fredede togturen med Rhaetian Railways gjennom de spektakulært flotte alpedalene, som med sine taggete topper minner om Dolomittene ikke langt unna.

Du passerer både Davos og Kloster. Grensen til Italia er bare noen få kilometer unna målområdet S-chanf, 42 kilometer nedenfor start.

Ja, nedenfor, fordi løypa begynner på 1820 moh og ender på 1760 moh. A walk in the park for Birkebeinere altså.

Togturen tar rundt 3,5 timer til St. Moritz, og mange velger å hoppe av litt før, for eksempel i Pontrasina, som ligger midt i maratontraséen og er målområde for halvmaraton.

Denne landsbyen har vært og er et yndet sted for den norske langrennseliten, og byr på mange gode løyper, inkludert Berninapasset.

Vi valgte å bo i glamorøse St. Mortiz, og ankom akkurat tidsnok til å nyte de siste solstrålene over et glass hvit Engadinervin fra terrassen til Chesa Veglia, som er St. Moritz eldste bygning fra 1658, med utsikt mot sin legendariske eier; Badrutt’s Palace Hotel.

Teksten fortsetter under bildet
engadin-15-01-f-lingjaerde.jpg
Odlo, som har hovedkontor i Sveits, sponset dette norske damelaget under Engadin Skimarathon i Sveits, ledet av Anette Bøe og Odlos Cathrine Lofterød Feght. Foto: Elizabeth S. Lingjærde.

Eliten og folket i herlig miks
På maratondagen fraktes alle med busser fra togstasjonene til startområdet. Du må på forhånd ha fått tilsendt, eller plukket opp, konvolutten med startnummer og nummerert pose til ekstra tøy.

Alt er meget velorganisert. Bussene tar deg opp til Maloja. Der venter store varmetelt, nok av doer, boder som selger mat og drikke og nummererte trucker som tar imot posen og frakter den til målområdet.

Så trasker du bort til startbåsen din, og venter småhutrende på start mens diskomusikken sørger for å roe nerver og få opp stemningen.

Løypa starter bredt med mange nok spor, men vær obs på at du som norsk bør seedes. Vi var debutanter og havnet i bakerste pulje.

Jeg, min feiging, hadde meldt meg i klassisk stil, og brukte halve tiden på siksaktråkling mellom tusenvis, som åpenbart ikke hadde mer skitrening enn en gjennomsnittlig danske (sorry!).

Etter ha bykset rett opp bakker mellom sirlige rader av veloppdragne mellomeuropeere i lunken fiskebeinsgang, frest gjennom opptråkkede skogholt mellom innsjøene, og irritert meg grenseløst over stående trafikkork foran hver minste bakke, ble det endelig armslag etter 21 km, der røkla forsvant i mål for halvmaraton.

Derfra var det grei skuring videre, til alt av skismøring var gnidd av på til dels hardt påskeføre under alpesolen.

Slutten av løypa er derfor ganske drøy for spesielt klassiskløpere, tross smøreservice underveis. Den siste milen bølger seg opp og ned, noen steder på skeive, over jorder. Det blir tøffe armtak.

I år ble det ingen Northug på slutten, men såpeglatt stabbing opp sukkervåt snø til målstreken. Der venter til gjengjeld bratwürst, øl og annet snadder for bongen man får med startnummeret.

Her kan du nyte din egen personlige seier med feststemte og likesinnede, før toget 100 meter unna frakter deg tilbake til landsbyen du bor i langs løypa.

Teksten fortsetter under bildet
engadin-15-02-f-lingjaerde.jpg
Fra venstre: Elizabeth S. Lingjærde, Ragnhild Stuve, Ellen Nygård Nilsen og Anette Bøe storkoser seg etter å ha passert målstreken på vegne av hovedsponsoren Odlo, med anstendig norsk innsats. Foto: Elizabeth S. Lingjærde.

Sol, ompa og slalom som bonus
Engadindalen har MYE sol og fint vær. Folk er blide, og på veien er det både oompa, ovomaltine, buljong, sjokolade, heiarop og masse moro!

Vi som stiller i folkeklassen kan nyte synet av skiløpere (skøytere) utkledd som bananer, astronauter, kyllinger og anrekk fra hele Europa. Engadin skimaraton appellerer både til verdenseliten og folk flest.

Men best av alt er kombinasjonen av kultur, alpetopper og skimuligheter. Du befinner deg tross alt i et område med legendariske bra bakker.

Det anbefales på det sterkeste å mørne lårene litt fra 3000 meters høyde og ned. Vi holdt oss til Corviglia i St. Moritz, som har et bredt utvalg av bakker, passe variert for et par dager.

---

Fakta om Engadin Skimarathon
Startet i 1969 og er i dag det største skirennet i Sveits, med over 13 000 deltagere fra over 50 land.

Traséen på 42 km starter i Maloja på 1820 moh, passerer Pontrasina 1770 moh etter 21 km (halvmaraton), og ender i S-chanf på 1760 moh.

Kun løpere som skøyter blir premiert. Klassiskløpere blir rangert på uoffisiell liste, grunnet mangel på kontroll av teknikk.

I 2015 deltok 13 331, hvorav 76 % menn. Gjennomsnittsalder for menn er 44 år, for kvinner 38 år.

Norge er fjerde største nasjon i Engadin, etter Sveits, Tyskland og Italia. I 2015 deltok cirka 232 fra Norge.

Norske vinnere:
1997: Anita Moen 1:25.15
1999: Tor Arne Hetland, 1:25.21
2008: Tor Arne Hetland 1:24.30
2014: Anders Gløersen 1:35.05

De beste norske i 2015:
Ingrid Tandrevold Landmark beste norske kvinne, nybakt junior verdensmester i skiskyting, og nummer to sammenlagt i Engadin med tiden 1.46,36

Anita Moen vant overall halvmaraton for damer med tiden 55.35,2.

Ingen menn hevdet seg blant topp tre i helmaraton, men Ola Ovstedal vant aldersklassen i halvmaraton Masters 5 (50-55 år) med tiden 1:06,19


* LANGRENN PLUSS (+): Elite-intervjuer, trening, teknikk, utstyr, smøring med mye mere
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus
Langrenn.com
Dario Cologna tok spurten i Engadin Skimarathon 2019, som også inngikk i Ski Classics. I grønt ser vi Anders Gløersen som kapret 3. plassen. Foto: Tom William Lindström / Visma Ski Classics.

AVLYST GRUNNET KORONAVIRUS: Engadin Ski Marathon blir kansellert

5 renn avlyses – 17.000 løpere rammet

Dario Cologna tok spurten i Engadin Skimarathon 2019, som også inngikk i Ski Classics. I grønt ser vi Anders Gløersen som kapret 3. plassen. Foto: Tom William Lindström / Visma Ski Classics.

Dario Cologna vant Engadin Skimarathon – Gløersen og Øyre Slind på pallen

Norsk herreseier og dame på pallen i Engadin Nachtsprint

Petter Soleng Skinstad. Rauschendorfer/NordicFocus.

Vasaloppsvinneren Bjørseth Berdal og Jespersen høyt oppe i Engadin Nachtlauf – Seierspallen for Soleng Skinstad

Dario Cologna. Foto: Modica/NordicFocus.

Dario Cologna jakter kvadruppel i Engadin Skimarathon

Engadin Frauenlauf sin seierspall i 2019-utgaven. Fra venstre: Seraina Boner (2. plass), Rahel Imoberdorf (1) og Rebecca Vontobel (3). Foto: Swiss-Image.ch.

Seraina Boner inn på pallen i Engadin Frauenlauf

Petter Northug. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Petter Northug med bra comeback i Engadin Skimarathon

Petter Northug. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Petter Northug er ventet til Engadin Skimarathon søndag

Herrenes seierspall under Engadin Nachtlauf 2018. Fra venstre: Petter Soleng Skinstad (2. plass), Kari Varis (1) og Curdin Perl (3). Foto: Filip Zuan / Engadin Skimarathon.

Pallsuksess i svarte Engadin-natta for Petter Soleng Skinstad

Illustrasjonsbilde. Foto: Manzoni/NordicFocus.

Smøretips Engadin Skimarathon 2018

Fra en tidligere utgave av Engadin Skimarathon. Foto: Andy Mettler/swiss-image.ch.

Engadin Skimarathon 2018 slår alle rekorder

Anders Gløersen i Lahti-VM 2017. Foto: Modica/NordicFocus.

Anders Gløersen: Putter alle OL-eggene i én kurv

Mari Eide. Foto: Erik Borg.

Mari Eide vant Engadin Skimarathon

Dario Cologna. Foto: Modica/NordicFocus.

Cologna tideler foran Gløersen i Engadin Skimarathon

Illustrasjonsbilde. Foto: Manzoni/NordicFocus.

Smøretips Engadin Skimarathon 2017

Sølv-vinner Sjur Røthe i skøytedelen av 30 km med skibytte under NM på Lillehammer 2014. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Sjur Røthe sekunder fra seier i Engadin - Anita Moen vant halvmaraton

Illustrasjonsbilde. Foto: Manzoni/NordicFocus.

Smøretips Engadin Skimarathon 2016

Odlo, som har hovedkontor i Sveits, sponset dette norske damelaget under Engadin Skimarathon i Sveits, ledet av Anette Bøe og Odlos Cathrine Lofterød Feght. Foto: Elizabeth S. Lingjærde.

Rosa skieventyr i Engadin

Vakre rammer i Engadin Skimarathon. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Engadin Skimarathon - En turrennperle i de sveitsiske alper

Ilia Chernousov. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Ilia Chernousov avgjorde Engadin Skimarathon på målstreken