Vegard ulvang ansikt mai04_cropped_270x152

Enig i kritikken

FIS og Vegard Ulvang er enig i kritikken fra Kjell-Erik Kristiansen, og mener produksjonen fra Cogne var forferdelig. Nå tar de problemet på alvor.
Tips en venn  Skriv ut

Onsdag gikk VM -og OL-speaker Kjell-Erik Kristiansen kraftig ut mot TV-produksjonen fra verdenscuprennet i Cogne. Han mener at langrennssporten graver sin egen grav med slike elendige TV-produksjoner.

De som så verdenscuprennet fra Italia på TV fikk se en svært mangelfull oppdatering på hvilke løpere som en hver tid ledet. Tidtakingen på skjermen var svært mangelfull og klippingen hang ikke på grep. For eksempel ble det ikke vist ett eneste bilde av en løper som Roger Aa. Djupvik, som gikk sitt livs løp og ble nummer sju.

Les Kjell-Erik Kristiansens leserinnlegg her!

Diskuter: Hva synes du om produksjonen fra Cogne?

"Produceren gjorde alle de feil som er mulig, og han kunne tydeligvis ingenting om langrenn. Iblant virket det som et webkamera som var plassert ute i skogen og der noen mennesker for forbi innimellom? Dette blandet med oversiktsbilder over landskapet gjorde det sikkert til en interessant sendning for de som ønsker å gjøre seg bekjent med den italienske fjellheimen, men ikke for de som er interesserte i langrenn.", er noe av det Kristiansen skriver.

- En forferdelig produksjon
Fredag morgen var langrenn.com i kontakt med Vegard Ulvang, leder i langrennskomiteen til FIS. Han er enig i kritikken som kommer fra Kjell-Erik Kristiansen.

- Jeg er helt enig. Denne produksjonen var forferdelig, det er ikke slik vi vil vise fram sporten vår på TV, sier Ulvang.

Ulvang sier at det er det italienske skiforbundet som har rettighetene til arrangementet, og at det er FIS sitt ansvar å stille krav til produksjonen.

- Vi har nok ikke lykkes i å få fram våre krav, mener han.

Det faktum at det ble gjort om til intervallstart gjorde ikke saken bedre for de italienske arrangørene. Ulvang forklarer:

- Vi er bortskjemt med gode NRK-produksjoner på intervallstart her hjemme. I Mellom-Europa kan de fellesstart - det er lettere å produsere godt. Det er ingen unnskyldning, men det kan være en forklaring.

Han sier at de i Mellom-Europa har et helt anderledes syn på langrennsproduksjon. I Oberstdorf-VM mente FIS at det som ble presentert ikke holdt mål, mens produsentene mente det stikk motsatte.

Ikke første gang
FIS vil nå bruke harde metoder for å få en løsning på dette problemet.

- Vi må bare være hard på dette. Gode TV-produksjoner er viktig for langrennsporten, sier Ulvang.

- Hvilke sanksjoner kan dere bruke?

- Vi kan gå så langt å ikke gi dem renn i framtiden, sier Ulvang.

Etter det langrenn.com erfarer har det også vært kraftige diskusjone innad i FIS tidligere etter enkelte verdenscuprenn. Blant annet skal produksjonen fra 15 kilometeren i Oberstdorf-VM i 2005 og fra Davos i fjor ikke ha vært tilfredstillende.

- Dette vi så på onsdag var standarden på TV-sendingen for 5 år siden. Det kan vi ikke være bekjent av i 2006, mener Ulvang.

Brukes som skrekkeksempel
Det er ikke bare Ulvang og Kristiansen som har reagert på produksjonen. Etter Kristiansen innlegg har langrenn.com mottatt e-post fra felere som har reagert.

langrenn.com har også vært i kontakt med en svært erfaren langrennsproducer fra Norge om sendingen.

- Jeg så bra bruddstykker av produksjonen, men det jeg så var katastrofe. Vi satt og irreterte oss kraftig, sier han.

Han ønsker ikke å stå fram med navn før han har fått sett hele produksjonen fra Cogne.

- Når du ikke viser løperne opp mot passering og når i tillegg ikke "time to beat" vises, så tar man bort hele det journalistiske poenget med en slik sending, mener han.

Produceren sier at produksjonen fra Cogne i framtiden vil bli brukt som et skrekkeksempel på hvordan det ikke skal gjøres.

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut