---
SKI TOUR: Totalt 3 av 6 etp: Kvinner- Menn| Tirsdag: Sprint: Finale: Kvinner- Menn| Prolog: Kvinner- Menn| Søn: 10/15 km: Kvinner- Menn| Lør: 10/15 km: Kvinner- Menn
---
Smøretips: Ski Tour
Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Er det virkelig dette vi ønsker?

Kommentar

Til tross for sesongens fineste skiforhold finnes det knapt skirenn på denne tiden av året. Er det virkelig dette vi ønsker, og har langrennssporten råd til å la drømmeforholdene passere uten å bli utnyttet skikkelig?

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Sola skinner fra blå himmel, og rundt om i landet finner vi årets fineste skiforhold. Slik er det ganske ofte i mars og april. Likevel arrangeres det knapt skirenn på denne tiden av året. Er det virkelig dette vi ønsker?

Ikke misforstå. Det finnes fantastiske skirenn også i mars og april, men da snakker vi først og fremst om turrenn. Det er ikke disse rennene de aktive langrennsløperne i junior- og seniorklassene trener mot.

Turrenn er en avveksling mot slutten av sesongen, en sesong som altfor ofte preges av avlysninger, flytting av renn og ufyselige værforhold i løpet av vinterens første måneder. Nå er derimot både vær- og snøforholdene bedre enn noen gang, men skirenn av betydning finnes det knapt.

For den hjemlige eliten var sesongen i realiteten ferdig allerede i slutten av februar, da finalen i Skandinavisk Cup ble arrangert i Latvia og Estland. Denne finalen kom etter at løperne hadde gått ti renn på to og en halv uke, og deretter ventet fire helger uten skirenn for de fleste. Forstå det den som vil.

Et par uker senere avsluttet verdenseliten i både langløp og tradisjonell langrenn sin sesong i Sverige, og også de kunne se tilbake på en sesong preget av lite snø, avlysninger og voldsomt vær.

Neida, jeg har ikke glemt NM del to på Gålå. NM del to kan vel sies å bety noe for de få som har noe uoppgjort, men for de fleste løperne står banketten igjen som helgas høydepunkt, i den grad de husker noe som helst.

De andre store TV-idrettene har for lengst startet sesongen. Både syklistene, fotballspillerne og friidrettsløperne får fortjent TV-tid, noe både utøvere, publikum og ikke minst sponsorene legger merke til.

Har langrennssporten råd til ikke å ta hensyn til dette? TV-tall fra både showrenn og rulleskirenn viser at folk vil se mer langrenn på TV, og det vil overraske stort om dette ikke gjelder i perioden der det kan bys på nydelige forhold for både deltakere, publikum og TV-seere.

Hvorfor ikke arrangere flere skirenn i mars og april, når det faktisk er fint å være ute? I store deler av landet er det jo også nå det er fine skiforhold, i motsetning til i november, desember og januar, der avlysninger på grunn av kulde og snømangel dessverre er like vanlig som det er uvanlig.

Nå er det på tide at både Norges Skiforbund, det internasjonale skiforbundet, Ski Classics og alle andre som bestemmer over langrennssporten forstår at mars og april bør utnyttes på en helt annen måte, mens det ikke trenger å komme enda flere skirenn i perioder der det allerede er mer enn nok.

En annen konsekvens av elendige terminlister kan være at talentene forsvinner til andre idretter. Når skirenn avlyses og flyttes i første halvdel av sesongen, og ikke arrangeres i andre halvdel av sesongen, er det fort gjort at talentene heller velger idretter som stimulerer konkurranseinstinktet gjennom hele året.

Er det virkelig dette vi ønsker? Hvis ikke, bør det komme endringer i neste års terminlister.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus