KIRKEBAKKEN GP: Resultater alle klasser| TOTEN SKIFESTIVAL: RESULTATER: Lørdag 50 km: Kvinner- Menn| Fredag 10 km: Kvinner- Menn| Program| Startliste| VELDIG MANGE ANDRE RESULTATER mellom nyhet 4 og 5| LANGRENN PLUSS| SKIPLUKKER'N SVARER| FØLG LINDESNES - NORDKAPP

Erling Jevne avslutter karrieren med Birkebeinerrennet

Langrenn.com mot Birkebeinerrennet

Birkebeinerrennet blir avslutningen på en lang og begivenhetsrik karriere for Erling Jevne. Turen over fjellet blir det flere av, har han sagt, men toppsatsingen, er det slutt på. Dessverre.
Tips en venn  Skriv ut

Øyer-ekspressen som han blir kalt, har vært 15 år i verdenscupsirkuset. Det har vært vel så mange nedturer som oppturer, men selv om Erling har vært igjennom mye vondt, har han aldri gitt opp. Han mistet sønnen ,Erich Iver, sommeren for tre år siden i en trafikkulykke på E6 - bare et par hundre meter unna der familien bor. Erich Iver var bare 4 1/2 år gammel da han ble påkjørt og drept momentant.
Erling kom seg utrolig nok gjennom den tragiske ulykken, det samme gjorde kona, Inger Lise Sæterbakken. Og i fjor sommer kom Erik Johannes til verden. Sammen med Anna Elise (4 1/2) og Nora Thelma (2) er de nå fem i familien.

Erling er veteranen på herrelandslaget. Med sine 35 år har han vært med på mange epoker i langrennssporten.

– Jeg husker spesielt godt gjennombruddet mitt i 1987. Da jeg ble nummer 5 på 5-mila i Kollen. Det var stort, sier Erling Jevne.

– Sølvet på 5-mila i OL i Nagano og sølvet på 3-mila under VM i Trondheim er løp som jeg har fått maksimalt ut av.
Og begge gangene har han blitt slått av den dopingdømte finnen Mika Myllyla!

Men:
– Det beste minnet er nok da Erich Iver sto i målområdet etter jeg kom i mål på «Birken» og ga meg appelsin. Det glemmer jeg aldri!

Erling er alltid imøtekommende og i godt humør. Og milslukeren har aldri lagt skjul på at han liker å presse kroppen.

– Jeg elsker å slite. Det har jeg alltid gjort. Det å sette seg langsiktige mål, og ha noe å jobbe mot, er herlig. Jeg elsker dette livet. Vi er privilegerte som kan trene to ganger om dagen og drive på med det vi liker aller best. Langrenn har alltid vært idretten min!

Sommeren 2000 datt Erling forkjært på en sykkeltur og brakk lårhalsen. I flere måneder måtte han trene alternativt. Svømming og løping i bassenget på Jorekstad i Fåberg ble det mye av. Ulykken satte han mye tilbake, men også denne gang reiste Erling seg mesterlig. Han hadde en god sesong.

– Etter sesongen satt jeg og telte på knappene om jeg skulle satse videre. Men etter å ha rådført meg med familien og Skiforbundet, tok jeg fatt på én sesong til. Jeg droppet flere samlinger med landslaget for å være mer hjemme med familien og i oppkjøringen til OL fikk jeg kjøre mitt eget opplegg med høydeopphold i sveitsiske Davos, hvor familien fikk være med. Det fungerte veldig bra.

OL gikk ikke som han hadde håpet. På 15 km klassisk ble han nummer seks. På 5-mila, som skulle være hans distanse, ble han nummer 11.

– Jeg klarte ikke å gå fortere. Jeg var skuffet etter 5-mila, men den største skuffelsen har jeg lagt bak meg. Livet går videre!

Når Erling går i mål 23.mars, er det slutt på toppsatsingen. For alltid. – Selv om jeg legger opp kommer jeg til å holde meg i form. Det kommer ikke til å bli på langt nær den samme treningsmengden som før. Færre økter, men desto mer intensivt. Nå skal jeg være mer sammen med familien og passe på gården.
Familien Jevne bor på en stor gård. Huset er fra 1740, men ble pusset opp i 1995. Det er foreldrene Iver og Ingrid som har drevet gården i snart 40 år. Med griser og sau i fjøset og 220 mål dyrket mark med korn, poteter og høy. 1100 mål skog - og seter på Øyerfjellet med fire hus - blir det mer enn nok å gjøre på bondesønnen.

Selv om det blir slutt på den internasjonale toppsatsingen, blir han med i Birkebeinerrennet.

– «Birken» er et veldig bra arrangement. Jeg har alltid stortrivdes der.
Han har sju seiere på rad. Men siden det denne gang skal gåes renn uten sekk, og med hele verdenscupfeltet på plass, blir det desto hardere for Jevne å ta sin åttende strake.

– Det er mange, mange som kan vinne. Skal jeg vinne må alt, absolutt alt fungere, understreker Øyer-ekspressen.
Og legger til:

– Det hadde vært en fantastisk avslutning på karrieren å gå til topps!
De siste gangene har Erling sagt takk for følget allerede opp mot Skramstadsetra (11km).

– Jeg legger ikke skjul på at jeg kommer til å kjøre for fullt fra første stavtak for å få spredning i feltet. Selv om vi skal gå 58 km er det mange partier i løypa hvor det er lett å henge. Er vi et stort samlet felt på Sjusjøen (45km), blir det vanskelig. Jeg vil unngå spurt.

Hva tenker så mannen som har vært uslåelig i «Birken» de gangene han har stilt opp, når han går mutters alene på fjellet?

– Jeg tenker på å gå ordentlig teknisk på ski. Jeg er topp konsentrert rundt det jeg gjør. Prøver å gå rasjonelt, ikke sløse med kreftene. Jeg filosoferer aldri om ting.

– Forestill deg følgende: Du kommer alene inn på skistadion i ditt siste internasjonale renn. Hva tenker du da?

– Da tenker jeg på å komme meg fortest mulig i mål!


Spiser godt

Milslukeren har gode tips å komme med til andre Birkebeinere.
– Mye mat og drikke de siste dagene før en slik kraftanstrengelse er viktig. Men det er viktig ikke å overdrive. Dagen før løpet bør man kutte ned på spise - og drikkingen.

SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut


Snart sesongstart for langdistansegutta

Langrenn.com følger langdistanselandslaget

Unge toppløpere, men ingen fra Norge

Langrenn.com følger skistjernene

Mandagens lokale resultater

Langrenn.com følger langrennsporten Norge rundt

Hofstad suveren i Romjulsrennet.

Langrenn.com følger lokale renn

Dagens resultater fra lokale renn

Langrenn.com følger Langrennsporten Norge rundt