Petter Northug jr. ga Andreas Molden taktiske råd om hvor og når det bør rykkes på fellesstarter og stafetter. Foto: Erik Borg.

Petter Northug jr. ga Andreas Molden taktiske råd om hvor og når det bør rykkes på fellesstarter og stafetter. Foto: Erik Borg.

Fikk Northugs beste råd

Nå blir Andreas Molden enda verre å slå for konkurrentene. Superjunioren fikk gode råd fra selveste Petter Northug jr. i rulleskiløypa på Konnerud.
Tips en venn  Skriv ut

– Rådene som jeg fikk, var egentlig ganske selvfølgelige, men jeg har ikke tenkt på dette selv før, sier Andreas til Langrenn.com.

17-åringen fra Nes Ski fikk vært med allround-landslaget for herrer på samling. Først var han med på en over to timer lang rulleskitur fra morgenen av. På ettermiddagen var det en løpetur på 1.45 timer.

– Det ble en drømmedag med landslaget. Jeg fikk kjenne på nivået, på trening vel og merke, og fikk oppleve hvordan de er.

Mesterens råd
Tidligere i år ble Andreas ett av to Terra-talent som betød 15.000 kroner til ham, 10.000 kroner til hans klubb og en treningstur med Petter Northug jr. Turen ble til en dag med landslaget.

Under rulleskiøkta ble det også noen minutter hvor landets fremste mannlige skiløper både gikk foran og etter Molden og ga ham tips.

– Det er alltid artig å kunne gi råd. Når det er landslagssamlinger, bruker vi løperne å kommentere og hjelpe hverandre. Det er et åpent forhold til det å trene, og det er bra å få impulser fra andre, sier Northug jr.

Litt av en fart
Molden og Northug jr gikk opp en bratt stigning i rulleskiløypa på Konnerud. Først var Petter bak. Så var Andreas bak. Sistnevnte imponerte med å holde godt følge da Petter slo til med det berømte rykket. Når hele laget gikk 10–15 sekunder lange rykk sammen, ble heller ikke Molden hektet av.

Les mer nedenfor bildet
Andreas Molden rykker til. Bak følger Petter Northug jr. Foto: Erik Borg.
Andreas Molden rykker til. Bak følger Petter Northug jr. Foto: Erik Borg.

– I forhold til alderen ser det riktig bra ut. Teknikken er god, og hurtigheten det samme, roser Petter.

Mange ble nok imponert over den unge nesbuen, for han ble svett og sliten, men hadde ikke noe problem å henge med de meritterte langrennstoppene.

– Han er stabil og sikker på skiene og har fysiske forutsetninger for å nå langt, sier landslagssjef Trond Nystad.

I løpet av samlingen sa Nystad også at Molden kunne ringe om det var noe. Det er tvilsomt om Nystad sier slik til alle.

De samme verdiene
Juniorstjernen forteller om en særdeles inspirerende dag. Han ble tatt godt i mot av guttene.

– Det var interessant å få høre hva landslagsløperne gjør og tenker når de er på trening. De var så åpne og positive, sier Andreas.

I løpet av treningsdagen opplevde han noe av det samme som han føler er så bra med Nes Ski.

– I klubben har det alltid vært fokus på at det skal være moro og god stemning. Nettopp slik var det også i landslagsgjengen.

På Nes Ski har det også vært mye hurtigshetstrening i form av lek og moro fra unge år. Petter mener at lek og hurtighetstrening bør legges naturlig inn i øktene fra unge år. Selv har heller ikke spurt-eksperten allltid vært den raskeste.

– Husker jeg at jeg ble spurtslått en gang i ungdommen. Jeg reiste hjem med tanker om hva jeg skulle gjøre for at det ikke skulle gjenta seg, fortalte Petter i et intervju med TV2.

Bedre enn Petter
Sist vinter vant Molden både junior-NM-gull og norgescupen sammenlagt. Som følge av de gode resultatene sist vinter er nesbuen allerede tatt ut til Ungdoms-OL i Innsbruck i midten av januar.

– Å gjøre det bra på ungdoms-OL blir vinterens mål.

– Hvor bra skal du gjøre det?

– Mange tenker resultat. Jeg vil prestere bra, men selvfølgelig hadde det vært moro å ha med seg en medalje hjem.

– Jeg kom aldri til ungdoms-OL. Det var noe jeg drømte om, sier Petter.

Det smarteste
– Hvilke råd ga Petter deg som gjør at du vil bli enda farligere når startnummeret tas på?

– Han sa at jeg måtte forberede meg på hvor jeg vil ta et rykk. På forhånd må løypeprofil og løypa studeres. Hvis rykket også skjer før en bakketopp, er det ofte lettere å få en god del meter ekstra enn om rykket skjer først på ei flate etter en bakketopp. Nå er jeg blitt mer bevisst på hva jeg skal gjøre. Petter forklarte også hva han hadde gjort og tenkt på fem-mila under VM, sier eleven på NTG på Lillehammer.

Les mer nedenfor bildet
Andreas Molden fører an for hele landslaget. Trener Steinar Mundal sykler. Sjur Røthe følger nærmest nesbuen. I rødt sees Petter Northug jr. Foto: Erik Borg.
Andreas Molden fører an for hele landslaget. Trener Steinar Mundal sykler. Sjur Røthe følger nærmest nesbuen. I rødt sees Petter Northug jr. Foto: Erik Borg.

De enkle råd
Både Northug jr. og Molden er lange og kraftige.

– Likheter? Vi er begge store. Veier du også over 80 kilo? spør Petter.

Molden bekrefter at også han er over 80 kilo.

– Hva bør Andreas gjøre for å nå toppen?

– Trene bra og spise mye, smiler Northug jr.

– Jeg klar for å slite hardt og jobbe hardt, smiler Molden.

– Og komme med på landslaget for senior om noen år?

– Det er drømmen, som for mange andre, men det må trenes og slites mye før noe slikt kan skje.


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut