WC Lillehammer: Program| WC Ruka: Resultater| NC Gålå: Resultater| IBU WC Østersund: Program| Resultater| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Helgens TV-program| Sesonginformasjonen 2021/22| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind
26.01.2020, Molina di Fiemme, Italy (ITA): Petter Northug (NOR) - Visma Ski Classics and FIS Marathon Cup Marcialonga, Molina di Fiemme (ITA). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Petter Northug under Marcialonga 2020. Foto: Modica/NordicFocus

FIS kan gi Petter Northug startnekt – eller kan de det?

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Petter Northug har trent systematisk siden i vinter med mål om å slenge med i noen skirenn kommende sesong. Det kan FIS sette en stopper for. 

Dersom FIS definerer Petter Northugs planer om å «slenge med på noen langløp» til vinteren som et «comeback», kan Northug få problemer med å få meldt seg på i de rennene han eventuelt har lyst til å delta i. 

Verken «aktiv» eller «tillatt» i FIS
Petter Northug, som har vært ute av FIS-renn siden han la opp vinteren 2018/2019, står både som «ikke aktiv» (not active) og «ikke tillatt» (not allowed) i FIS utøverdatabase. Nå ønsker 35-åringen å gå skirenn til vinteren. 

Men FIS-statusen til Northug kan gjøre at han bli rammet av samme problem som Marit Bjørgen råket ut for i fjor: Startnekt på grunn av manglende innrapportering til WADAs meldepliktsystem The Anti-Doping Administration & Management System (ADAMs)  . 

Norske utøvere kan stå på meldepliktlista til sitt nasjonale antidopingbyrå, altså Antidoping Norge, eller til sitt internasjonale særforbund. Det er Antidoping Norge som bestemmer hvilke norske utøvere som står på sin meldepliktliste. 

– De som står på Antidoping Norges meldeplinktsliste er de beste utøverne i landet innen utholdenhets- og kraftidretter, fordi dette er idretter vi anser det er mye å hente på å dope seg utenfor konkurranse. Det er Antidoping Norge som bestemmer hvem som står på vår meldepliktliste, og per i dag gjelder det cirka 125 utøvere, sier Halvor Byfuglien i Antidoping Norge til Langrenn.com

I tillegg har FIS en egen liste over utøvere som har meldeplikt. 

Skal hindre spekulativ doping
En viktig årsak til at ADAMs ble etablert, er å forhindre at utøvere skal kunne «legge opp» etter konkurransesesongen, dermed være unntatt meldeplikt og kunne dope seg gjennom hele våren, sommeren og høsten, for så å kunne melde «comeback» igjen når konkurransesesongen starter, og på den måten jukse til seg premiepenger, og/eller gå seg inn i landslagstropper og få delta i mesterskap. 

Regelverket til WADA er derfor utformet slik at når utøvere på ADAMs-nivå ønsker å legge opp, må de krysse av for at de legger opp på et skjema. Skal de da gjøre comeback, må de melde fra til sitt nasjonale særforbund og nasjonale antidoping-byrå. 

Bjørgen, som hadde bestemt seg for å gjøre comeback som langløper med Auklands profflag i Visma Ski Classics i fjor, hadde glemt å melde fra i tide. Fristen for å melde om comeback, er seks måneder før man ønsker å konkurrere igjen. Resultatet var at skidronninga ikke fikk delta i noen av de viktige konkurransene hun hadde satt seg fore som oppkjøring mot sesongens hovedmål: Seier i Vasaloppet 2021. 

Northug er et komplisert tilfelle
Det samme kan skje for Northug, men ifølge kilder Langrenn.com har vært i kontakt med, er Northug et komplisert tilfelle i denne sammenheng.

Det er nemlig en vesentlig forskjell mellom Northug og Bjørgen: I forkant av fjorårssesongen signerte Bjørgen en formell kontrakt med profflaget til Anders Aukland i Visma Ski Classics. Kontrakten innebar blant annet at hun mottok lønn fra laget for å gå skirenn og ville konkurrere om pengepremier, samt at hun hadde et uttalt ønske om å vinne Vasaloppet. 

– Petter Northug har ikke signert for noe profflag, men går for seg selv, og har aldri formelt sagt at han vil vinne noe løp. Er det da et comeback? Det er et definisjonsspørsmål, sier Langrenn.com’s kilde. 

Poenget her, er at regelen om å melde fra om comeback ikke er laget for å nekte folk å konkurrere som amatører. Det kryr av tidligere proffer som deltar for seg selv og som ikke er underlagt meldeplikt, og som likevel går fort, slik som Hilde Gjermundshaug Pedersen og Erling Jevne i Birken. Regelen er laget for å hindre at folk legger opp og gjør comeback med overlegg for å kunne dope seg i mellomtida. 

Kan diskvalifisere, men ikke nekte
Det som videre kompliserer saken, er at FIS regelverk ikke sier noe om at de kan nekte noen å konkurrere i de store turrennene. I mosjonsklassene i disse rennene er ikke en aktiv FIS-lisens påkrevd. Det blir eventuelt opp til hver enkelt arrangør å bestemme om løperen skal få stille. Derimot sier regelverket at FIS kan diskvalifisere løpere i konkurranser som er sanksjonert av FIS. 

Men hvis FIS ikke kan nekte folk å gå skirenn, kan de da diske dem fra det i etterkant? 

---

Se også:

* Del 2 i serien om Northug, meldeplikt og startnekt.

* I siste episode av podkasten Ski(d)nytt med Elin & Øyvind diskuteres Petter og hans utfordringer med FIS-regelverket i tillegg til mye annet langrennsnytt. Hør den her.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse