---
SKI TOUR: Totalt 3 av 6 etp: Kvinner- Menn| Tirsdag: Sprint: Finale: Kvinner- Menn| Prolog: Kvinner- Menn| Søn: 10/15 km: Kvinner- Menn| Lør: 10/15 km: Kvinner- Menn
---
Smøretips: Ski Tour
Erling Riddervold kontrollerer vekt på sekken i 1950. Johan Haanes er eier av sekken. Eystein Raabe er funksjonær. Arrangørfoto.

Erling Riddervold kontrollerer vekt på sekken i 1950. Johan Haanes er eier av sekken. Eystein Raabe er funksjonær. Arrangørfoto.

Fjern ryggsekken fra Birken

Kommentar om Birkebeinerrennet

Ryggsekken i Birkebeinerrennet er fin for turgåere, men ikke noe for eliten. Skal arrangørene holde tritt med utviklingen er det på tide å fjerne sekken for godt.
Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst


Kommentar av Petter Soleng Skinstad

Fjern ryggsekken fra Birken
Ryggsekken i Birkebeinerrennet er fin for turgåere, men ikke noe for eliten. Skal arrangørene holde tritt med utviklingen er det på tide å fjerne sekken for godt.

Birkebeinerrennet er en del av den norske folkesjela. Å foreslå endringer i Birken blir som å banne i kirka. Personlig er jeg verken troende eller fremmed for å banne, og derfor tar jeg meg friheten til å komme med følgende utspill:

Ryggsekken bør fjernes fra Birkebeinerrennet.

Mange vil hevde at dette er å fjerne det som gjør Birken til Birken. Ja, det er kanskje det, men hva handler egentlig Birkebeinerrennet om?

Birken, som av en eller annen grunn også har blitt både ritt og løp, handler om å skape folkefest med idretten som hovedfokus, samtidig som man skal tjene penger.

Sistnevnte gjør at man underveis har gjort endringer som gjør rennet mer attraktivt for deltakerne, sponsorer og arrangører. Blant annet har sekken blitt lettere, løypa blitt endret og utstyret blitt betraktelig bedre enn det var for mer enn 800 år siden.

Nå mener jeg det er på tide å fjerne sekken for godt, slik at Birkebeinerrennet kan bli den langrennskonkurransen det egentlig er.

Ser man på dagens Birkebeinerrenn har det lite å gjøre med den opprinnelige historien om Birkebeinerne som reddet den norske kongesønnen Håkon Håkonsson.

Tidlig på 1200-tallet ble Torstein Skevla og Skjervald Skrukka sendt fra Lillehammer til Rena på ski. Med seg hadde de den to år gamle kongesønnen som skulle reddes fra Baglerne, som på sin side var ute etter å ta den unge tronarvingen av dage.

At Anders Aukland bruker drøye to timer fra Rena til Lillehammer, altså feil vei, i konkurransedress og med en minimalistisk sekk på ryggen har ingen verdens ting med dette å gjøre.

Å hevde at historien krever at deltakerne skal ha på seg sekk faller derfor for sin egen urimelighet.

Gjennomsnittsvekten for to år gamle guttebarn ligger mellom 11 og 16 kilo, og fullt påkledd er det rimelig å anta at unge Håkonsson veide rundt 15 kilo.

Med sine 3,5 kilo skal dagens ryggsekk veie det samme som et nyfødt barn, men også nyfødte barn er i veien når man skal konkurrere om seieren i et av verdens største skirenn.

Hva med sikkerheten, spør kanskje du. Når man stiller til start har man tatt ansvar for egen sikkerhet, men arrangørene har også et visst ansvar.

Turgåerne som går Birkebeinerrennet som den fantastiske turen det er må gjerne ha sekk for sikkerhets skyld, men å tvinge toppidrettsutøvere til å gjøre det samme er meningsløst.

Da får man heller fjerne sekken i eliteklassen, og samtidig frata dem muligheten til å ta merket i Birken. Det tør jeg påstå at eliten bryr seg fint lite om.

Birkebeinerrennet er en folkefest, men det har også blitt toppidrett. Ryggsekk har ikke noe med moderne elitelangrenn å gjøre.

I en idrett der det gjøres alt for å tjene sekunder er det på tide å fjerne sekken. Det går rett og slett både fortere og lettere uten sekk, og da finnes det ingen god grunn til å fortsette som i dag.

---

Kåserier, kommentarer og lignende representerer på generell basis skribentens syn og ikke nødvendigvis Langrenn.com sitt ståsted. Dette gjelder også i dette tilfellet, selv om kommentarens forfatter også er journalistisk innholdsleverandør på Langrenn.com.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus