-->
Truls Aabol fra Olympia Sport. Foto: Even Grinvoll.

Truls Aabol fra Olympia Sport. Foto: Even Grinvoll.

Fluor i skismøring: Sjefen hos Olympia Sport oppfordrer til moderasjon og opplysning

Kommentar

Debatten rundt bruk av høyfluorprodukter i langrenn og skisport generelt, er viktig og nødvendig:

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Debatten rundt bruk av høyfluorprodukter i langrenn og skisport generelt, er viktig og nødvendig:

Langrennssporten har blitt satt på prøve det siste året. Dopingsaker, astmaproblematikk og nå sist fokuset på helsefarlige smøringsprodukter.

Dette har skapt mye negativ omtale rundt vår nasjonal idrett.

Det har blitt brukt opptil flere Birkebeinerrenn med spaltemeter på astma og lepppekrem, hva så med bruken av fluorprodukter?

Etter min mening er problemet og utfordringen grovt sett todelt.

Jeg er hverken lege eller kjemiker, men man trenger ikke være noen av delene for å skjønne at det å stå i en lukket bod, eller i en kjeller å inhalere gass og partikler som inneholder fluorcarboner (FC) er helseskadelig!

Dette er tross alt et kjemisk stoff som historisk sett blant annet har blitt brukt som rottegift!

Heldigvis har fokuset på bruk av verneutstyr og god ventilasjon blant oss som jobber med smøringsprodukter hver dag hele vinteren blitt mye bedre.

Dessverre er forholdene i de mange private smørebodene og smørebrakkene på diverse nasjonale skirenn, ikke utstyrt med ventilasjon som kvalifiserer til godkjent.

Per nå ligger nok en av de største helsemessige utfordringene der.

Det er dypt tragisk at iherdig jobb for å oppnå best mulig glid på ski, fører til kroniske plager, og i værste fall dødelig sykdom!

Et annet aspekt jeg mener er en fare for skisporten, er kostnadsbildet som bruken av disse produktene innebærer!

La det være klart, vår butikk Olympia Sport, er en butikk som selger dyre smøringsprodukter.

Butikker som oss, tjener penger på dette, men vi har også et ansvar. Et ansvar for rekrutteringen til langrennssporten.

Hvis langrenn på sikt blir en idrett der kun barn av kapitalsterke foreldre har mulighet til å hevde seg i toppen, blir det en unfair idrett.

At høyfluorprodukter har en positiv glideffekt, er det ikke tvil om. Man kan lett kjøpe seg 20 sekunders fordel på en 3 km, det er udiskutabelt!

Det kan være forskjell på en 12. og en 3. plass!

Vi unner jo alle barna våre det beste. Da kjøper vi kanskje det anbefalte dyre høyfluorproduktet og håper at konkurrentens foreldre ikke har hørt om det samme produktet, eller ikke har økonomi til å kjøpe det?

Heldigvis har det de siste åra blitt mer og mer vanlig å bruke flytende produkter og såkalte såper. Dette er glidprodukter som fungerer meget godt, som ikke krever oppvarming eller avgir helsefarlige gasser i samme grad.

De er heller ikke ekstremt dyre, tatt i betraktning at et produkt kan holde til over 30 par ski. Dette er igjen med på at utøverne kan konkurrere på like vilkår!

Langrennssporten står overfor mange utfordringer!

Sviktende vintere, et stadig økende kostnadsnivå, og når det også hevdes at 60 % av langrennsløperne utvikler kuldeastma, så kan det hende at de kommende foreldregenerasjonene i fremtiden velger en annen idrett enn langrenn.

De står ovenfor et valg når de skal veilede syv-åtteåringen inn i idretten!

Derfor har vi alle et ansvar enten man er produsent, butikk, forelder eller utøver, for at så mange som mulig synes det vil være gøy og givende å begynne med skisport.

Jeg håper at vi ikke har kommet dit at når poden sier: Mamma og Pappa, jeg vil begynne å gå på ski, jeg vil bli verdensmester i langrenn! Og får svaret; beklager gutten min, det har vi dessverre ikke råd til!

I disse dager har det blitt tatt et initiativ fra en gjeng foreldre og utøvere i Vestfold. "Tøffest uten fluor".

Jeg heier på de i løypa, og jeg applauderer initiativet, selv om det kanskje på kort sikt bidrar til mindre kroner i butikkkassa, men til langrennssportens beste!

PS! Olympia Sport vil til en hver tid være oppdatert på de nyeste og beste smøringsproduktene, også om de inneholder fluor!

Det vi ønsker er å bidra til moderasjon av bruk av dyre smøringsprodukter som inneholder fluor i de yngre årsklassene.

Vi ønsker også å bidra til opplysning og oppfordring til bruk av verneutstyr, og fokus på god ventilasjon!

Truls Aabol
Daglig leder Olympia Sport

---

* Teksten er opprinnelig skrevet som utgangspunkt i et oppslag hos Tønsberg Blad tidligere denne uka over tematikken rundt bruk av høyfluorprodukter i skisporten, og ovenstående tekst ble for kort tid siden publisert på Truls Aabol sin Facebook-side. Gjengis nå på Langrenn.com etter avtale med Aabol.

---

Leserbrev, kåserier, kommentarer og lignende representerer på generell basis skribentens syn og ikke nødvendigvis Langrenn.com sitt ståsted.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus