WC Lillehammer: Program| Startlister| Sprint F: Kvinner| Menn| 10/15 km F: Kvinner| Menn| IBU WC Østersund: Program| Resultater| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Helgens TV-program| Sesonginformasjonen 2021/22| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind
Gunnar Hermansen, Nydalen SK, 1940. Foto: Henriksen og Steen via Nasjonalbiblioteket.

Gunnar Hermansen, Nydalen SK, 1940. Foto: Henriksen og Steen via Nasjonalbiblioteket.

Første nordmenn i Vasaloppet

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

I årevis var Vasaloppet et eksklusivt svensk foretagende.

Ikke før i 1951 sto en nordmann offisielt på startstreken i Sälen for første gang. Hva skjedde?

Konkurranse over landegrenser? På slutten av 1920-tallet pågikk en heftig debatt i svenske aviser. Skulle det legges til rette for skisportslig samarbeid med Mellom-Europa: Frankrike, Tsjekkia og Italia? Eller var det bedre for svenske skiløpere å bli matchet mot konkurrenter fra Finland og Norge?

Flatt vs. Bratt. Det var en kjent sak at svenskene og finnene var overlegne i flatt terreng, mens nordmenn hevdet seg i kuperte løyper. Det gjaldt å trene på forbedringer. Sverige etablerte et eget svensk mesterskap: «20 km vanskelig terreng». Men hvordan var det den andre veien?

Nordmenn i svensk terreng? Den svenske avisen Dagens nyheter kommenterte situasjonen slik i 1927: - Når har man hørt at nordmennene har trent på sletter for å kunne være med i skikonkurranser i Sverige?

I forlengelsen av debatten ble det fremmet et dristig forslag: På tide å åpne Vasaloppet for norsk deltakelse.

«Nordmennene har moro av å slå oss i norsk terreng. Hvorfor skal vi ikke ta sjansen på å slå dem i svensk terreng?»

Slik lød Aftenpostens gjengivelse fra Dagens nyheter i november 1927.

Men fortsatt skulle det gå mer enn 20 år før forslaget ble en realitet.

Aftenposten 1927.png
Aftenposten 1927

1951 – Første nordmenn i Vasaloppet. Vinteren 1951 ble det kjent at nordmenn for første gang offisielt skulle delta i Vasaloppet. Pionerene var begge meritterte langrennsløpere: Gunnar Hermansen hadde blant annet to seire i Birkebeinerrennet, og en pallplass i Svenska Skidspelen. Han var ekte nordmarking, oppvokst på gården Liggeren, og konkurrerte på denne tiden for Nydalen SK. Harald Maartmann hadde utmerket seg som femmilsløper. Han vokste opp i Huldreveien ved Vettakollen i Oslo, og konkurrerte for Heming IL.

Et lite stykke langløpshistorie. Søndag 4. mars 1951 gikk Harald Maartmann i mål på 10. plass med tiden 6.46.06. Riktignok 20 minutter bak vinneren Mora-Nisse som tok sin åttende seier. Her hjemme ble Maartmann uansett feiret som en vinner. «Nisse er knapt noen målestokk på denne distansen» kommenterte norske medier. Legenden fra Mora var i en divisjon for seg selv. Hermansen kom på 61. plass- Han gikk på 6.15.36. De var begge med å skrive et lite kapittel i den nordiske skihistorien denne dagen.

Harald Maartmann.png

Under radaren. Maartmann og Hermansen var altså de første offisielle norske deltakerne. Men det hadde nok vært flere som før dette hadde prøvd seg i mer anonyme former. Kanskje med lånt startnummer? Det verserer rykter om tryslinger som tok turen over grensen, og fortsatte i nabolandets langløype hele veien til Mora.

Norsk deltakelse i Vasaloppet har nok også en uoffisiell historie. Den må noen andre fortelle.

Come on, Thor Gotaas!

---

Tidligere i uken kunne Langrenn.com fortelle om vandrerpokalen fra den første utgaven av Vasaloppet som nå etterlyses. Kanskje du vet hvor den er? Du kan lese saken her.

Les også:

Pikante patenter

Fifty shades of fiskebein

Startnummerets historie

Femmila 1888 - revisited

Resultatlister og personvern

Å gi pes i konkurranse. Tillatt eller forbudt?


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse