ol-03

Fortsatt liv i håpet

– Det vil være fantastisk.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Få hele Langrenn +


Kjøp abonnement - Rask tilgang alle artikler
Velg uke, måned, tre måneder eller ett år.

* Abonnement bestilles raskt i dette vinduet!

Allerede abonnent, logg inn via vinduet under:

Uleselig tekst

Selv om et flertall i byrådet vil at Calgary trekker sin søknad om OL i 2026, går den canadiske byen videre med planene. 13. november blir det folkeavstemning.

Etter mer enn åtte timers debatt, som ofte var opphetet, stemte Calgarys byrådsmedlemmer over OL-søknadens framtid.

Avstemningen viste 8-7 i favør forslaget om å droppe den.

Men det var ikke nok til å sette en endelig stopper for planene. Ti stemmer ville vært nødvendig for å få til det. Dermed blir det nå opp til Calgarys innbyggere å avgjøre om byen skal gå videre med søknaden.

Calgary-planene har vært i trøbbel den siste tiden. Finansieringen har vært et stort usikkerhetsmoment.

Byens borgermester Naheed Nenshi truet nylig med å trekke tilbake OL-søknaden om ikke delstaten Alberta og føderale myndigheter tar på seg en større del av kostnadene.

Statsministeren vil ha lekene

På overtid natt til tirsdag ble partene enige om et finansieringsforslag. Canadas statsminister Justin Trudeau håper Calgary får OL for annen gang i historien. Byen var vert for vinterlekene i 1988.

– Vi støtter Calgarys OL-søknad. Calgary er en by i verdensklasse. Det vil være fantastisk å arrangere OL i Canada, sier Trudeau.

Canada arrangerte sist OL i 2010. Da gikk vinterlekene i Vancouver, men økonomisk ble det ingen suksess. Selv med et moderat budsjett sammenlignet med Sotsji fire år senere, ble det et underskudd på flere titalls millioner dollar.

Selv om Calgary skulle komme til å bruke anleggene som ble bygget til OL i 1988, ville det fortsatt vært nødvendig med store investeringer for å arrangere vinterlekene i 2026.

Laber interesse

Interessen for OL er dalende. Sveitsiske Sion og østerrikske Schladming-Graz hadde opprinnelig planer om å søke, men begge trakk seg ut etter manglende støtte i befolkningen.

Det ser også mørkt ut for Stockholms OL-drøm. Politikerne i Sveriges hovedstad har gitt uttrykk for at de ikke ønsker å arrangere 2026-lekene.

Også planene til Milano/Cortina d'Ampezzo er svært usikre. Italienerne mangler en offisiell statsgaranti.

IOC har satt 12. april neste år som frist for endelige søknader for OL i 2026.


* Langrenn Pluss (+): Ekstra godt stoff og fyldigere artikler
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut