---
SKI TOUR: Totalt 3 av 6 etp: Kvinner- Menn| Tirsdag: Sprint: Finale: Kvinner- Menn| Prolog: Kvinner- Menn| Søn: 10/15 km: Kvinner- Menn| Lør: 10/15 km: Kvinner- Menn
---
Smøretips: Ski Tour
Slik så det ut lørdag morgen, bare timer før Birkebeinerrennet 2014 skulle starte. Foto: Birken.

Slik så det ut lørdag morgen, bare timer før Birkebeinerrennet 2014 skulle starte. Foto: Birken.

Full refusjon ved avlysning er mulig

- Det er mulig for rennarrangør å kjøpe forsikringer som gjør at alle deltakere får hele sin startkontingent tilbakebetalt hvis rennet blir avlyst. Enten på renndag eller før, skriver Lars Vagle, leder av foreningen for Worldloppet deltakere, i denne kommentaren.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)




Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Nedenstående tekst er skrevet i sin helhet av Lars Vagle, rennleder for Sirdal Skimaraton og leder av International Association of Worldloppet Skiers (IAWLS), og ble først publisert på Worldloppetskier.com.

Full tilbakebetaling av startkontigent

Det er mulig, det er ikke noe nytt, tilbud er gitt før men lite har skjedd.

Både lite snømengder og uvær har ført til populære turrenn/skimaraton har vært avlyst de siste årene. Noen ganger før renndag men også flere ganger renndagen, like før start. Det har vært opplevt som spesielt surt for mange. Så hva kan man gjøre?

Den internasjonale forening for Worldloppet deltakere (IAWLS) har jobbet med saken og etter årets avlyste Birkebeinerrennet så ble det mer aktuelt å presentere arbeidet.

Kort sagt, det er mulig for rennarrangør å kjøpe forsikringer som gjør at alle deltakere får hele sin startkontigent tilbakebetalt hvis rennet blir avlyst. Enten på renndag eller før. På den måten taper hverken arrangør eller deltakere noe økonomisk hvis det sure skulle skje. Kostnaden er så liten at et realistisk eksempel sier at startkontigent går fra 1000kr til 1020kr. Kun 20kr ekstra per deltaker så er det i orden.

IAWLS har vært i kontakt med flere internasjonale og nasjonale forsikringsbyrå og deres agenter angående dette og innhentet estimater. Avhengig av sannsynligheten for å måtte avlyse rennet vil premien reflektere dette. Det kan være snakk om 2% premie for de renn som sjeldent avlyses og opp i 6-8% for de som har høy grad av usikkerhet. 2% på tusen kroner er bare tyve kroner. Det merker vi ikke i lommeboka. Slike forsikringer er omtalt som «uværsforsikringer» og «avlysningsforsikringer» og de er ikke noe sært fenomen. Ganske normalt for de som driver med det.

En spesiell vinkel som av og til teller inni dette er arrangementer med TV dekning og store sponsoravtaler. Sponsorer forventer TV dekning. Da blir avtalene litt mer sammensatte.

Flere turrenn og andre store arrangementer har fått tilbud på dette men har ikke tatt imot. Hvis vi holder oss innenfor lovene til Skiforbundet så er de slik at hvis rennet avlyses på renndag så trenger man ikke tilbakebetale noe. Hvis avlysing før renndag så må minst 50% tilbakebetales. Vi ønsker så inderlig at rennene ikke skal avlyses at mange velger å tro værvarsel er helt feil og at været på renndag blir tilstrekkelig. Det er lov å leve i håpet. På den andre siden har noen ment arrangører spekulerer i dette og venter med avlysning til renndag selv om det dagen før var klart rennet ikke ville kunne arrangeres.

Men la oss se litt nærmere på loven. NSF214.2.4.2. Den spesifiserer «plutselig oppstått vær/klimatiske forhold». Hvis uvær er varlset et par dager før renndag og været blir som varslet så teller strengt tatt ikke den loven om å beholde startkontigenten. Fint vær dagen før rennet endrer ikke noe så lenge dårlig vær på renndag er varslet og stemmer. Det er en annen debatt, vi adresserer forsikring her.

Trenger man forsikring hvis man har «reserveløype»? Selv med storm og mye nedbør så kan man ikke arrangere et kort birkebeinerrenn på to mil. Noen rennlokasjoner har heller ingen mulighet til mer sikker reserveløype. Så ingen renn er 100% sikre på gjennomføring og forsikring er alltid aktuelt. At det finnes en kortere reserveløype kan være med på å senke forsikringspremien. Ikke fjerne behovet for den.

Med all denne informasjonen tilgjengelig så er det mye fint som er mulig. Blir det noen endringer fremover? Vi får da håpe det. På den ene eller andre måten.

Svar fra Birkebeinerennet
Vi presenterte denne teksten til Bikebeinerenent i mai 2014 og dette var svaret vi fikk fra deres daglig leder Jo Gunnar Ellevold:

“Hei Lars, takk for mail med innspill ang mulighet for ”uværsforsikring”. Vi jobber nå med alternativ trasse til Birkebeinerrennet, beredskapsplaner og alternative løsninger ved uforutsette hendelser. I tillegg selvfølgelig Birkebeinerløpene og Landeveisbirken som går 14 juni. Jeg skal undersøke nærmere hva som ligger i uværsforsikring og hvilke kriterier forsikringsselskapene legger til grunn. Så vil det være en totalvurdering av forsikringsmuligheter ift hvilken sikkerhet alternativ trasse gir oss mtp vind og snødrift. Kommer tilbake med informasjon til deg når dette er klart.”

---

Se også
* Birken-klage ble avvist i forliksrådet
* Bevar det genuine med Birken!
* Birken avlyst igjen - Nå må arrangørene ta grep.
* Åpent brev til Birkebeinerrennet.
* Erling Jevne uenig i avlyst Birken: - Dette været tåler vi!
* Anders og Jørgen Aukland slakter Birken-avlysning.
* Birken avlyst grunnet storm.
* Birkens løypekjører blåste over ende.
* Røft vær ventes, Birken er ikke i fare!


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus