Øystein Pølsa Pettersen på vei mot totalseier i Toppidrettsveka et tidligere år. Foto: Aapo Laiho.

Øystein Pølsa Pettersen på vei mot totalseier i Toppidrettsveka et tidligere år. Foto: Aapo Laiho.

Gå midt i veibanen

Kommentar

Når du i løpet av de neste ukene legger ut på årets første tur på sykkel og rulleski bør du av hensyn til både egen og andres sikkerhet gå midt i veibanen.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Påsken er historie og en lang vintersesong går mot slutten. I løpet av de neste ukene arrangeres sesongens siste skirenn, og da går det ikke lang tid før rulleskiløpere og syklister for alvor gjør seg synlige langs norske veier.

På samme tid som nordmenn igjen beveger seg ut på veiene med sykkel og rulleski, kommer den evigvarende diskusjonen og «kampen» mellom bilister og folk som trener langs veien.

I den sammenheng ønsker Langrenn.coms kommentator å komme med en provoserende, men like fullt seriøs anbefaling til alle landets rulleskiløpere og syklister: Gå midt i veibanen.

Et livsfarlig problem
Det største problemet langs norske veier er ikke at de brukes av både bilister, syklister og rulleskiløpere. Det største problemet langs norske veier er dødsulykker og andre alvorlige ulykker, der de myke trafikantene alltid kommer verst ut av det.

Slike situasjoner oppstår ofte når biler eller andre motoriserte kjøretøy passerer myke trafikanter uten tilstrekkelig avstand, noe vi dessverre har sett de tragiske følgene av ved flere anledninger de siste årene.

Politi og kjøreskoler anbefaler derfor at alle bilister skal passere i god avstand til den de kjører forbi, noe som automatisk innebærer at man må over i motgående kjørefelt, også når man passerer rulleskiløpere og syklister.

Denne anbefalingen er det mange som overser fullstendig, og det er særlig når forbikjøringer gjennomføres til tross for møtende trafikk at de farligste situasjonene oppstår.

Gå midt i veibanen
Samtidig anbefales det at man som mopedist, syklist eller rulleskiløper skal plassere seg slik i veibanen at man har god avstand til både veiskulder og midtstripe, altså midt i veibanen (kjørefeltet for sin egen retning), for å unngå å bli presset ut av veien.

Den samme anbefalingen ønsker Langrenn.coms kommentator å komme med til rulleskiløpere og syklister. Da vil man tvinge den som kjører forbi over i motgående kjørefelt, noe som vil hindre forbikjøringer samtidig som det kommer trafikk i mot.

Om man går sammen med andre bør man som syklist og klassisk rulleskiløper gå to i bredden, og da er det like viktig at innerste løper har god avstand til veiskulderen. De som skøyter bør gå etter hverandre i små grupper.

Vis hensyn
Samtidig må man ikke glemme at trafikken flyter best og er tryggest for alle parter når man samarbeider.

Veier med mye trafikk bør alltid unngås i treningssammenheng, særlig på tidspunkt av døgnet der folk skal til og fra jobb. Ikke minst bør man alltid slippe forbi trafikken dersom det oppstår lange køer.

Gode og trygge gang- og sykkelstier bør alltid benyttes der det er mulig, og om man trener i store grupper bør disse deles opp i mindre grupper slik at det gis muligheter til å kjøre forbi.

Og husk, bruk alltid hjelm og refleks!

---


Artikkelen er opprinnelig publisert her på Langrenn.com 25. april 2014


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus