Gamlakarleby: – Ute i skogen tok Oddvar igjen Mieto ...

De nærmet seg stadion og økte tempoet inn mot spurten.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Boken Oddvar Brå - Et skiløperliv av Thor Gotaas. Bokas omslag.
Boka Oddvar Brå - Et skiløperliv av Thor Gotaas.

* Utdrag av boka Oddvar Brå - Et skiløperliv, etter avtale med forfatter Thor Gotaas *

Gamlakarleby

Byen het Kokkola fra 1. januar 1977, men Oddvar Brå sa det gamle, svenske navnet, Gamlakarleby. Der foregikk det i mange år en spel – skirenn over to dager. Den var en av tre fjernsynsoverførte skispeler i Finland utenom Lahti og Rovaniemi. Det møtte opp tusenvis av tilskuere i Gamlakarleby, ofte samme helg som Holmenkollrennene i mars.

   Derfor var få nordmenn med. For hvem orket å gå femmil i Nordmarka lørdag og tremil i Gamlakarleby dagen etter? Oddvar Brå gjorde det tre ganger. Det krydde ikke av rutefly fra Norge til Finland lørdag kveld i 1970- og 1980- åra. Et lite privatfly lettet fra Fornebu med ham om bord, Juha Mieto, noen kvinnelige løpere og en gang også italieneren Maurillo de Zolt.

   Ett av åra gikk det tungt for Oddvar på tremila. Kroppen føltes råtten og trengte desperat hvile. Femmila i Holmenkollen dagen før satt i lår, legger, overkropp og i hodet, og de finske konkurrentene hadde ladet opp bedre. Men en skiløper som ble fraktet dit dyrt i et lite fly og var en attraksjon for å trekke flere tilskuere, burde gå fort og ikke skuffe publikum.

   Ute i skogen tok Oddvar igjen Mieto. Også finnen daffet og var i elendig dagsform, men ønsket ikke å gå sakte foran publikum. Så de avtalte med fingerspråk og svenske gloser å gi på ekstra i motbakker og der mange tilskuere sto, og å avslutte med full innsats. De nærmet seg stadion og økte tempoet inn mot spurten, der de hoppet ut i hvert sitt spor og gikk jevnsides, og kastet seg over mål til stor jubel, mens Mieto hevet armene over hodet i glede. Publikum brølte og klappet for duellen.

   Begge tok på hver sin jakke og ble geleidet inn på ei klubbhytte like ved, der det lå en kafé, og de ble vist inn på et rom. Der satt Harri Kirvesniemi og åt fiskesuppe om kapp med seg selv. De tre kara prøvde å fylle opp lagrene i kroppen med suppe, brød, kaffe og saft.

---

Tilgang på boka
"Oddvar Brå - Et skiløperliv" hos Gyldendal Forlag.

Se også
* Anmeldelse av boka på Langrenn.com
Reiserute for bokturné med foredrag fra Thor Gotaas og Oddvar Brå


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut


blog comments powered by Disqus