foto: Laiho/nordicfocus

foto: Laiho/nordicfocus

"Gi mannen en stav.."

Dagens skistaver knekker som fyrstikker. Hvor lenge kan en norsk utøver gå med brukket stav i en VM-konkurranse? Svaret får du her.
Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Terje Bogen stod på rett sted til rett tid i 1982, og Oddvar fikk seg en ny stav - en velfungerende som sådan. Når det i helgen skal gås jaktstart er det et gjennomdrillet støtteapparat som vet nøyaktig hva som skal gjøres hvis det kommer inn melding om stavbrudd.

- Beinfly i riktig retning. Om det så er gjennom skogen utenfor skiløypene, mot løyperetningen, eller over sperringer og det som er, forteller en mann med kontroll, Bjørnar Sandvig til Langrenn.com. Han er landslagsassistent og har ansvar for å delegere ansvar.

 Rundt 40 ekstrastaver på kvinnejakstarten
- Etter kveldsmøte før et skirenn gir jeg alle som skal på post en lapp med antall staver og lengde på de forskjellige. Under et VM  har ikke støtteapparatet så mange utøvere å forholde seg til som i vanlige verdenscuprenn. Derfor har vi mulighet til å ha med riktige stavlengder.
 
- Hvor mange staver har dere med ut i løypa?
 
- Det varierer fra konkurranse til konkurranse. I helgen er det jaktstart og da har vi 6-8 stavposter med staver til alle løperne for skøyting og klassisk. Kanskje 40 staver tilsammen ute i løypa i tillegg til "stadion-staver".
 
Enkel skiskytterstropp
Reservestavene har enkel skiskytterstropp, for å gjøre det ukomplisert hvis uhellet inntreffer.
 
- Men inne på stadion har vi folk i støtteapparatet med utøvernes egne ekstrastaver, med ordentlig stropper stilt nøyaktig inn av utøverne selv. På denne måten går ikke løperne lenge uten egen stav, forteller Sandvig.
 
Oppdager stavbrekk fort
I tillegg til de norske posteringene har også arrangøren egne stavposter underveis. Sandvig hevder det skal godt gjøres å gå stavløs mer enn 30 sekunder.
 
- Det kommer veldig an på hvor en stav brekker. I lengre utforkjøringer så er det ikke så farlig om man ikke får ny stav umiddelbart. Det er verre på stakepartiene.
 
- Kan en norsk utøver gå uten en stav i mer enn 30 sekunder?
 
- Det skal godt gjøres.
 
- Hvordan oppdager dere et stavbrudd?
 
- Vi bruker alt vi har til rådighet for å følge med. Det kan være radio, tv, storskjerm, over vårt eget samband, eller at vi selv ser hva som skjer.
 
- Hvliken policy har dere for å gi staver til konkurrenter?
 
- Vi prøver etter beste evne å gi stav til alle. Det er fryktelig surt hvis et skirenn skal avgjøres av et stavbrudd. Så lenge vi har staver nok, så gir vi til alle.
 
Kritiske partier
Stavpostene er nøye utvalgt. Når startskuddet går florerer det med ekstrastaver på hver side av løypa. Det er  ofte i denne fasen av løpet uhell inntreffer. Ellers er postene gjerne plassert etter bratte utforkjøringer som går rett over i motbakke - der muligheten for trekkspilleffekt er stor.
 
- Vi kjører samme opplegg under verdenscuprenn. Det skal ikke ta lang tid før en norsk utøver har ny stav.
 
Selve overleveringen av staven er også drillet. 
 
- Vi har folk ute på post som vet hvordan man skal gjøre dette på en best mulig måte. Men det viktigste er at staven er i riktig lengde og at den raskt er på plass.

SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse
Annonse


Annonse