---
SKI TOUR: Totalt 3 av 6 etp: Kvinner- Menn| Tirsdag: Sprint: Finale: Kvinner- Menn| Prolog: Kvinner- Menn| Søn: 10/15 km: Kvinner- Menn| Lør: 10/15 km: Kvinner- Menn
---
Smøretips: Ski Tour
Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Gjør som sykkel – rydd opp!

Kommentar - Doping

Avsløringene de siste dagene viser at det går an å rydde opp i gammelt rot. Nå bør FIS og NSF ta ansvar og lære av syklingen, uavhengig av hvilke helter det går utover.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Kommentar

Tidligere har jeg tatt avstand til sykkel som langrennstrening. Det betyr ikke at jeg misliker sykkel som konkurransesport. Jeg elsker sykkel, og har fulgt sporten tett siden jeg på slutten av 90-tallet så Tour de France for første gang.

Skuffelsen over å se samtlige gamle helter bli tatt i doping har derfor vært stor, men samtidig har jeg vanvittig respekt for den vanskelige jobben syklingen har tørt å ta. I andre idretter har den samme skittentøysvasken dessverre uteblitt.

Verstingen fortjener respekt
I likhet med flere hevder Johan Kaggestad (TV2-kommentator under Tour de France) at sykkelsporten har kommet lengre enn andre idretter i antidopingarbeidet.

Mye av dette stemmer nok. Samtidig skal man ikke se bort i fra at dopingproblemet kanskje har vært vel så stort i sykkel som i tilsvarende idretter.

Private lag med økonomiske motiver, som konkurrerer i en idrett der kommersielle arrangementer er større enn VM og OL, har muligens en lavere terskel for å misbruke prestasjonsfremmende midler enn for eksempel landslag med nasjonal støtte og ledelse.

Uavhengig av dette fortjener sykkelsporten all den respekten de kan få for å tørre å «ødelegge» for gamle helter, som i realiteten ødela for seg selv for mange år siden.

Langrenn må komme etter
Langrenn, med FIS og NSF i spissen, bør derfor ta lærdom av jobben de har gjort i UCI og ulike antidopingbyrå.

De må tørre å ta det vanskelige steget med å sette i gang en etterforskning av utøvere som konkurrerte før testmetodene ble bedre på begynnelsen av 2000-tallet.

Denne jobben bør ikke gjøres av kunnskapsløse svensker på oppdrag fra regissøren bak den finske dopingskandalen i Lahti-VM i 2001. En slik jobb bør gjøres av en uavhengig komité, med støtte fra nasjonale og internasjoale antidopingbyrå.

Det er nå vi har muligheten. Det er nå det finnes interesse og aksept for å avsløre gamle syndere. Da kan ikke FIS og NSF gjøre som pampene i IOC (OL), IAAF (friidrett) og FIFA (fotball). Det nytter ikke å stå med hendene i dresslomma og nesa i været og late som at alt er i skjønneste orden, selv om inntektene er så store at de har råd til kaviar på møterommet.

Helter står for fall
Det finnes for mange beviser, og ikke minst for mange indisier som tilsier at det var like mye doping i langrenn som i sykkel på 80- og 90-tallet. Testmetodene for å avsløre bruk av EPO kom først på begynnelsen av 2000-tallet, og under de påfølgende mesterskapene kom dopingavsløringene som perler på en snor.

Avsløringene i sykkelsporten har vist at alle man har mistenkt for dopingbruk faktisk har vært dopet. Til og med resultatløse utøvere og utøvere med «rent» rulleblad har blitt avslørt som dopere, og hver eneste én har forklart det med at «alle» gjorde det.

Da er det naivt å tro at det samme ikke har vært tilfelle i andre fysisk krevende idretter.

Nå er det på tide å tørre å se fortiden i øynene og innrømme at doping har vært et kjempeproblem også i langrenn, uavhengig av hvilke «helter» det går utover.

---

Kåserier, kronikker, kommentarer og lignende representerer på generell basis skribentens syn og ikke nødvendigvis Langrenn.com sitt ståsted. Dette gjelder også i dette tilfellet, selv om kommentarens forfatter også er journalistisk innholdsleverandør på Langrenn.com.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus