-->
Ola Bustad har vært av landets beste i flere idretter. Senest for fem år siden ble han norgesmester i vintertriatlon. Han bruker å være av de fremste i sin aldersklasse på Birkebeiner-arrangementene. Foto: Erik Borg.

Ola Bustad har vært av landets beste i flere idretter. Senest for fem år siden ble han norgesmester i vintertriatlon. Han bruker å være av de fremste i sin aldersklasse på Birkebeiner-arrangementene. Foto: Erik Borg.

Gledens ambassadør

- Jeg stresser ikke, men det har skjedd at jeg har bedt løpere om å holde til høyre. Så passer jeg på å takke da jeg passerer, sier Ola Bustad til Langrenn.com.
Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Når Ola Bustad flyr fram i Nordmarka eller en annen av markene i Oslo, roper han aldri om løype.

Norgesmesteren i vintertriathlon, vinneren av Birkebeiner-trippelen i både 2008 og 2010, og mannen med toppresultater i mye av det som gir de tøffeste blodsmak over lang tid, har også vært sentral i utformingen av United Bakeries Team 2 sine skivettregler.

Den røde tråden i reglene for treningsfellesskapet i hovedstaden er å være i godt humør og vise medmenneskelighet.

- Jeg føler meg ikke som en av de gale birkebeinerne som en del medier harselerer med i disse dager. Jeg forsøker å holde meg ute av treningsbobla hvor resultater er det eneste som betyr noe. Det er treningsturene ute under åpen himmel, og gjerne i stor natur som gir begeistring, sier Ola.

Den påtroppende lederen av Skiforeningens nyopprettede kommersielle avdeling mener at hans eget forhold til det å komme seg fram fortest mulig, er ganske så avslappet.

Ser han noen med bakglatte ski, stopper han gjerne opp og legger på et lag med voks.

Må ikke fram
43-åringen med plasser blant de tre beste i både Birkebeinerrennet, -rittet og -løpet prøver å se etter åpninger selv om det er tett med folk foran ham på turrenn.

- Roper du aldri om løype?

- Jeg stresser ikke, men det har skjedd at jeg har bedt løpere om å holde til høyre. Så passer jeg på å takke da jeg passerer, sier han.

- Alltid?

- Ja, så lenge jeg har pust til det…

Kan ta en omvei
Både på store renn og selvfølgelig på mindre renn har han tid til å gå rundt.

- Jeg pleier å være med på OBIK-karusellen i Oslo, uhøytidelige renn i regi av bedriftsidrettskretsen, og ikke minst på slike mindre renn ser jeg ikke helt poenget ved å rope løype. De som går fort, kan gå rundt selv om det kan ta et par sekunder ekstra.

- Er det mange som ikke opptrer som de bør på trening og konkurranser?

- Nei, de aller fleste tar hensyn. Samtidig finnes det alltid noen få som har et ego som gjør dem lite spiselige. Når dette kombineres med et sterkt konkurranseinstinkt, skal det veldig mange smil til for å veie opp for det negative som disse sprer rundt seg.

- Hvordan skal man opptre i løypa?

- Det viktigste er å smile og hilse. Da blir stemningen ute i marka så mye bedre.

Fortsetter nedenfor bildet
Ola Bustad er full av energi både til å bevege seg fort og til å gi et smil og en oppmuntrende kommentar til de han måtte møte og se. Foto: Erik Borg.
Ola Bustad er full av energi både til å bevege seg fort og til å gi et smil og en oppmuntrende kommentar til de han måtte møte og se. Foto: Erik Borg.

Ingen Birkebeiner
Denne vinteren blir det ingen start på Birken. Den samme helga er Bustad speaker på junior-NM i langrenn i Holmenkollen.

- Men jeg får med meg andre morsomme renn som Grenaderen og Holmenkollen Skimaraton, det sistnevnte er en fantastisk reise gjennom Marka. Jeg er vel kanskje inhabil, men etter min mening er Holmenkollen Skimaraton det ultimate skirennet. For oss osloboere er det kort reisevei, man får oppleve indrefilleten av Nordmarka, og arrangementet er rent teknisk av meget høy kvalitet.

Hver uke blir det 5–10 timer trening. Farten er høy som den har vært det meste av livet.

- Som ung var jeg liten av vekst, og jeg var et stykke ned på resultatlistene. Jeg kom aldri til hovedlandsrennet, men hadde en progresjon fram til et stykke ut i senioralder.

- Har det at du måtte slite i barneårene gitt deg ekstra styrke som voksen?

- Kanskje. Det du gjør i unge år har i hvert fall betydning for slagvolumet og kapasitet til hjertet resten av livet.

Det han først og fremst trener for nå, er Norseman Xtreme Triathlon i august. Det er en full triatlon med start ved fjordkanten og målgang 1850 meter over havet.

Tid til alt
Om Bustad har vært i norgestoppen på seniornivå i både terrengsykling og vintertriathlon, senest i 2006 ble han norgesmester, har han også hatt og har tid til familien og barnas fritidsaktiviteter.

- Jeg har vært med som trener i Kjelsås for de yngre, og det gleder meg at mine døtre, 14 år gamle Mari og 17 år gamle Frida begge er idrettsaktive. Frida er aktiv terrengsyklist, og Mari spiller fotball, sier en idrettens gentleman.

---

PS: Husker du forresten Jens Book-Jenssen, også kalt «Gledens ambassadør»? Han er, i følge Wikipedia, landets mest solgte plateartist. I 1985, i en alder av 75 år, laget han sin kanskje aller største slager «Det er lov å være bli'». Googler du «Det er lov å være bli'», finner du en original-framføring med Book-Jensen av denne populære sangen.

---

De gode regler
United Bakeries Team 2 gir klare rådfor hvordan lagets løpere skal opptre i skiløypa. De sju reglene er hentet fra deres hjemmeside:

* Du skal alltid smile til alle du møter i skisporet.

* Du skal, der tettheten i sporet ikke er for stor, hilse på alle med ski på beina.

* Du skal såfremt mulig, bremse på farten, og fortelle barn hvor flinke de er til å gå på ski.

* Du skal stoppe og hjelpe til med smøring dersom det er tydelig at noen sliter med dårlige ski.

* Du skal ikke slå i hjel eller ødelegge utstyr til skifrender som står i veien for deg midt i et intervalldrag eller under andre aktiviteter på ski.

* Du skal alltid være høflig mot alle andre, inkludert gående i løypa, og bikkjer i bånd. Ikke spytte eder og galle, men på en høflig måte gi forslag til fine områder der man kan gå uten å ødelegge skisporene.

* Du skal hedre dine konkurrenter, selv de som setter merketider som gjør det umulig å ta merket i Birken selv.

Mer informasjon om United Bakeries Team 2 på deres nettside

 


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus