Resultater: Rosa sløyfe-løpet| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind: Ep. 1| Ep. 2| Ep. 3| Ep. 4|
Tom Tvedt. Foto: Norges idrettsforbund.

Tom Tvedt. Foto: Norges idrettsforbund.

Grasrota er møkka lei oppblåste pamper: – Kjære idrettstopper: Vær litt unorske. Ta ansvar og gå!

Vi har mange ord for å beskrive slike folk, et av disse er begrepet brønnpissere.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Lederartikkel
En god leder tar helst det minste kakestykket til seg selv.

Folk som idrettspresident Tom Tvedt og den tidligere generalsekretæren i Idrettsforbundet, Inge Andersen, de er ikke bare blant de grådigste når det gjelder å forsyne seg, men de sender også regninga nedover i organisasjonen, ned til grasrota i norsk idrett, der hvor verdiene og aktiviteten skapes.

Vi har mange ord for å beskrive slike folk, et av disse er begrepet brønnpissere.

En brønnpisser har blant annet den triste egenskapen at han forsurer og forkludrer det andre prøver å skape.

For idrettens del handler det mye om et stort behov av å skape lokal entusiasme og lokalt engasjement.

Hardtarbeidende idrettsledere ute i klubbene prøver å skape denne entusiasmen og dette engasjementet, men det er slettes ikke noen lett oppgave å få fotfolket med seg, de som bærer staur i hverdagen og får hjulene til å snurre, når det sitter brønnpissere i sentrale posisjoner.

Det er nemlig slik at når vi har noen på toppen av idrettspyramiden som forsurer og forkludrer så planter effekten av dette seg videre, motivasjon og arbeidslyst ute i grunnfjellet forvitrer.

Inge Andersen har vi heldigvis fått bort fra norsk idrett, men hver eneste dag går det dessverre fortsatt med et enormt antall dugnadsvafler til å holde hans feite og gullkantede fallskjerm svevende, en fallskjerm verdt flere millioner kroner, penger tatt bort fra viktig idrettsarbeid for barn og ungdom.

Den andre spesielt store kreftsvulsten vi for tiden har innenfor norsk idrett er den sittende idrettspresidenten, han heter altså Tom Tvedt, han klorer seg fast til sitt rause millionhonorar (årlig lønnspakke på ca. 1,5 millioner) som frivillig valgt idrettspresident i en organisasjon tuftet på nettopp frivillighet.

De som fulgte med på VG.no, men også de fleste andre medier i forrige uke (se blant annet saken: "Bortreiste Tvedt nektet å si unnskyld for idrettens alkohol-regninger") kunne blant annet lese følgende ord med utgangspunkt i avsløringene knyttet til idrettstoppenes enorme forbruk av eksklusiv mat og alkoholholdig drikke på grasrotas regning;

"28. september 2013:
Tom Tvedt, på den tiden styremedlem i NIF, spiser middag sammen med generalsekretær Inge Andersen. På Radisson Blu i Oslo får de servert champagne, østers, hummersuppe og sjokoladefondant, i følge NRK. Regningen stopper på 2500 kroner (tips inkludert)."

* Hvor pompøs og selvgod er det mulig å bli??
* Hvor store brønnpissere er det egentlig mulig å være??
* Hvor lite respekt er det mulig å ha overfor grunnfjellet i idretten, den grasrota man er satt til å tjene??

Slik oppførsel som den vi så på Radisson Blu og slike avsløringer vekker naturlig nok harme ute i idretten, ute hos småbarnsforeldre i tidsklemma, ute hos pensjonister som har viet hele sitt liv til idrettens frivillighet og så videre.

For samtidig som toppene i sentralleddet velter seg i dyre middager, vin til nærmere 2000 kroner flaska og feirer både det ene og det andre på kostbare restauranter, så blodtappes det utøvende leddet ute i klubbnorge for penger, motivasjon og entusiasme med mere.

Både sosiale medier og folkesnakket har de siste dagene flommet over av mishagsytringer rettet mot Tvedt, Andersen og deres likesinnede.

Og vi må huske at denne siste runden nå, den med avsløringer av reiseregninger med alt fra melkerull, dundersalt, sjampis og østers, den er ikke den første pinlige opplevelsen vi har opplevd fra folka på toppen.

Inge Andersen viste for offentligheten allerede for rundt 7 år siden, da han gikk til grovt angrep på Petter Northug i forbindelse med en sponsoravtale Petter ønsket å inngå med Red Bull, at han som leder ikke bare var gått ut på dato, men også at han hadde blitt i overkant pompøs og at han allerede da manglet evnen til å se hele bildet og at evnen til å være en samlende og løsningsorientert leder var sterkt fraværende.

Sentralt viktige egenskaper i et verv som en god og samlende leder er også mangelvare hos idrettspresidenten.

Noe av det mest pinlige vi noen gang har opplevd av noen i norsk idrett, det var Tom Tvedt sin opptreden da han i studio ble intervjuet av NRK Dagsrevyen høsten 2016, han nektet konsekvent å svare på viktige og helt legitime spørsmål, men fremsto som en komisk figur forhåndsprogramert av et PR-byrå (se saken: "Spørsmåla idrettspresidenten nekta å svare på").

Det mangler ikke på andre eksempler hvor "gutta boys" gjør seg selv, og dessverre også idretten, til latter, og ute i breddeidretten har man for lengst fått nok av typer som Tom Tvedt og Inge Andersen, slike skikkelser er rett og slett ikke ønsket i et dugnadsbasert miljø.

En av mine venner i sosiale medier, Nils Kvilvang, trådde sine barne- og ungdomssko i samme dal som meg, Groruddalen på Oslos østkant, dette var tilbake på 70- og 80-tallet.

På sin egen vegg hos Facebook skriver Kvilvang i klartekst hva han mener om Tvedt & co;

"Samme dag som vi kan lese i VG og Dagbladet på nett om den ville pengebruken av toppene i norsk idrett får jeg mail fra Norges Idrettsforbund med hovedtema "Idrettsdugnad": "Selg nøtter før jul" og "Høy fortjeneste på toalettpapir". Kjære idrettstopper: Vær litt unorske. Ta ansvar og gå! Norsk idrett fortjener bedre. Vi trenger ikke at dere rydder opp. Vi trenger at dere finner dere noe annet å gjøre. Her er et par forslag: Still opp en fredag kveld på fotballtrening, selg vafler, selg nøtter, spis nøtter... Bare gjør noe annet. Dere har ikke lenger tillit. Dere har blitt for høye på dere selv."

En annen FB-venn, også han fra Groruddalen, forteller om en postkasse som fredag ønsket han velkommen med 30 lodd til 50 kroner stykket, totalt 1500 kroner, som barna var pålagt å selge på vegne av idretten.

"– Det blir akkurat nok til en anstendig rødvin til pampene det!!"

Slik lød småbarnsfarens syrlige, men veldig berettigede kommentar.

Som man skjønner, pampene og kulturen de står for har null respekt og null tillit ute på grasrota.

Selv så jeg Tom Tvedt på TV 2 så sent som i dag tidlig. Han ble intervjuet av God Morgen Norge.

Det jeg der opplevde var en idrettspresident som nok en gang bekreftet gjennom sin opptreden og måten han svarer på, med en hel masse tomme og hule ord, at han er fullstendig ribbet for tillit og autoritet som øverste leder i en organisasjon tuftet på steking av vafler, salg av pølser og ildsjeler som står på gjennom alle årets dager, uansett vær og vind.

Nå må idrettsnorge spørre seg, er vi i idrettsfellesskapet tjent ved å ha en leder på toppen som honoreres med millioner i året, velter seg i sjampis og østers, sender regninga nedover i organisasjonen og ikke lenger har støtte, respekt og tillit ute i idrettens grunnfjell.

Selvfølgelig er ikke idretten det!

Hvis idrettspresidenten ikke har innsikt nok til å se dette selv, så må det øvrige idrettsstyret, ledere av særforbund og andre i sentrale posisjoner ta den ubehagelige jobben med å få ham fjernet, for norsk idrett bør ikke ha en brønnpisser i sin øverste posisjon.

Og til dere som er i posisjoner for å få Tvedt fjernet så fort som overhodet mulig; Ikke la dere lure av tullete utsagn om at "vi nå er i ferd med å rydde opp" og "dette skjedde på forrige vakt". For tross alt skal altså Tvedt og Andersen ha veltet seg i sjampis og østers i en middag bare for de to, slikt vitner om null gangsyn og en fremtoning som ikke er idretten verdig.

Vi sier som små og store ildsjeler landet rundt og låner Nils Kvilvangs ord;

– Ta ansvar og gå!

Lederartikkel
Geir Nilsen
Redaktør Langrenn.com


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse
Annonse


Illustrasjonsbilde fra Hytteplanmila. Arrangørfoto.

Startlister Hytteplanmila 2021

Nesten 4000 løpere påmeldt

Norsk Idrætsblad 1899 kunne melde at to unge herrer hadde deltatt i skirenn, selv om de ikke hadde fylt 18.

Regler for skirenn

Gullkorn og gråstein fra gamledager.

Da Øystein Pettersen ble rammet av hjerneblødning under en sykkeltur alene for en drøy uke siden, trodde han ikke han skulle overleve. Foto: Rauschendorfer/NordicFocus

Øystein Pettersen rammet av hjerneblødning

Trodde ikke han skulle overleve

Foto: Børre Helgerud

Marit Bjørgen med kritikk mot Skavlan

Skal snakke ut om 11 år gamle såre minner i nytt intervju med talkshowet i kveld

Annonse
Silje Theodorsen. Foto: Martin Andersen

Silje Theodorsen: – Jeg føler at jeg har ligget akkurat under skorpa for å få gå verdenscup veldig mange ganger

Veteranen i Team Elon Nord-Norge har gått 13 world cup renn. De har gitt mersmak

Marit Bjørgen inviterer til jentesamling i Holmenkollen med trening, tips og nettverksbygging på programmet. Foto: Holmenkollen Treningslab

Bjørgen i spissen for jentesatsing

Skal skape miljø, bremse frafall og øke motivasjonen

Marthe Hafsahl Karset (f.v.), Barbro Tomter Dahlen i Rustad og Amund Wiken, sportslig leder i Vang Skiløperforening. Foto: Einar Busterud

Slik skal de utfordre profflagene

Rustad og Vang samarbeider for å hindre frafallet fra langrennssporten

I helga er det klart for ny utgave av vintersportmessen Vinterlarm i Valhall Arena i Oslo. Illustrasjonsfoto: Oslo Sportslager

Her finner du vinterens utstyrskupp

Sportsbransjen sliter med leveringsproblemer, men på Vinterlarm er det smekkfult

Illustrasjonsfoto: Visma Ski Classics

Dette er den nye regjeringens løfter til idretten

Innfrir de viktigste fanesakene til idretten

Alexander Bolshunov. Foto: Thibaut/NordicFocus

Bolshunov dropper trening på snø i høst

Borodavko mener trening på bre i høyden har lite for seg