Målet i Grefsenkollen Opp. Foto: Sigmund Hov Moen.

Målet i Grefsenkollen Opp. Foto: Sigmund Hov Moen.

Grefsenkollen Opp for 5. gang

Et av 130 terminfestede motbakkeløp

Motbakkeløp har kommet i vinden de siste åra. Kan det ha begynt med Besseggløpet her i landet? Det ble første gang arrangert i 1961. Uavhengig av dette nærmer det seg nå Grefsenkollen Opp, et løp hvor langrennsløper Tuva Toftdahl Staver har bestenoteringen.
Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Grefsenkollen Opp for 5. gang Motbakkeløp har kommet i vinden de siste åra. Kan det ha begynt med Besseggløpet her i landet? Det ble første gang arrangert i 1961. I utlandet har en drevet med slikt i organiserte former adskillig lenger. Skottene daterer det første løpet av denne typen til 1050!

Britene skapte tidlig tradisjoner for slike konkurranser spesielt i «The Lake District» i Nord England. I dag arrangeres disse løpene av organisasjonen «Fell Runners Assosiation».

Grefsenkollen Opp er et av ca 130 terminfesta norske motbakkeløp. De fleste av dem foregår naturligvis der det er flest motbakker, det vil si på Vestlandet. Det mest kjente er muligens bergensernes Stolzekleiven.

Grefsenkollen Opp er Oslo’s svar på Stolzekleiven.

Primus motor er Nydalens Skiklub, årets utgave arrangeres søndag 3. juni. Starten foregår på Muselunden, den trivelige løkka rett ved Sinsenkrysset, mål er på parkeringsplassen ved Grefsenkollen Restaurant (se bildet øverst i artikkelen).

Første gang løpet ble arrangert var i 2008. I år er det altså 5-års jubileum. Løpet er cirka 4.5 km langt og stigningen er på 270 meter.

Løyperekorden som ble satt i fjor, av Hillary Kipchumba, lyder på 15.57. Vi har mistanke om at det er en steingod tid.

Rekorden for damer holdes av Tuva Toftdahl Staver på 20.05. I fjorårets utgave av løpet deltok ca 500. Interessen er sterkt stigende. Etter hvert vil det også bli opprettet klasser for rulleskiløpere og syklister.

Strekningen opp Grefsenkollveien opp til Grefsenkollen er en av Oslo’s mest brukte treningsløyper.

Løypa er merka med egne spesiallagde skilter for hver 500 meter i starten og for hver 100 meter den siste kilometeren.

Hver eneste ettermiddag og kveld kryr det av mosjonister og aktive som bruker de 270 høydemetrene til å styrke helsa eller til å perfeksjonere teknikk og fintrimme motoren for å skaffe seg et overtak på konkurrentene.

Fortsetter nedenfor bildet
Fra traséen til Grefsenkollen Opp. Foto: Sigmund Hov Moen.
En kilometer igjen: Etter ‘Storsvingen’, før Trollvann.

Selvfølgelig har løpet sin egen hjemmeside (www.grefsenkollenopp.no). Herfra kan du også lettvint klikke deg til lite treningsregistreringsprogram der du kan registrere dine treningspass i Grefsenkoll-området.

---

GREFSENKOLLEN RESTAURANT OG TROLLVANNSTUA
På toppen, like ved målseilet finner du dessuten en av Oslo’s beste restauranter. Om du skulle bli sulten litt lenger ned i lia kan du drikke kaffe og spise vaffel og kaker på den tradisjonsrike Trollvannstua. Dette er et yndet mål både for pensjonister på spasertur, og vintersdag, for byens 60 år yngre snøbrettentusiaster.

SCENE GREFSENKOLLEN
Om du skulle falle for Grefsenkollen og utsikten herfra og tenke at dette er de kulisser du ønsker for et møte med Maria Mena, Dum Dum Boys, Jahn Teigen eller andre stor artister så har du muligheten. Scene Grefsenkollen eller som det nå heter Over Oslo tilbyr deg akkurat denne muligheten. Til sommeren (om den kommer) slår arrangøren stort på. Følg med på: http://www.grefsenkollensvenner.no/

---

Litt historie
Empire State Building

Det er ikke bare opp bratte fjellsider en har løpt. I New York arrangeres årlig Empire State Building Run-Up som har en stigning på 380 høydemeter og mål i skyskraperens 86. etasje. Deltagerne må løpe opp 1576 trappetrinn.

Rekorden innehas av australieren Paul Crake på 9 minutter og 30 sekunder satt 2003.

I kvinneklassen er lyder rekorden på 11.30. Østerikske Andrea Mayr oppnådde denne tiden i 2006.

Opp og ned Hotell Plaza
Vi har sjølsagt også arrangert lignende innomhusløp. For noen år siden konkurrerte en i å løpe raskest opp vindeltrappa gjennom de noen-og-tretti etasjene på Hotell Plaza i Oslo, og sist sommer ble det for sikkerhets skyld satt rekord andre veien også. En stuntmann løp ned fassaden på 22. sek!

Skålatårnet i Loen og Jon Tvedt
Juvelen i norske motbakkeløp er Skåla 1848 meter rett opp. Skålatårnet ligger i Loen. Den ca 9 km lange løypa fører deg til varden på Skålatårnet 1880 meter over havet. Derfra kan du se nesten til Island.

Den ubestridte eneren i norsk motbakkeløping er legendariske Jon Tvedt. I mange år var han Skålakongen; til han døde bokstavelig med løpsskoene på under en treningstur på Vestlandet.

Stoltzekleiven
Vi har ovenfor nevnt Stoltzekleiven. Løpet har vært arrangert siden 1979. Det ca 900 meter lange løpet samler stor deltagelse.

Det har utviklet seg til å bli en slags «altergang» for løpsfrelste. Siste år ble det fulltegnet på 7 minutter!

Høydeforskjellen på start og mål er 313 meter. Starten går i Fjellveien, nær sentrum i Bergen, og mål er ca 800 trappetrinn lenger opp, litt under et av byens syv fjell, Sandviksfjellet.

Løpsrekorden i den svært krevende løypa innehas forøvrig av samme Jon Tvedt (8.13).


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse