Fra boka Skibygda Trysil - Slit og glede, av Thor Gotaas: Hallgeir Brenden til venstre og broren Trygve.

Fra boka Skibygda Trysil - Slit og glede, av Thor Gotaas: Hallgeir Brenden til venstre og broren Trygve.

Hallgeir Brenden: Eliteløper på ski

Hallgeir Brenden buste rett inn i skieliten i den første aktive seniorsesongen vinteren 1951.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Velkommen til Pluss-seksjonen!


Tegne abonnement
4 alternativer for abonnement; Uke, måned, 3 måneder eller år.

* Abonnement bestilles enkelt via denne linken!

* Enda bedre og fyldigere innhold finner du i vår Pluss-seksjon. Fremhever spesielt biblioteket av fagartikler om trening, styrke, utstyr, smøring, teknikk etc.

Tegne abonnement Langrenn.com Pluss

Om du har abonnement logger du deg inn via vinduet nedenfor.

Uleselig tekst

Forsiden til boka Skibygda Trysil - Slit og glede, utgitt av Trysil kommune og skrevet av Thor Gotaas.
Boka Skibygda Trysil - Slit og glede av Thor Gotaas.

* Utdrag av boka Skibygda Trysil - Slit og glede, etter avtale med forfatter Thor Gotaas *

Eliteløper på ski

Hallgeir buste rett inn i skieliten i den første aktive seniorsesongen vinteren 1951. Bestetid på førsteetappen i NM-stafetten på Tretten og flere gode resultater ga plass til Lahti. Der hadde ikke nordmennene en sjanse. Flere tok igjen Hallgeir, både finnen Pesonen og svensken Martin Lundström, OL-mester i 1948 på 15-kilometer. Hallgeir hoppet ut av sporet og studerte teknikken deres bakfra i ulikt terreng. I motbakkene hang han med, men det var verre på flatene. De to sparket fra så det ga lengre steg og mer kraft, og brukte hoftene annerledes. Hallgeir ble beste norske med 21. plass.

   Han hadde sett Lundström gå såkalt overdreven diagonal. Svenske trenere telte antall fraspark på flatene og målte effekten av staking og diagonal. De fant ut at det lønte seg å gå mye diagonal og ligge langt frampå. Finnene gikk mye på flatmark og sparket fra i en lengre bevegelse enn nordmenn flest. Frasparket begynte i stortåa og skinka og ga en solid glidfase. Poenget var å gli og være behersket i bevegelsene – yte kraft og hvile – ikke forhaste seg. Da kom farten med riktig teknikk. Hallgeir trente på ulike teknikker i Tørberget, målte tida med stoppeklokke og fant ut hva som lønte seg.

   Han var ikke påmeldt til NM i Narvik i 1951 fordi verken han eller Vestre Trysil Idrettslag hadde råd til reisen og oppholdet.

   Etter rennet i Lahti i 1951 bar turen videre til Nord-Norge. Slik kom Hallgeir likevel til NM og ble etteranmeldt på tremila. Han brakk en ski i et renn i Alta og lånte et par av telemarkingen Kjetil Mårdalen i NM. Som etteranmeldt måtte Hallgeir starte først og nådde igjen brøytemannskapet etter fem kilometer. Han hadde avtalt privat drikkestasjon på runde nummer to, men fikk ikke av korken på termosflaska og plundret i ett minutt. Det ble ingen suppe. Én kilometer før mål rakte noen ukjente karer fram en kopp. Det var mer enn kaffe der, også brennevin. Sjuendeplassen var dagens overraskelse.

   Like før neste distanse, 17-kilometeren, brøt Mårdalen av skiene på en treningstur. Dermed manglet Hallgeir ski. Harald Maartmann kom fra renn i Sverige og hadde vunnet et par som ikke passet til seg. Hallgeir kjøpte dem for 50 kroner og ble norsk mester, elleve sekunder foran Mikael Kirkholt fra Rindal. Han var 22 år og landets mest lovende langrennsløper.

---

Tilgang på boka
"Skibygda Trysil - Slit og glede" skal være å få tak i hos lokale bokhandlere rundt Trysil, og også via Haugenbok.no.

Se også
Skibygda Trysil - Slit og glede: Ny bok fra Thor Gotaas


Se våre sider for Beitosprinten:
* Alle resultater| Startlister| Smøretips| Program| Værvarsel

Gå raskere på ski
* 400 artikler: Trening, utstyr, teknikk, smøring, styrke med mere
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut