Illustrasjonsbilde. Foto: Creative Commons/Pixabay.com og Langrenn.com. Fotomontasje: Langrenn.com.

Illustrasjonsbilde. Foto: Creative Commons/Pixabay.com og Langrenn.com. Fotomontasje: Langrenn.com.

Har du problemer med stiv korsrygg når du går på ski? Prøv disse øvelsene

Innbakte videosnutter for nyttige øvelser

Mobilitet og styrketrening for sterkere rygg.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Har du problemer med stiv korsrygg når du går på ski?

Veldig mange sliter med stivhet og ubehag i korsryggen under og etter en langrennstur. Årsaken til dette kan være mange, men i de fleste tilfeller skyldes det mangel på mobilitet og stabilitet i hofte/mageområdet.

Kroppen vår er designet for å bevege seg i tre plan. Det må vi for å kunne forflytte oss effektivt. Spesielt i en så kompleks øvelse som diagonalgang. For å ha et effektivt fraspark og være stabil i glidfasen er vi avhengige av at hoften vår kan strekkes, roteres og sideforflyttes. Helst samtidig.

Det er dessverre ikke en selvfølge at dette skjer og dermed må andre deler av kroppen, gjerne korsrygg, som ikke er designet for like mye bevegelse ta over oppgaven. Det kan føre til en kompresjon av ryggvirvlene nederst i ryggsøylen og en overbelastning av muskulaturen som sitter rundt. Resultatet av dette vil være følelse av stivhet og ubehag i korsrygg.

Ved å kartlegge ditt bevegelsesmønster vil vi enkelt finne gode øvelser som vil avlaste korsryggen. 

Eksempel:

Ola jobber på kontor og sitter mye av dagen. Han er sjelden i ytterstilling i hoftene og med årene reduseres mobiliteten i alle plan i hofta. Spesielt blir muskulaturen som strekker, bøyer og roterer hofta veldig stram. 

Han trenger da å jobbe med mobilitetsøvelser for å opprettholde/ øke bevegelsen i hofta. Dette vil bedre hans arbeidsøkonomi på ski og reduserer sannsynligheten for korsryggsmerter.

Derfor og slik kartlegger vi din mobilitet i korsrygg:

Prøv også denne øvelsen:

Vi «tyngdeoverfører» fra høyre til venstre bein, og motsatt, hver dag vi går og løper. Det gjøres ved at hoftebeinet vårt skifter minimalt men signifikant fra side til side.

I langrenn er denne tyngdeoverføringen mer ekstrem. Hoftebeinet skal skifte lengre mellom høyre og venstre samtidig som du skal stå lenger på et bein i glidfasen. Det kreves altså mye mer mobilitet og stabilitet rundt hofteleddet vårt enn det vi er vant med etter en lang ”off-season". 

Kompensasjonen for dette er ofte at vi sidebøyer oss litt for mye i overkroppen og da må muskulaturen på blant annet innsiden av låret jobbe ekstra hardt for at vi skal holde balansen og en god posisjon på skiene. Da går det veldig mye energi tapt.

Men fortvil ikke, du kan raskt gjøre store fremskritt ved regelmessig trening!

Spesifikke øvelser som sideutfall og sidehopp på balansepute med god stabilitet og balanse er fine øvelser for dette (se video lenger opp).

Artikkel i samarbeid med Driv Trening.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut