Resultater: Valencia Half Marathon| Gråkallen Opp| Djupadalten| Fredrikstad Maraton| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Status "tidlig-snø"-løyper| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind: Ep. 1| Ep. 2| Ep. 3| Ep. 4| Ep. 5|
Illustrasjonsbilde: Foto: Rauschendorfer/NordicFocus.

Illustrasjonsbilde: Foto: Rauschendorfer/NordicFocus.

Har noen spurt ungene – Har noen gjort det?

Kommentar

De siste dagene har jeg mottatt flere e-poster om samme emne. Disse mailene vekker nytt liv i gammel undring.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Hva forbinder du med konkurranseidrett?

Foruten lek, moro og idrettsglede, vil jeg bli overrasket om ikke tidtaking er et av elementene du knytter opp mot begrepet konkurranseidrett.

Og i forlengelsen av tidtakningen får vi en resultatliste. Mange, unge som gamle, elsker å studere resultatlister.

Jeg kan ikke erindre helt eksakt når mitt navn for første gang var å finne på en resultatliste.

Men jeg gikk aktivt både på ski og konkurrerte i orientering fra jeg var i 9-årsalderen.

Det var moro, faktisk så artig at jeg fortsatt løper litt orientering og et terrengløp i ny og ne. Nå hører jeg hjemme som trimmer i veteranklassen for de over 50. Det er som oftest langt opp til vinneren, veldig langt.

Livet som aktiv konkurransutøver i langrenn ga jeg meg med allerede som 12-åring. Angrer på det i dag, at sortien kom i så ung alder, men det var hva jeg mente var riktig den gangen.

Som skiløper ble det ikke så mange premier på meg, men jeg rakk å få med meg en sølvskje i et skirenn, eller var det en gaffel, husker ikke eksakt, den ligger vel i en skoeske et sted.

Det jeg i alle fall erindrer, det var at premieutdelingen var på Skullerud skole, på Oslos østkant, territoriet til Rustad IL. Vi var en skokk unger som ventet på premier i gymsalen.

Hvem som vant, sikkert Heming-trioen Snorre Krogstad, Leif Størmer og Simen Bakken. De pleide å ydmyke resten av hovedstadens 67-årgang i gutteklassen, helg etter helg.

Jeg mener også å huske at det var en klubb som arrangerte et skirenn hvor man fikk medalje i ulike valører avhengig av hvor langt bak vinneren man var.

Var ikke det IL Koll som hadde den praksisen for sitt skirenn fra Grindajordet (Grindasletta for de lokale), ikke så langt unna Sognsvann, og vi er fortsatt i Oslo.

Medaljer i gull, sølv og bronse avhengig av tiden opp til vinneren i prosent, eller om det var et snitt av de tre beste eller noe sånt. En fin praksis. Det var et iboende mål disse medaljene. Kunne jeg greie å komme meg opp på nivået til sølvmedaljen, eller kunne til og med gull være innen rekkevidde?

Klarte jeg målet så var det jubel, klarte jeg det ikke så ble jeg litt skuffet, men tenkte sikkert at "neste år, ja, da skal jeg greie det".

Men premier eller ei. Idretten lærte meg tidlig å sette pris på kjernen i konkurranseidretten, tidtakingen og den etterfølgende resultatlista.

Konkurranseidretten lærte meg også tidlig at livet består av oppturer og nedturer. Det viktige er ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det.

Hva har så dette å gjøre med de e-postene jeg har mottatt i det siste. Jo, nå skal dere høre, i den ene mailen, litt fritt gjengitt, var følgende budskap;

– Her følger en ny resultatliste for helgens renn. Den første dere la ut på Langrenn.com inneholdt resultater for de yngste klassene, og det har vi ikke lov til å publisere.

De yngste klassene i skirenn er gjerne 8 til 12 år og det var en av de mange mindre og lokale arrangørene rundt om i Norge som stod bak dette rennet, et typisk renn hvor barn og unge lærer seg å sette pris på idretten og dens vesen.

I går kom en tilsvarende henvendelse, nå fra Birken, de tar et viktig ansvar gjennom å arrangere UngdomsBirken år etter år. Her på Langrenn.com gir vi UngdomsBirken viktig PR i form av at vi løfter frem både arrangementet og deltakerne gjennom å publisere resultatlister.

Birken skriver:
– Ble av en foresatt gjort oppmerksom på at det ligger rangert resultatliste for klassene Gutter og Jenter 12 år for UngdomsBirken ski 2018 på Langrenn.com.

– Utfra regelverket til Norges skiforbund har vi ikke lov til å rangere resultatlistene for 12-åringer. Dette ble iverksatt for Birken fra og med 2018. Vi hadde derfor ikke rangerte resultatlister i 2018.

– Vi ber dere derfor om å fjerne rangerte resultatlister for UngdomsBirken ski  2018 for disse klassene.

På Langrenn.com innretter vi oss naturlig nok etter slike henvendelser. Det er ikke noen grunn for oss til å "boikotte" barneidrettsbestemmelsen, tanken bak er sikkert velment.

Men som en som er veldig glad i konkurranseidrett og har hatt gleden av dette siden midten av 70-tallet, så kjenner jeg at jeg blir litt irritert.

Ikke fordi at jeg mottok disse e-postene, de var både hyggelige og informative. Jeg blir heller ikke irritert på egne vegne. For meg personlig betyr dette lite.

Allikevel tillater jeg meg å gjøre det som er så populært i disse tider; Jeg blir både irritert og krenket på vegne av andre.

Jeg blir irritert på de som tror at det bor så lite i en 10-11-12-åring at hun og han ikke tåler å se sitt navn på en rangert resultatliste.

For noen år siden spurte jeg en guttepjokk på et løp. – Hvordan gikk det idag? – Det gikk bra, jeg ble nummer 6! – Hvordan vet du det, lista er jo ikke rangert? – Det står tider bak navnene våre, og jeg kan jo telle!

Jeg vet jeg ikke tar munnen for full når jeg påstår at unger flest vil ha både tidtaking og rangerte resultatlister.

Samtidig tusen takk til de som var voksne på 70-tallet og lot oss ungene konkurrere på tid - Jeg kjenner ingen som tok skade av det, gjør du?

Så hvem er det da vi egentlig beskytter og hva er det vi beskytter dem i mot?

Skrevet av 
Geir Nilsen
Redaktør Langrenn.com


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Det nye Visma Ski Classics Challenger-rennet Sovereign2Silverstar arrangeres i British Columbias største og mest snøsikre langrennsdestinasjon, og byr på to renn på to dager. Foto: Arrangøren

Nytt todagers challengersrenn: Sovereign 2 Silverstar

Bli med på Canadas første Visma Ski Classics event

Kari Øyre Slind under rulleskiøkta på Mallorca søndag formiddag. I november sikter hun mot comeback på Beitostølen. Foto: Privat

Kari Øyre Slind brakk begge beina i juli - sikter mot comeback på Beitostølen

Forteller om kampen for å komme tilbake fra skrekkulykken i sommer

Illustrasjonsbilde: Foto: Rauschendorfer/NordicFocus.

Norges Skiforbund har feid elefanten i rommet under teppet!

- Det beste nå er om toppene i skiforbundet viser selvinnsikt og trekker seg.

Emil Persson på samling i Hallandsåsen. Foto: Johan Trygg

"Alle" jakter Emil Persson før årets langløpssesong

Fjorårets beste langløper er i forsvarsposisjon

Annonse