---
SKI TOUR: Totalt 3 av 6 etp: Kvinner- Menn| Tirsdag: Sprint: Finale: Kvinner- Menn| Prolog: Kvinner- Menn| Søn: 10/15 km: Kvinner- Menn| Lør: 10/15 km: Kvinner- Menn
---
Smøretips: Ski Tour
Fra neste sesong kan Petter Northug ikke lenger markedsføre Coop som partner, dersom han vil representere Norge. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Fra neste sesong kan Petter Northug ikke lenger markedsføre Coop som partner, dersom han vil representere Norge. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Hard skyts mot Skiforbundets behandling av Petter Northug

Leserbrev

Kravene som stilles innebærer maktmisbruk fra NSF og er usaklig forskjellsbehandling i forhold til andre utøvere utenfor landslaget, skriver Johan Holmen i leserkommentaren på neste side.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

NSF - ikke på lag med alle som elsker snø

I disse dager forhandler Petter Northug og Norges Skiforbund (NSF) om en representasjonsavtale. En slik avtale er en forutsetning for at Northug skal kunne delta i verdenscupen og VM i Falun til vinteren.

NSF krever at Northug sin mulighet til å profilere private sponsorer gjennom vintersesongen 2014/2015 skal begrenses i svært stor grad.

Forhandlingene mellom NSF og Northug har naturlig nok tatt tid, ettersom partene har motstridende interesser.

Når det gjelder begrunnelsen for deres krav har NSF i media særlig fremhevet at de er innenfor deres eget regelverk og regelverket til Det internasjonale skiforbundet (FIS). 

Noen advokater har vært uenige om kravene fra NSF er i strid med den sivile retten.

Et viktig spørsmål som imidlertid ikke har blitt belyst i offentligheten er om kravene fra NSF er moralsk forsvarlige. At et krav er rettslig legitimt betyr ikke nødvendigvis at det er moralsk forsvarlig.

F.eks. har totalitære regimer vært opptatt av lovhjemler for sine inngrep. Det er med andre ord ikke noe i veien for å bedrive umoralsk aktivitet innenfor rettslige rammer.

For meg fremstår NSF sine krav som åpenbart umoralske. Det er tydelig at NSF ikke anerkjenner at Northug er et fritt individ som eier sin egen kropp og arbeidskraft gjennom vintersesongen.

Kravene som stilles innebærer maktmisbruk fra NSF og er usaklig forskjellsbehandling i forhold til andre utøvere utenfor landslaget.

Ingen andre utøvere utenfor landslaget enn Northug blir på denne måten hindret til å profilere private sponsorer gjennom vintersesongen.

F.eks. kunne dagens landslagsløper Chris André Jespersen fritt profilere private sponsorer utenfor internasjonale konkurranser da han var privatløper forrige sesong.

Spissformulert opptrer NSF som en mafialignende organisasjon der de opprettholder kontrollen over sitt område ved å anvende umoralske og diskriminerende metoder.

At kravene blir kamuflert bak floskelen "felleskapets beste" bidrar ikke på noen som helst måte til rettferdiggjøring.

Det er rimelig enkelt å forstå at NSF verner om sine egeninteresser og desperat forsøker å opprettholde eierskapet til de beste utøverne.

Hvis Northug ikke blir eid av landslaget vil inntektektene til NSF og lønnen til ledelsen ikke oppnå sitt absolutte potensiale og de tiltenkte flotte selskapene vil bli mindre flotte.

Det er mindre attraktivt å sponse et lag uten Northug. Denne umoralskheten toppes av at Northug gjennom en årrekke som landslagsløper har bidratt til at langrennssporten har blitt mer attraktiv for sponsorene, noe som også har gagnet NSF.

Etter min mening ville en mer moralsk forsvarlig løsning være at Northug for det første behandles på samme måte som alle andre utøvere utenfor landslaget.

For det andre bør Northug ha en mulighet til å profilere sine private sponsorer gjennom hele vintersesongen.

Forutsatt at NSF må akseptere FIS sine regler vil Northug sin mulighet til å profilere egne sponsorer under internasjonale konkurranser imidlertid måtte begrenses, jf. pkt. 204.1 i FIS sitt reglement.

Jeg ser gjerne at NSF begrunner den moralske siden ved sine krav mot Northug.

Et grunnleggende spørsmål som NSF bør stille seg er hvilke prinsipper de skal drive sin virksomhet etter. En henvisning til det ene eller andre regelverket er i en slik sammenheng uinteressant.

For meg fremstår det i alle fall som NSF ikke oppfyller proklameringen på førstesiden av sin årsberetning for 2013/2014: "På lag med alle som elsker snø".

Johan Holmen
Stud.jur. og snøelsker

Bakgrunn
Skiforbundets krav til Northug: - Må skrinlegge Coop-avtalen resten av karrieren
Skiforbundet nekter Northug å selge egen kleskolleksjon

---

Kåserier, kommentarer og lignende representerer på generell basis skribentens syn og ikke nødvendigvis Langrenn.com sitt ståsted.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus