-->
Illustrasjonsbilde. Foto: Manzoni/NordicFocus.

Illustrasjonsbilde. Foto: Manzoni/NordicFocus.

Hardt ut mot nye langrennsøvelser: – Mix-stafett hører hjemme i påskeskirenn og bedriftsidrett

Kommentar

– Hvor fjollete skal det være mulig å gjøre en idrett med så stolte tradisjoner, spør kommentarforfatteren om de foreslåtte endringene fra Det internasjonale skifobundet (FIS).

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Forleden dag satte jeg kaffen i halsen – til tross for at jeg ikke drikker kaffe – da jeg leste om nye forslag til endringer av langrennssporten. Mix-stafett!? 

Trøste og bære – hvor fjollete skal det være mulig å gjøre en idrett med så stolte tradisjoner? Er man happy med at Grøttumsbråten & co stadig må snu seg i graven? 

Alle nye øvelser i en idrett bør inneholde elementer, arbeidskrav e.l. som de eksisterende øvelsene ikke fullt ut dekker. 

Så hva nytt krever en mix-øvelse? Kjenner du noen som er ekstra gode i mix, og som trener mye mix? Ikke jeg heller. Dette er reint fjolleri. 

Skiskyting gikk til det skritt for en del år siden å prostituere seg selv i jakten på popularitet. Der arrangeres mesterskap etter det hyggelige og sosialdemokratiske prinsippet «kom til oss – her er medaljer nok til alle». 

Alle øvelsene er like, kun skilt fra hverandre av ulike varianter av startordninger, og dermed med samme favoritt på samtlige øvelser. Men pga. skytingens marginale egenart ender det opp med at alle får sin medalje før mesterskapet er over. 

Til slutt gikk skiskyting til det skritt å innføre mix-stafett. Jeg gremmes. 

Tror virkelig noen der ute at Bjørndalen setter sine gull i mix-stafett like høyt som de øvrige medaljene? Utad sier han kanskje det, men alle vet jo at han tørker seg bak med de medaljene. 

Og nå vil altså langrennssporten ta etter. 

Mix-stafett hører hjemme i påskeskirenn og skidag med jobben. Mix-stafett vil aldri få samme status som øvrige øvelser. 

Dersom dette blir vedtatt vil vi altså om få år kunne få kommentarer som dette: «Ja, Klæbo har tre VM-gull, men to av dem er jo i mix, da…». Er det dit man vil?  

Dersom mix-stafett innføres antar jeg selvsagt at langrennsledelsen benytter anledningen til å fremstå som tidsriktige og fremoverlent, og beslutter tre etapper: Hun, hen og han. 

Flere land har allerede innført det tredje kjønn, og AP har gått i bresjen for å få utredet dette også for Norge. Endelig har norsk skisport virkelig mulighet til å ta igjen mot det bakstreverske stemplet de har fått gjennom motstanden mot skøyting, V-stil, stafett, glassfiberski mm, ved å reservere den ofte avgjørende 2. etappen til HEN. 

Da vil man virkelig få en Mix stafett, som ikke bare er Mix, men en stafett med publikumstekke og medieoppmerksomhet! 

Jada – ta’n helt ut – dette blir nok populært, skal du se. 

Jeg registrerer at langrennsledelsen også vurderer å gjeninnføre den gamle jaktstarten, der første del teller som eget medaljeløp, med påfølgende jaktstart. 

Dette gikk man jo bort ifra for mange år siden, da et godt resultat i første del tilsier at man allerede er halvveis til en ny medalje. Og nå vil man altså ha dette tilbake? Også her i tråd med tilsvarende øvelser i skiskyting. 

Ønsker man nå å fremstå som en idrett som kommer diltende etter skiskyting på alle fronter? Virkelig? 

 

Jeg har sitert Thomas Alsgård her på Langrenn.com før, og gjør det gjerne igjen. I et intervju for mange år side uttalte han: 

«Jeg synes ikke man stadig skal forandre idretten vår bare fordi noen tror den da vil bli så forbanna populær». 

Godt sagt. Noen i skiledelsen bør se seg selv i speilet mens de tygger litt på den. 

Jeg har valgt å ikke kommentere forslaget om hopp-og-sprett-og-tjo-og-hei i sprintløypene, for det synes jeg Maiken Caspersen Falla allerede har gjort på en strålende måte: Blir det mer fjollete nå kan man like gjerne kle seg ut i samme slengen. 

Dersom Norge går imot disse forslagene vil vel noen igjen hevde at vi er sidrumpa og negative til alt som er nytt. Men det er da sannelig vi som sitter på de tyngste tradisjonene innen langrenn, og det er vi som har det tyngste ansvaret for at sjelen bevares og ikke ofres på markedstilpasningens alter. 

Mvh
Vegard Fluge Samuelsen
Oslo 

Se også
Vegard Ulvang varsler endringer i mesterskapsprogrammet
* Falla slakter FIS-forslag: – Da kan vi like gjerne kle oss ut også

---

Leserbrev, kåserier, kommentarer og lignende representerer på generell basis skribentens syn og ikke nødvendigvis Langrenn.com sitt ståsted.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut