Helene Marie Fossesholm er tilbake med gamletreneren Geir Endre Rogn, som var landslagstrener fram til mai 2020. Foto: Nordic Focus/NSF

Helene Marie Fossesholm er tilbake med gamletreneren Geir Endre Rogn, som var landslagstrener fram til mai 2020. Foto: Nordic Focus/NSF

Helene Fossesholm med ny trener

For mye formsvinginger over tid

Juniorkometen som fosset inn på elitelandslaget i fjor fikk for mye mengde, for fort. Nå har Helene Marie Fossesholm byttet trener. 

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Etter at høydeoppholdet med landslaget i september endte med sjukdom og ujevn form tok Helene Marie Fossesholm kontakt med gamletreneren fra juniorlandslaget. Nå er 20-åringen på rett kurs igjen, hårfint i tide til sesongåpningen. For Fossesholm er det OL som er sesongens viktigste mål. 

Men med bare åtte plasser til vinterens OL, blir nåløyet for å sikre seg en av plassene i år om mulig trangere enn noen sinne. Hovedtrener for elitelandslaget Ole Morten Iversen har tidligere uttalt at uttaket skal være klart i god tid før jul, og dermed blir sesongåpningen på Beitostølen og de første verdenscuprundene avgjørende for de som vil ha en plass i OL-troppen. 

Men i etterkant landslagets høydesamling i september, gikk det tungt for Fossesholm. Derfor valgte Fossesholm også å stå over landslagets tradisjonelle oktobersamling i Livigno

Når begynte du å jobbe som trener for Helene? 
– Vi begynte samarbeidet i september, rett etter høydeoppholdet til landslaget der Helene måtte reise hjem før samlingen var over, sier Geir Endre Rogn til Langrenn.com.

Rogn var trener for kvinnenes elitelandslag i to år, fram til mai 2020, og for juniorlandslaget i to år før det, samt at han har åtte år bak seg som trener på NTG Geilo. Nå driver Rogn treningsveiledning gjennom sitt foretak Topptrent.com.  

Hva skjedde på den høydesamlingen? 
– Det var nok en kombinasjon av ting, og det er ikke så greit å si hva som var årsak til hva, men i sommer og høst har formen hennes vært litt for mye opp og ned. Totalbelastningen med å gå over fra det opplegget hun har kjørt og hatt suksess med før og det opplegget som de fleste av de eldre landslagsløperne kjører har nok vært litt stor over tid, men det var på den høydesamlingen at hun begynte å føle kjøret. Da fikk hun en forkjølelse, og reiste altså hjem litt før de andre. 

Hvorfor kontaktet hun deg? 
– Tidligere har hun brukt faren som personlig trener i tillegg til landslagstrenerne, men nå ønsket hun å knytte seg til en trener som kan følge henne og være der over tid. Jeg kjenner henne allerede fra tida på juniorlandslaget, og jeg jobbet også med å koordinere hennes opplegg opp mot elitelandslaget. Så jeg har en forståelse for hva som fungerer bra for henne og hva som har vært utfordringene etter at hun kom inn på elitelandslaget, selv om jeg var på vei ut da. 

Hvilke endringer har du gjort i treningen til Helene siden dere begynte å jobbe sammen i høst? 
– Vi så at hun lå litt for tett opp på grensa til hva hun tåler, så vi har tatt ned belastningen litt etter at hun kom hjem fra høyden. Jeg kjenner henne godt nok til at jeg så at overgangen fra den treningen hun gjorde som junior med mer intensitet til en mer mengde slik mange av de eldre løperne kjører ble litt for stor til at hun fikk maksimalt utbytte av treninga. 

Hvordan har det fungert? 
– Vi ser at hun har mer stabil god treningsform nå. Hun er ikke helt på toppnivå ennå, og har kanskje ikke hatt helt den framgangen hun selv skulle ønske inn mot en ny sesongstarten, men standardøktene vi har kjørt i det siste tilsier at hun ikke er langt unna der hun burde være. 

Når det gjelder avtalen om å bruke deg som trener, hvilken type samarbeid legger dere opp til? 
– Intensjonen er at dette er langsiktig, og kan gå mange år framover i tid hvis vi får det til å flyte slik vi legger opp til. Så langt har det fungert veldig bra. 

Hvordan har landslagstrenerne reagert på samarbeidet? 
– Jeg kjenner jo Ole Morten (Iversen) veldig godt fra før, og de ser henne jo mer på samlinger og treninger enn det jeg gjør, men vi samarbeider veldig godt. Ole Morten har vært veldig positiv til opplegget, og det er jo ikke gitt. Men han vil at totalen skal bli så bra som mulig for Helene. 


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse