Her finner de gullformen!

VM 2013 Val di Fiemme

Når det norske VM-laget i disse dager skal finne gullformen til VM, som starter litt lenger ut i februar, har de reist til italienske Seiser Alm. Etter å ha tilbragt de første ukene av januar der, skjønner Langrenn.com hvorfor.
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Få hele Langrenn +


Kjøp abonnement - Rask tilgang alle artikler
Velg uke, måned, tre måneder eller ett år.

* Abonnement bestilles raskt i dette vinduet!

Allerede abonnent, logg inn via vinduet under:

Uleselig tekst

Seiser Alm. Foto: Petter Soleng Skinstad.
Her er det bare å spenne på seg skiene. Foto: Petter Soleng Skinstad.

I sommer omtalte Langrenn.com Seiser Alm som «et treningsparadis av de sjeldne».

Fra juni til desember hadde de norske langrennsløperne hele tre treningssamlinger i den italienske fjellandsbyen, og før vinterens høydepunkt i Val di Fiemme tar de turen hit nok en gang.

Etter å ha vært her i to uker, er det ikke vanskelig å forstå hvorfor de norske medaljehåpene velger Seiser Alm som siste samlingssted før hvert eneste mesterskap.

Hvorfor Seiser Alm?
I Seiser Alm, 1.800 meter over havet, finner en langrennsløper alt man trenger. Mens det i mange andre vinterdestinasjoner i Mellom-Europa er afterski som står i fokus, er det veldig rolig i Seiser Alm.

Utøverne opplever ingen forstyrrelser, verken fra fastboende eller turister, og avstanden til norske journalister er nok heller ingen ulempe når siste hånd skal legges på verket.

Legger du til god mat, fantastiske omgivelser og stabilt vintervær begynner man å se at det meste ligger til rette for å få på plass toppformen.

Samtidig er det ikke å legge skjul på at Seiser Alm tilbyr noe ingen norske skisteder kan varte opp med, nemlig høyde.

Sistnevnte er nok prikken over i-en for å nå toppformen, på tross av at de lærde strides rundt hvor mye dette egentlig betyr for prestasjonsøkning.

Fortsetter nedenfor bildet
Seiser Alm. Foto: Petter Soleng Skinstad.
Ord blir overflødige. Foto: Petter Soleng Skinstad.

Massevis av langrennsløyper
Mellom fjell, som strekker seg opp mot 3.000 meter over havet, finner du nykjørte løyper hver eneste morgen, i både klassisk og skøyting.

Traseene er lettkuperte, og med kalde netter er det stort sett trikkeskinner og enkle smøreforhold hver eneste morgen.

Løypene er delt inn i fire ulike vanskelighetsgrader etter farge, og for norske skiturister og eliteløpere kan Langrenn.com anbefale de svarte og røde løypene. Særlig den svarte løypen Joch og den røde Hartl kan trekkes frem som spesielt fine løyper, både med tanke på terreng og utsikt.

Langrennsløypene i Seiser Alm ligger mellom 1.750 og 2.100 meter over havet, og i motsetning til i Norge er det påbudt gå-retning i alle løypene.

Det finnes imidlertid løyper på alt fra halvannen kilometer til to mil, så enten du ønsker å holde deg nær sentrum eller ta turen opp til høyeste punkt på 2.077 meter over havet finnes det muligheter.

Forbudt for gående
Et par andre interessante poenger om skiløypene i Seiser Alm er for det første at alle som vil bruke løypene må betale en dagsavgift på fem euro.

Det andre man kan merke seg er at verken gående eller hunder er tillatt i skiløypene, noe mange kanskje vil mene man bør vurdere også i Norge.

For ordens skyld kan det legges til at det parallellt med de fleste langrennsløypene, og i nærheten av alle hoteller, kjøres egne gangstier i terrenget, der det er tillatt å gå for både to- og firbeinte.

Fortsetter nedenfor bildene
Seiser Alm. Foto: Petter Soleng Skinstad.
Skilt som viser vanskelighetsgrad og retning, til høyre opplyses det om at vi er 2.077 meter over havet. Foto: Petter Soleng Skinstad.

Seiser Alm. Foto: Petter Soleng Skinstad.
Ingen gående, verken to-beinte eller Fido er ønsket her. Til høyre er det "winterwanderweg" for gående. Foto: Petter Soleng Skinstad.

Slik kommer du deg til Seiser Alm
For nordmenn som ønsker å fly sørover, kommer man seg enkelt til Seiser Alm ved å fly til de store flyplassene sør i Tyskland og nord i Italia.

På vinterstid går det fly fra Norge til både Innsbruck og Salzburg, og med tanke på at Seiser Alm ligger tett ved grensen til Østerrike er også dette et godt alternativ.

For norske langrennsløpere har det vært vanlig å fly til München, og derfra tar det under fire timer å kjøre til den italienske fjellperlen. I München er utvalget blant leiebiler veldig godt, samtidig som veistandarden til Seiser Alm er langt bedre enn det vi er vant med i Norge.

Et annet, godt alternativ er å ta fergen fra Oslo til Kiel. Derfra kan man kjøre til Seiser Alm på én dag, og for familier eller klubber som har med seg mye utstyr kan dette være en like god løsning som å fly.

Overnatting
Sammenliknet med prisene i Norge, både bor og spiser man billig i Seiser Alm.

Fjellandsbyen tilbyr hoteller og leiligheter, men det er verdt å merke seg at prisene varierer etter sesong. Det er langt dyrest rundt høytider, og har man et budsjett kan det være smart å styre unna de dyreste periodene.

I de første ukene i januar har Langrenn.com bodd på Hotel Bellavista, som ligger sentralt plassert midt i sentrum. Dette er et hotell som brukes flittig av det finske landslaget, samtidig som det norske støtteapparatet har vært her de siste årene.

Det norske langrennslandslaget bor for ordens skyld på Hotel Steger Dellai, mens svenskene sverger til Hotel Plaza. Alle disse hotellene ligger i gangavstand til langrennsløypene.

Også Sporthotel Sonne kan være et godt alternativ for langrennsløpere, og selv om dette hotellet ligger et stykke unna sentrum har det langrennsløyper rett utenfor døra.

Seiser Alm. Foto: Petter Soleng Skinstad.
Vi avrunder med nok et innbydende bilde fra Nord-Italia og Seiser Alm. Foto: Petter Soleng Skinstad.

Se også
Et treningsparadis av de sjeldne - Langrenn.com's omtale av Seiser Alm på sommerstid


* Langrenn Pluss (+): Ekstra godt stoff og fyldigere artikler
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut


Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Gjør som sykkel – rydd opp!

Kommentar - Doping

Bjørn Dæhlie hadde sin storhetstid for noen år siden, men han bruker fortsatt skiene, slik som her i  Birkebeinerrennet 2012. Foto: Veltheim/NordicFocus.

Northug langt bak Dæhlie

OL - VM - Verdenscup

Illustrasjonsbilde fra Randsfjorden Rundt. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Klar tale: - La sykkelen stå!

Kommentar - Sommertrening for skiløpere

Audun fra ski- og orienteringsfamilien Hultgreen Weltzien er her på vei mot 7. post i et VM-uttaksløp i Hønefoss og Ringerike i mai 2012. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Orientering og utstyr

Sommertrening for skiløpere

Magne Dæhli, NM-vinner for junior i langrenn for noen år siden, satser nå orientering for fullt og er her på vei mot 2. plass i et VM-uttaksløp i Hønefoss og Ringerike i mai 2012. Foto: Geir Nilsen/OPN.no.

Orienter deg til suksess i løypa

Sommertrening for skiløpere

Glenn Tjernø hos Intersport Gjøvik. Foto: Petter Soleng Skinstad.

Valg av sykkelutstyr

Sommertrening for skiløpere

Øystein Pølsa Pettersen følger like bak Kurt Asle Arvesen i Randsfjorden Rundt 2011. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Derfor sykler Pølsa

Sommertrening for langrennsløpere

Fellesstart VM Val di Fiemme 2013. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Langt tøffere i herreklassen

Status etter sesongen 2012/2013

Illustrasjonsbilde. Foto: Petter Soleng Skinstad.

Aukland gir råd om løping

Sommertrening for skiløpere

Fellesstarten under verdenscupen i Falun 2013. I front ser vi Marit Bjørgen. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Derfor dominerer de norske jentene

Status etter sesongen 2012/2013

Anders Aukland ute på sjøen. Foto: Privat.

Aukland om kajakkpadling som trening

Sommertrening for skiløpere