Resultater: Sykkel VM| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| LANGRENN PLUSS| UTTAK LANDSLAG OG TEAM
Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Gina Flugstad Øistuen innfelt i bildet fra XPND Samling 2021. Foto: Heidi Fauske / Team XPND Fuel of Norway.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Gina Flugstad Øistuen innfelt i bildet fra XPND Samling 2021. Foto: Heidi Fauske / Team XPND Fuel of Norway.

HER LÆRER FRAMTIDAS LØPERE FRA BRANSJENS BESTE PÅ GJENNOMFØRT JUNIORSAMLING HOS GJERDALENS TEAM XPND FUEL OF NORWAY

ASTRID UHRENHOLDT JACOBSEN SØRGET FOR BÅDE FYSISK OG FAGLIG PÅFYLL

Tips en venn  Skriv ut

NY JUNIORSATSING: HER FÅR FRAMTIDAS LØPERE LÆRE FRA BRANSJENS BESTE

Astrid Uhrenholdt Jacobsen sørget for både fysisk og faglig påfyll under samlingen til den nye juniorsatsingen i Team XPND Fuel of Norway.

Mentorer og trenere for samlingen var Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Gina Flugstad Øistuen fra seniorlaget til Team XPND Fuel of Norway, så de ti juniorene som deltok fikk lære av bransjens beste.

Uhrenholdt Jacobsen åpnet riktignok med å presentere seg selv relativt beskjedent.

– Jeg heter Astrid. Jeg har vært en ganske god skiløper, sa Uhrenholdt Jacobsen.

Den tidligere verdensmesteren har over 12 år på det norske elitelandslaget på CV’en. I løpet av den tida samlet hun ti VM-medaljer og et OL-gull, og var på pallen i verdenscupen 43 ganger. Nå er Uhrenholdt Jacobsen en del av styret og seniorlaget i Team XPND Fuel of Norway, det nye satsingslaget til Tord Asle Gjerdalen.

I løpet av samlingen øste Uhrenholdt Jacobsen av både erfaringer, tips og råd om teknikk og treninger, ispedd en god porsjon historier og episoder fra karrieren.

Team XPND Fuel of Norway ble etablert i forkant av sesongen 2020-21. Men i tillegg til elitelaget på seniornivå, har Team XPND Fuel of Norway bevisst satset på å utvikle unge løpere, og ikke minst bidra til å etablere et godt treningsmiljø for jenter.

Både Uhrenholdt Jacobsen og Flugstad Øistuen er en del av seniortroppen til Team XPND. Videre har laget blant annet fått inn langløpskanonen Emilie Fleten og Barbro Sætha i årets seniorstall, og alle disse vil også bidra i juniorsatsingen på ulike måter.

LES MER: GJERDALEN OG TEAM XPDN FUEL OF NORWAY SATSER PÅ DAMENE 

LEKER SEG GODE

Samlingen var lagt til idrettsanlegget på Svensrud i Hole, og startet med en rulleskiøkt. På pensum for økta sto blant annet teknikk og ferdighetsøvelser.

Men i stedet for tradisjonell terping i kø, fikk juniorene bryne seg på ulike praktiske manøver og oppgaver som trener balanse og utvikler tekniske ferdigheter, servert i form av lek og moro i en rikholdig hinderløype.

Blant utfordringene på det som til vanlig er en parkeringsplass, var det å gå baklengs, gå med bare en rulleski, kjøre i grøfta uten å tryne, samt å stoppe fort i stor fart.

Til slutt fikk juniorene utfordre hverandre med en stafett som krevde at de tok i bruk sine nyervervede ferdigheter i praksis. Innsatsen var det lite å utsette på, og treningsglede var det også rikelig med.

FAGLIG PÅFYLL: PREMISSER FOR SUKSESS

Det var også plass til foredrag, med tema å ta vare på hverandre og ha det gøy. Det er ifølge Uhrenholdt Jacobsen to av de viktigste premissene for suksess.

– Vær positiv, og gi tilbakemelding til hverandre, sa Uhrenholdt Jacobsen.

Hun minnet de unge løperne om at et godt treningsmiljø skapes av et fellesskap der alle føler tilhørighet, uavhengig av prestasjoner og ambisjoner.

– Det skal være rom for alle, selv om løperne på laget ditt har forskjellige mål. Noen er her for å ha det sosialt uten å skulle konkurrere, og noen er her for å bli best, sa Uhrenholdt Jacobsen, og forklarte videre:

– Det å skape rom for alle, uavhengig av ambisjoner, gjør det til et verdifullt treningsmiljø. Det er lov å gå på ski bare fordi det er gøy å trene.

I fagforedraget trakk Uhrenholdt Jacobsen fram at den beste treningen er den man gjennomfører med glede. Hvor lange eller mange langturer man kjører, om intervallene er åtte eller fire minutter lange, betyr lite i den store sammenhengen.

– Det viktigste er å stille opp på trening, gjøre det som treneren sier og ellers være i mye aktivitet, sa Uhrenholdt Jacobsen. Selv drev hun både med friidrett og håndball ved siden av langrenn langt opp i tenåra, syklet til skolen og trente ikke langturer før hun var 16 år.

LYTTE TIL KROPPEN

Siste ord i fagdelen var det Flugstad Øistuen som fikk. Hun studerer idrettsbiologi ved Norges idrettshøgskole og jobber for tida med en mastergrad i fysisk prestasjonsevne med fokus på sammenhengen mellom prestasjon og menstruasjonssyklus.

I tillegg driver hun og medstudenten Henriette Berg Mero podkasten «Den kvinnelige utøveren» om nettopp dette temaet.

Flugstad Øistuen minner utøverne om at de må lytte til kroppen, finne sine egne grenser på treningsbelastning, og at dersom menstruasjonen forsvinner, er det et signal de skal ta på alvor. Da bør de snakke med lege eller helsesøster.

For i motsetning til da hun og Uhrenholdt Jacobsen var i junioralderen, er det ikke lenger noen temaer som er tabu. På det området har det skjedd mye på få år.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse
Annonse


skidnytt_epi1_800x533

Første episode av Ski(d)nytt er ute

Northug og Novak i Karlstad

Pallen i årets Coop Trysil rulleskisprint

Even Northug best i Trysil

Vant stjernespekket rulleskisprint

Charlotte Kalla under vinterens VM i Oberstdorf. Foto: Modica/NordicFocus.

Charlotte Kalla: – Full åpenhet om vanskelige temaer

Sveriges skidronning opplever ingen taushetskultur rundt trening og ernæring

Annonse