VM rulleski: Program| Startlister| Resultater| Andre resultater: NM rulleskiskyting| Oslo Maraton| NC orientering| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| LANGRENN PLUSS| UTTAK LANDSLAG OG TEAM
Et utsnitt av Norges Skiforbunds nye effektive lokaler på Ullevål Stadion i Oslo. Foto: Norges Skiforbund.

Fra Norges Skiforbunds nye lokaler på Ullevål Stadion i Oslo. Foto: Norges Skiforbund.

Hoppkonflikten skader alle grenene under NSF-paraplyen

Tips en venn  Skriv ut

Det har vært skrevet mye om konflikten mellom ledelsen i Norges Skiforbund (NSF) og sportssjef Clas Brede Bråthen. Fra NSF er saken fremstilt som en personalsak. Bråthen måtte gå så langt som å frita NSF fra taushetsplikten. Bråthen var nødt til å velge åpenhet for det bygde seg selvsagt opp spekulasjoner.

Det mest uakseptable så langt er at ingen i toppledelsen i NSF har stått frem og uttalt seg om kjernen i saken. Det er fravær av ledelse. NSF har gjemt seg bak pressemeldinger. De merkeligste forklaringer har kommet frem, som at Bråthen prøvde å kuppe sin egen stilling. Bakgrunnen for dette var at han signerte en avtale, som allerede var signert av leder av hoppkomiteen. En signatur på en avtale er jo nettopp den endelige godkjennelsen av innholdet i avtalen. Avtalen ble stoppet av generalsekretæren i NSF, som la ned veto mot å gi Bråthen en ny periode.  Det lyser lang vei at den administrative ledelsen har lagt press på hoppkomiteen og at det er blitt konstruert en historie. Slik slett ledelse går ikke bare ut over hopp og de aktuelle personer, men svekker tilliten til alle grener som ligger inn under NSF. Langrenn inkludert.

Bråthen har vært opprørt over at jentene ikke fikk konkurrere, mens gutta fikk grønt lys. Argumentet utad for å holde jentene unna internasjonale konkurranser var smittevernhensyn. Det finnes vel ikke en enste medisinsk rapport som sier at kvinner blir lettere smittet, eller blir sykere av Covid, enn menn? I idretten trenger vi engasjement og de som tør å stå på barrikadene og ta kampen. Kanskje har det kokt litt over for Bråthen?  Det er en kjent sak at Bråthen har vært irritert over kutt i budsjettene til hopp. Men det skal da ikke diskvalifisere ham fra stillingen. Han er tross alt ansatt for å ivareta de aktive. Årsaken til konflikten er i følge flere kilder, at generalsekretæren valgte å holde jentene hjemme, for å saldere et allerede anstrengt budsjett, og slettes ikke Covid. Er det riktig må det være brudd på likestillingsloven, og noe som burde opprøre langt fler enn hoppmenigheten. Hvilen sponsor kan stille seg bak kjønnsdiskriminering? Panikken har bredt seg i NSF. Ingen får uttale seg. PR-byrå er hyret inn. Skipresident Røste er valgt av skitinget, men velger å være lojal mot egen administrasjon, fremfor idretten.

Mangel på ledelse og ryggrad går igjen og vekker minner tilbake til 2014. Da ble Anders Aukland i SVT-programmet «Uppdrag Granskning» hengt ut for å ha hatt for høye blodverdier og mistenkeliggjort. Innholdet i programmet ble referert i nyhetsmedia over hele Europa. NSF forholdt seg taus i saken, til tross for at Aukland ba om hjelp fra NSF som satt på blodverdier. Saken kulminerte med at skipresident Røste og Aukland møttes på Skavlan til åpen debatt.

- Jeg har ikke fått den hjelpen jeg forventet av skiforbundet. Jeg må svare i reneste Lance Armstrong-stil. Det er bare en ting som hjelper. Det er åpenhet, sa Anders Aukland i Skavlan-intervjuet. Røste hevdet i dagene forut for Skavlan, at NSF ikke satt på noen informasjon som kunne ha hjulpet Aukland. Det mente Aukland var direkte feil. Men Røste avsluttet Skavlan med å oppklare saken: – Den «mistenktlista» ble opprettet av Bengt Saltin. Det var en liste som ble brukt for å teste utøvere. Noen ble tatt, noen ble frikjent. Aukland ble det aldri dokumentert noe rundt. Det ble ikke opprettet noen sak mot ham, sa Røste. - Denne informasjon er det jeg trengte å høre, svarte Aukland. Nå ser jeg bare en som sitter her uten ryggrad, uttalte Aukland om skipresidenten (kilde: NTB). Saken fikk også et bakteppe ved at VG avslørte at skipresident Røste hadde ringt Fredrik Aukland og bedt om at familien Aukland, ikke skulle uttale seg til media om saken. En av Norges fremste skiløpere, som gjennom en årrekke representerte NSF, skulle altså sitte rolig å ikke imøtegå de uriktige beskyldningene, som selvsagt skapte problemer for Anders selv og privatlaget han var en del av. Fredrik Aukland var høyaktuell som landslagstrener i langrenn, etter suksess som trener for Sveits. Sportssjef Espen Bjervig bekreftet til media at Aukland var en av de heteste kandidatene, men noe skjedde i korridorene i NSF. Aukland fikk ikke trenerjobben. Det straffer seg å være kritisk til ledelsen i NSF.

Vi ser det samme spillet nå. Det er fravær av ledelse. Bråthen hadde nok fortjent ei skrape for å ha blitt for engasjert, men aller viktigst, skipresidenten burde grepet inn og sagt klart i fra til generalsekretæren at hun ikke har myndighet til å utestenge jentene fra konkurranser og i tillegg stille et ultimatum mot hoppsjefen. Nå slås det stort opp fra NSF at Bråthen har takket nei til tilbud om en ren sportslig stilling, uten administrative oppgaver.Alle ved at den idrettslige satsingen henger nøye sammen med hvilke budsjetter man har til rådighet. Bråthen har kjempet for budsjettene til hopperne og åpenhet rundt pengestrømmer. Det har vært en viktig del av jobben. At det har blitt heftige diskusjoner tolereres ikke av generalsekretæren, som for en hver pris ikke vil ha noe med Bråthen å gjøre.

Nå har NSF malt seg inn i et hjørne, nettopp på grunn av mangel på ledelse og forståelse av hvem de til for. Hvem har gått utenfor sitt mandat?

 

Per Morten Hoff

Idrettsleder


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse
Berit Kjøll gir klart svar til Johannes Høsflot Klæbo og andre utøvere som har etterlyst et klart om norsk idretts standpunkt rundt OL og menneskerettigheter.  Foto: Geir Owe Fredheim

Idrettspresidenten: – Boikott av OL setter oss på utsiden

Tar avstand fra menneskerettighetsbrudd, men vil ikke boikotte OL

Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Alt klart for langrennssportens Formel 1-øvelse

200 meter supersprint i VM på rulleski

Petter Northug på start i Alliansloppet 2021. Foto: Trollhättan Action Week

Northug til start i "Sommerens Vasalopp"

Klar for 9 harde mil i Sverige på søndag

Startlister Sykkel-VM Flandern 2021

Tempo for senior herrer søndag

Emma Ribom tok tre strake seiere under Sveriges store rulleskifestival Trollhättan Action Week og vant også i Frankrike i helga. Nå er hun og landslaget i gang med sesongens andre høydesamling. Foto: Svenska Skidförbundet

Dette kan bli Sveriges neste sprintstjerne

Emma Ribom har kommet som ei kule, utfordrer den etablerte eliten om OL-plassene

Amund Korsæth, Matteo Tanel og Denis Spitsov utgjorde pallen på 16km fristil VM rulleski 2021. Foto: Privat

Norges VM-debutant parkerte Denis Spitsov

Amund Korsæth hårfint unna VM-gull i sitt første mesterskap.

Foto: Svenske skiforbundet

Frida Karlsson er tilbake etter pausen

Trengte en måned på å finne seg selv

Amund Korsæth på toppen av pallen etter seieren i verdenscuprennet i Madona tidligere i september.

VM-sølv til Korsæth

Sömskar slo Nepryaeva og tok gull i kvinneklassen