Steira

Steira NordicFocus

Hvorfor er de beste best?

Storstilt prosjekt er i ferd med å formaliseres. Forsker roper allerede varsko om dagens juniorer.
Tips en venn  Skriv ut

Hva er felles for løpere som har vunnet internasjonale medaljer. Finnes det en fellesnevner for alle steingode skiløpere. Og er dagens unge kapable til å gå i sine forfedres opptråkkede skiløyper?

Allsidighet i unge år
- Allsidighet i unge år er noe en kan finne igjen hos alle gode skiløpere, sier Øyvind Sandbakk, en av forskerne som skal dypdykke ned i storhetenes bakgrunn. Han mener allerede å kunne gi svar på mye av det som skal besvares.

- De beste løperne har fulgt en progresjonstrapp, har et helhetsperspektiv der man har turt  å tenke langsiktig. Det å kunne tilrettelegge hverdagen i et langtidsperspektiv er viktig for de som ønsker å nå helt til topps.

Sandbakk mener med dette 24-timersutøvere; løpere som legger opp døgnet etter hva som er best for dem som toppidrettsutøvere. Løpere som ikke slurver på trening; en langtur er ikke bare en langtur på lav intensitet, det er en treningsøkt der man søker kvalitet i hvert eneste fraspark. Sandbakk mener løpere som blir best sjelden slurver.

- Søker motstand og utfordringer
- Det skiller de beste fra de nest beste. Målrettet og bevisst trening. Og de søker motstand og utfordringer i treningen.

- Motstand i treningen?

- Ja det kan virke som gode løpere vil ha større utfordringer. For eksempel bruke hjul på rulleskiene som ruller tregt på enkelte økter, mens de søker overfart på andre økter, fremfor å hele tiden ligge midt i mellom.  De oppsøker hele tiden løpere som er bedre på enkelte egenskaper, og løper mye i tungt terreng; det er en grunn til at gode løpere tradisjonelt har løpt mye i myr. De søker utfordringer.

Utfordring på juniorsiden

Forskningsprosjektet er i startfasen, men Sandbakk tillater seg allerede å rope varsko.

- Vi ønsker å utfordre norske juniorskiløpere mer. De må gjøre investeringer som kommer dem til gode som seniorløpere, og det aller viktigste momentet her er det å gå mye på ski, sier Sandbakk og forklarer:

Gå mer på ski
- Det er få grunner til at man som junior skal trene mindre om vinteren enn det man gjør om sommeren, slik seniorene gjør. Utnytt vinteren, gjør sesongen lenger. Gå på ski så lenge det er mulig i stedet for å reise til Mellom-Europa eller til skitunneler på høsten . Det kan virke som om altfor mange avslutter sesongen med de siste skirennene i mars, for deretter å vente på barmark og en ny opptreningsperiode. Det er flere steder i landet snø til langt ut på våren. Den anbefaler vi allerede nå å utnytte.

- De beste skiløperne gjennom tidene har alltid gjort det.


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut