-->
Marit Bjørgen jubler etter å ha sikret seg seieren på 3-mila fellesstart under Sotsji-OL 2014. Foto: NordicFocus.

Marit Bjørgen jubler etter å ha sikret seg seieren på 3-mila fellesstart under Sotsji-OL 2014. Foto: NordicFocus.

Idrettsåret 2014: Mye jubel, men viktig tap

Nordmenn høstet store triumfer på mange ulike arenaer i år, men norsk idrett måtte tåle nederlag i årets aller viktigste kamp.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Politikerne vendte tommelen ned, og dermed var det ingen vits i å jobbe videre med en søknad som utstyrt med statsgaranti ville vært nesten garantert å føre fram til setningen 'The decision is Oslo'.

Den internasjonale olympiske komité (IOK) krysset både fingre og tær i håp om en ny norsk vinteridrettsfest og var ikke alene.

Verdens ledende idrettsmagasin Sports Illustrated oppfordret i et åpent brev Norge til å ta på seg lekene og berge OL.

Misnøye med «pampeveldet» i IOK og utbredt OL-skepsis blant folk flest stoppet prosjektet som ville gitt hovedstaden moderne idrettsanlegg for nye generasjoner og lagt grunnlaget for nye tiår med norsk idrettsmoro.

Et halvt år før Lillehammer fikk OL, lusket Norges tropp hjem fra Calgary-lekene med null gull, tre sølv og to bronse.

Entusiasmen og toppidrettssatsingen som fulgte OL-tildelingen forvandlet Norge til en vinteridrettsstormakt som har tatt 64 gull på de sju lekene siden. 11 av dem kom i Sotsji-OL i år, der det også ble fem sølv og ti bronse.

Betydningen av å være OL-vert kan knapt overvurderes.

Canada og Russland toppet begge medaljestatistikken i vinterlekene på hjemmebane i henholdsvis 2010 og 2014 og har som Kina og Storbritannia etter de to siste sommerlekene etablert seg på et helt annet nivå i idrettens verden.

Lokomotiv
Det norske vinteridrettslokomotivet dundrer fortsatt videre 20 år etter Lillehammer-festen, men det kunne hatt veldig godt av nytt drivstoff.

* Marit Bjørgen vant både Norges første og siste gull i Sotsji-OL, samt et til mellom dem, og fikk en uforglemmelig hyllest da tremilsmedaljene ble delt ut under avslutningsseremonien. Hun er tidenes mestvinnende kvinne i vinter-OL.

* Ole Einar Bjørndalen passerte Bjørn Dæhlie og er mestvinnende utøver i vinterleker uansett kjønn. I tillegg til to Sotsji-gull (13 totalt) vant han avstemningen om en plass som utøvernes representant i IOK.

* Kjetil Jansrud (gull i super-G, bronse i utfor) og Henrik Kristoffersen (bronse i slalåm) berget Norges alpinære i OL. Da Aksel Lund Svindal ødela hælsenen før sesongstart, tok de igjen ansvar og vant tre av sesongens fire første renn.

* Jørgen Graabak var OLs norske stjerneskudd. Han kom ikke på laget i første øvelse, men i den neste ordnet han Norges første OL-gull i kombinert på 16 år. To dager senere vant han spurten i lagkonkurransen og sikret det neste.

* Therese Johaug og Martin Johnsen Sundby ble Norges første vinnere av Tour de Ski, og etter OL ble de også verdenscupvinnere sammenlagt.

* Mats Zuccarello passerte Espen 'Shampo' Knutsen som fremste norske poengplukker i NHL og ble første nordmann som har spilt i en Stanley Cup-finale.

Sommersuksess
Også på andre underlag enn snø herjet norske utøvere i år:

* Magnus Carlsen forsvarte VM-tittelen i sjakk og ble også mester i hurtigsjakk og lynsjakk. Han er den første som samtidig har vært mester i alle tre.

* Alexander Kristoff vant sykkelklassikeren Milano-Sanremo og to etapper i Tour de France. Sven Erik Bystrøm ble U23-verdensmester.

* Henrik Ingebrigtsen tok sølv på 1500 meter i friidretts-EM og viste igjen at han er i verdenstoppen på mellomdistanse.

* Petter Solberg ble tidenes første verdensmester i rallycross 11 år etter at han ble verdensmester i rally.

* Kvinnelandslaget i håndball vant EM med 28-25-seier over Spania i finalen.

* Cecilia Brækhus ble første kvinne med fire VM-belter i proffboksing.

Oslos og andre sterke søkeres nei tvang IOK til å endre kravspesifikasjonene for å gjøre det mer attraktivt å søke OL. Slik sett kan Oslo-søknadens død ha ført noe godt med seg. Men for norsk idrett er det mager trøst.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus