Johannes Høsflot Klæbo med gullmedaljen fra OL-sprinten i Pyeongchang 2018. Foto: Modica/NordicFocus.

Johannes Høsflot Klæbo med gullmedaljen fra OL-sprinten i Pyeongchang 2018. Foto: Modica/NordicFocus.

Idrettsgalla 2019 - Alle nominerte

Dette er nominasjonene til Idrettsgalla 2019 for alle kategorier.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Få hele Langrenn +


Kjøp abonnement - Rask tilgang alle artikler
Velg uke, måned, tre måneder eller ett år.

* Abonnement bestilles raskt i dette vinduet!

Allerede abonnent, logg inn via vinduet under:

Uleselig tekst

- Det har vært et helt spesielt idretts-år, hvor norske utøvere sørget for at Norge vant OL, og satte rekord med 39 medaljer. I tillegg har vi sett flotte prestasjoner i Paralympics og ulike EM og VM gjennom året. Alt dette har preget juryens arbeid, og speiles også i de endelige nominasjonene.

- Juryens oppgave er å løfte frem de største prestasjonene i en kåring hvor det ikke er idrettens konkurransekriterier som skiller vinnerne. Utfordringen er å sette prestasjoner på tvers av idrettene opp mot hverandre, og dette åpner for uenighet som ikke kan avgjøres med stoppeklokke eller målfoto, sier juryleder og toppidrettssjef, Tore Øvrebø.

Sammen med seg i juryen har han Karen-Marie Ellefsen, Hanne Haugland, Lise Klaveness, Jan-Erik Aalbu, Kjetil André Aamodt og Knut Holmann. De syv jurymedlemmene har vært samlet til tre omfattende møter.

- Juryen består av syv personer med bred kunnskap om norsk og internasjonal toppidrett. Vi har sammen diskutert og vurdert prestasjonene etter de kriteriene som gjelder, samt ut fra vår kompetanse om internasjonalt nivå og prestasjonskrav i de ulike idrettene. I noen kategorier er det nærmest umulig å skille kandidatene, fortsetter Øvrebø.

Selve juryeringen foregår i fire omganger. Først diskuteres kandidatene i én og én klasse. Deretter er det åpen poenggivning, hvor alle jurymedlemmene gir poeng til alle kandidatene i hver klasse. Denne poenggivningen danner grunnlaget for hvem som blir nominert. 

Deretter er det ny diskusjonsrunde, hvor de nominerte drøftes, før arbeidet avsluttes med hemmelig avstemning. Jurymedlemmene vet altså ikke hvem som er vinnere av de ulike klassene.

- Alle kan være trygge på at jury-arbeidet er grundig gjennomført. Det vil alltid være diskusjoner om nominerte og vinnerne av de enkelte kategoriene, men til slutt står vi igjen med verdige vinnere av prisene, sier jurylederen.

Foran årets juryarbeid er tidenes norske sommerolympier, padleren Knut Holmann, nytt medlem i juryen. Parallelt har det vært en åpen dialog om Lise Klaveness´ og Jan-Erik Aalbus nye roller i Fotballforbundet og Håndballforbundet.

- De fleste i juryen har en idrettsspesifikk tilknytning, men alle har god kompetanse om det mangfoldige internasjonale toppidrettsbildet hvor norske utøvere presterer. Det er det siste som er grunnen til at de sitter i juryen. I de situasjonene hvor habilitet har vært et tema, har dette blitt forbilledlig løftet frem av det enkelte jurymedlem.

- Jurysammensetningen er grundig presentert og godkjent av idrettsgallaens styre, som er eier av idrettsgallaen og derigjennom juryprosessene. Alle kan være trygge på at arbeidet i juryen foregår så nøytralt som mulig. Dette ivaretas også gjennom kontrollmekanismene i avstemningsprosedyrene, avslutter juryleder Tore Øvrebø.

Nomineringer til Idrettsgalla 2019:

Årets kvinnelige utøver

Prisen tildeles den kvinnelige utøveren som etter juryens vurdering har stått for den fremste internasjonale prestasjonen/resultatet (ev. flere) i året som gikk.

Marit Bjørgen - Langrenn
Gunn-Rita Dahle Flesjå - Terrengsykkel
Karoline Bjerkeli Grøvdal - Friidrett
Ragnhild Haga - Langrenn
Ada Hegerberg - Fotball
Johanne Killi - Freeski
Maren Lundby - Hopp
Ragnhild Mowinckel - Alpint
Marte Olsbu Røiseland - Skiskyting

Årets mannlige utøver

Prisen tildeles den mannlige utøveren som etter juryens vurdering har stått for den fremste internasjonale prestasjonen/resultatet (ev. flere) i året som gikk.

Kjetil Borch - Roing
Øystein Bråten - Freeski
Johannes Thingnes Bø - Skiskyting
Jakob Ingebrigtsen - Friidrett
Johannes Høsflot Klæbo - Langrenn
Simen Hegstad Krüger - Langrenn
Håvard Holmefjord Lorentzen - Skøyter
Aksel Lund Svindal - Alpint
Karsten Warholm - Friidrett

Årets lag

Prisen tildeles det laget som det siste året har levert den fremste prestasjonen og/eller det beste internasjonale resultatet (ev. flere). Lagprestasjoner i nasjonale ligaer/mesterskap kan unntaksvis, og i helt spesielle tilfeller, gi grunnlag for nominering. Klassen omfatter alle lagspill, stafetter og teamprestasjoner.

Laghopp OL og VM i skiflyvning - Hopp 
Lagtempolaget skøyter i OL, menn - Skøyter 
Langrennsstafettlaget, 4x5 km kvinner i OL - Langrenn 
Langrennsstafettlaget, 4x10 km menn i OL - Langrenn 
Sandvolleyballduoen Anders Mol/Christian Sørum - Sandvolleyball 
VM-stafettlaget i orientering - Orientering

Årets gjennombrudd

Prisen tildeles den utøveren som har gjort det mest imponerende sportslige gjennombruddet i seniorklassen siste året, fortrinnsvis på den internasjonale idrettsarenaen. (Årets gjennombrudd kan altså ikke tildeles for prestasjoner i ungdoms- eller juniorklasser).

Ragnhild Haga - Langrenn
Viktor Hovland - Golf
Jakob Ingebrigtsen - Friidrett
Simen Hegstad Krüger - Langrenn
Ragnhild Mowinckel - Alpint
Richard Ordemann - Taekwondo

Årets kvinnelige funksjonshemmede utøver

Prisen tildeles den kvinnelige funksjonshemmede idrettsutøveren som har levert den fremste prestasjonen/det beste resultatet internasjonalt siste år.

Aida Dahlen - Bordtennis
Ida Nesse - Friidrett
Vilde Nilsen - Langrenn
Birgit Røkkum Skarstein - Roing

Årets mannlige funksjonshemmede utøver

Prisen tildeles den mannlige funksjonshemmede idrettsutøveren som har levert den fremste prestasjonen/det beste resultatet internasjonalt siste år.

Håkon Olsrud - Langrenn
Jesper Saltvik Pedersen - Alpint
Nils-Erik Ulset - Langrenn/skiskyting
Tommy Urhaug - Bordtennis

Årets trener

Prisen tildeles den treneren (eller coach/støtteperson) som det siste året har vist fremragende kvaliteter som coach/trener, og som har oppnådd svært gode resultater, fortrinnsvis internasjonalt, gjennom sitt arbeid med prestasjonsutvikling.

Leif Olav Alnes - Friidrett
Gjert Ingebrigtsen - Friidrett
Kåre Mol - Sandvolleyball
Hege Riise - Fotball
Sondre Skarli - Skøyter
Alexander Stöckl - Hopp

Idrettsgallaens hederspris

Hedersprisen tildeles en person som på en unik måte har viet sitt liv til idretten. Hedersprisvinneren skal stå for en innsats og innlevelse over tid som er spesielt beundringsverdig. Prisen kan tildeles en organisasjon som har betydd noe helt spesielt for idretten.

Ingen nominerte, juryen tildeler og begrunner.

Årets forbilde

Prisen tildeles en enkeltutøver eller et lag som har representert idretten på en spesielt  forbilledlig måte. Vinneren kan ha utvist fair play i praksis, og/eller formidler gode holdninger til barn og unge gjennom sin idrettsutøvelse og opptreden på og utenfor banen.

Ingen nominerte, juryen tildeler og begrunner.

Utøvernes pris (utøverne stemmer)

Prisen tildeles den utøveren som toppidrettsutøverne selv mener har stått for den beste prestasjonen/resultatet (ev. flere) i året som gikk. Avstemning i to omganger avgjør hvem som vinner prisen.

Utøverne selv organiserer og stemmer på sine kandidater.

Årets navn (folkejury)

Vinneren av Årets navn er den utøveren/laget som stemmes frem av folket selv, basert på nominering fra hovedjuryen. Juryen kan ved nominering til Årets navn praktisere en videre tolkning av det tradisjonelle idrettsbegrepet, og i spesielle tilfeller nominere kandidater som ikke er direkte knyttet til særforbund knyttet til NIF.

Marit Bjørgen - Langrenn
Magnus Carlsen - Sjakk
Ada Hegerberg - Fotball
Jakob Ingebrigtsen - Friidrett
Johannes Høsflot Klæbo - Langrenn
Simen Hegstad Krüger - Langrenn
Håvard Holmefjord Lorentzen - Skøyter
Maren Lundby - Hopp
Birgit Røkkum Skarstein - Roing
Aksel Lund Svindal - Alpint
Anders Mol/Christian Sørum - Sandvolleyball
Karsten Warholm - Friidrett

Årets Ildsjel (egen jury)

Egne kriterier og egen jury.


* Langrenn Pluss (+): Ekstra godt stoff og fyldigere artikler
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut