www.langrenn.com

WC Lillehammer: Program| Startlister| Sprint F: Kvinner| Menn| 10/15 km F: Kvinner| Menn| Stafett: Kvinner| Menn| IBU WC Østersund: Program| Resultater| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Helgens TV-program| Sesonginformasjonen 2021/22| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind
Berit Kjøll gir klart svar til Johannes Høsflot Klæbo og andre utøvere som har etterlyst et klart om norsk idretts standpunkt rundt OL og menneskerettigheter.  Foto: Geir Owe Fredheim

Berit Kjøll gir klart svar til Johannes Høsflot Klæbo og andre utøvere som har etterlyst et klart om norsk idretts standpunkt rundt OL og menneskerettigheter. Foto: Geir Owe Fredheim

Idrettspresidenten: – Boikott av OL setter oss på utsiden

Tar avstand fra menneskerettighetsbrudd, men vil ikke boikotte OL

Idrettspresident Berit Kjøll kom med tydelig Beijing-standpunkt da norsk idretts internasjonale strategi for å fremme idrettens verdier og samfunnsrolle ble lagt fram torsdag.

Tips en venn  Skriv ut
17.09.2021 - Ingeborg Scheve
Annonse

– Jeg markerer, og vil fortsette å markere, min motstand mot menneskerettighetsbrudd, også i Kina, sier idrettspresident Berit Kjøll.

Langrennsløpere i bresjen for å ta avstand
Johannes Høsflot Klæbo er en av flere langrennsløpere som har etterlyst et tydelig standpunkt fra norske idrettsledere om menneskerettighetssituasjonen i Kina. 

Idrettspresident Berit Kjøll er klar på at Idrettsforbundet og norsk idrett tar avstand fra alle brudd på menneskerettigheter.

Sportsvasking er krevende for norsk idrett
På Idrettstinget i mai ble det vedtatt at det skal utarbeides en felles internasjonal strategi og veileder for norsk idrett. Strategien skal angi prioriteringer for norsk idretts internasjonale engasjement og bistå tillitsvalgte og øvrige representanter fra norsk idrett i internasjonale idrettsorganisasjoner, blant annet i spørsmål knyttet til idrett og menneskerettigheter.

Torsdag ble denne strategien lagt frem for pressen – og OL og Paralympics i Beijing ble naturligvis et tema.

– For norsk idrett, og de verdiene vi står for og kjemper for nasjonalt og internasjonalt, er det krevende og utfordrende at land som systematisk bryter grunnleggende menneskerettigheter får arrangere store internasjonale idrettsmesterskap og sole seg i glansen av store idrettsprestasjoner, såkalt sportsvasking, sier Kjøll, of fortsetter: 

– Derfor er også tildelingen av OL og Paralympics til Beijing 2022 krevende for den norske idrettsbevegelsen. Vi må jobbe strategisk og systematisk gjennom våre kanaler og møteplasser for å påvirke internasjonal idrett i den retningen vi ønsker. Det inkluderer en tydelig stemme for at menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter ivaretas ved tildeling, planlegging og gjennomføring av store idrettsarrangementer. Dette må også følges opp og etterprøves.

Idretten kan påvirke myndighetene
Kjøll understreker at utfordringer med menneskerettigheter først og fremst må løses på myndighetsnivå, men at idretten kan bidra på sin måte med sin stemme.

– Det er svært viktig at det i de nye tildelingskriteriene for fremtidige OL og Paralympics, er slik at arrangørland også vurderes på bakgrunn av landets etterlevelse av menneskerettigheter og andre viktige kriterier som bærekraftgjennom for eksempel gjenbruk av idrettsanlegg. En god «track record» på menneskerettigheter skal være et klart fortrinn ved tildeling av store mesterskap, sier idrettspresidenten.

Der er Kjøll også klar på at slike brudd må få konsekvenser. 

– Ved systematiske brudd på tildelingskriteriene må dette i ytterste konsekvens kunne føre til at arrangør fratas muligheten til å arrangere mesterskapet, sier hun.

– Boikott setter oss på utsiden
Selv om Kjøll er opptatt av at idretten skal bruke sin makt til å påvirke myndighetene, er hun ikke tilhenger av boikott som virkemiddel. 

– Vi må aldri miste av syne at idretten kanskje er den viktigste internasjonale fellesskapsarenaen vi har. Jeg mener derfor at det ikke er idrettens rolle å gå i front for å stenge forbindelser mellom folk, land og kulturer, sier hun. På spørsmål om Norge kommer til å boikotte OL og Paralympics i Beijing, svarer idrettspresidenten at en ensidig boikott fra idretten ikke vil være aktuelt:

– Utgangspunktet for norsk idrett i arbeidet med å bidra til endring, er å søke innflytelse gjennom deltakelse. Boikott som virkemiddel setter oss på utsiden, og svekker våre muligheter for påvirkning. Norsk idrett vil derfor primært vurdere boikott som et aktuelt virkemiddel når det inngår i en bred internasjonal boikott på tvers av samfunnssektorer.

Kjøll er likevel soleklar på at menneskerettigheter er ukrenkelige og at det ikke skal herske noen tvil om hvor hun står i saken.  

– Jeg markerer, og vil fortsette å markere, min motstand mot menneskerettighetsbrudd, også i Kina. Som en av verdens beste idrettsnasjoner skal det ikke være noen tvil om hva norsk idrett skal stå for i vårt internasjonale påvirkningsarbeid, og hvilke kriterier som bør ligge til grunn for tildeling av store internasjonale idrettsarrangementer. Det opplever jeg som et tydelig standpunkt, sier Kjøll.

Ytringsfrihet for alle
Idrettspresidenten sier at en av de viktigste oppgavene frem mot OL og Paralympics i Beijing er å opplyse og bevisstgjøre egen organisasjon og deltakerne som skal reise til mesterskapene. I den sammenheng poengterer hun at det er full ytringsfrihet for alle i den norske idrettsbevegelsen.

– Dersom våre utøvere eller andre i organisasjonen vår ønsker å uttale seg kritisk om menneskerettighetssituasjonen i Kina, står de fritt til å gjøre dette. Samtidig må vi ha respekt for utøvere som velger å ikke ta et aktivt standpunkt til dette, sier idrettspresident Berit Kjøll avslutningsvis.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse
Se hele nyhetsarkivet


blog comments powered by Disqus


Annonse


Langrenn.com
Marte olsbu Røiseland tapte duellen mot Hanna Öberg om den siste plassen på pallen. Foto: Manzoni/NordicFocus.

Norge utenfor pallen etter spurttap mot Sverige

Johannes Eklöf under Toblach-Cortina forrige vinter. Foto: Reichert/NordicFocus.

Ga blaffen i de stakefrie sonene, gikk fortest og ble disket

Fantastisk natur omkranser løypa. Foto: SwissImage

Engadin Skimarathon - en klassisker i fri teknikk

Tetgruppa under herrenes fellesstart. Foto: Christin Andersen

Sulen Hovland spurtslo Nygaard i Tour de Reisa

Pallen i dagens kvinnestafett på Lillehammer. Foto: Modica/NordicFocus.

Overraskende vinner da Norge ble slått i verdenscupstafett for første gang siden 2009

Norge vant dagens herrestafett på Lillehammer foran Russland 2. Foto: Modica/NordicFocus

Ustiugov ga Klæbo kamp i spurten

To norske lag på pallen

Annonse
Alexander Bolshunov var illsint etter lørdagens 15-kilometer på Lillehammer. Han tape mange sekunder på hver runde og mente skiene spolerte rennet hans. Foto: Modica/Nordic Focus

Bolshunov: – Det var umulig å gå fort med de skiene her

Russeren freser over dårlige ski i 15-kilometeren på Lillehammer.

Harald Østberg Amundsen går sin første verdenscupstafett på søndag, og debuterer like godt til ankeretappen. Foto: Modica/ Nordic Focus

Stafettdebutant Harald Østberg Amundsen: – Jeg skal gi alt

23-åringen fra Asker går siste etappe for Norge i verdenscupstafetten

Skjermbilde (135)

Sondre Nordstad Moen løp Valencia Marathon - se resultatene her

Start kl 0815

Snøkanonene går for fullt på Konnerud.

ENDELIG!! Snøkanonene går for fullt og det gjøres istand til Konnerudrennet 2021

Foto: Modica/NordicFocus

Startlister Verdenscup Lillehammer 2021 - Alle dager

Foto: Thibaut/NordicFocus

Dette er de norske lagene til morgendagens stafett

Thomas Helland Larsen imponerte i verdenscupsprinten på Lillehammer fredag. Foto: Modica/Nordic Focus

Sensasjonen Thomas Helland Larsen: – Jeg knakk en kode i sprinten i går

23-åringen parkerte verdenscupeliten i sprinten på Lillehammer

Det norske laget vant stafetten i Østersund. Foto: Manzoni/NordicFocus.

Gutta til topps i Østersund

Ragnhild Femsteinevik. Foto: Manzoni/NordicFocus.

Femsteinevik fant formen

Marte Olsbu Røiseland vant dagens jaktstarten i Østersund. Foto: Manzoni/NordicFocus

Marte Olsbu Røiseland vant jaktstarten i Østersund

Frida Karlsson vant med 0,3 sekunder på Lillehammer. Foto: Thibaut/NordicFocus

Forbannet Johaug slått av Karlsson for andre helg på rad

Tidelene gikk i svenskens favør

Simen Hegstad Krüger vant dagens 15 kilometer. Foto: Thibaut/NordicFocus

Fra 74. plass for en uke siden til seier på Lillehammer

Total norsk dominans på Lillehammer

Elena Rise Johnsen I prologen på verdenscupsprinten på Lillehammer. Foto: Nordic Focus

Kulda stjal sprintsjansene fra Elena Rise Johnsen

Ungjenta fra Asker fikk store problemer med kulda under sprinten på Lillehammer

Thomas Bucher-Johannessen i den 30 km lange fellesstarten under U23-VM i Lahti 2019. Foto: Erik Borg.

Thomas Bucher-Johannesen skal gå langløp for Team Koteng/Eidissen i vinter

Se hele nyhetsarkivet