Ruka: Program| Startlister| Sprint K: Kvinner| Menn| 10/15 km K: Kvinner| Menn| 10/15 km jaktstart F: Kvinner| Menn| Gålå: Program| Startlister| 10/15 km F: Kvinner| Menn| Sprint F: Kvinner| Menn| 10/15 km K: Kvinner| Menn| Østersund: Program| Startlister| Resultater| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Helgens TV-program| Sesonginformasjonen 2021/22| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind
Berit Kjøll gir klart svar til Johannes Høsflot Klæbo og andre utøvere som har etterlyst et klart om norsk idretts standpunkt rundt OL og menneskerettigheter.  Foto: Geir Owe Fredheim

Berit Kjøll gir klart svar til Johannes Høsflot Klæbo og andre utøvere som har etterlyst et klart om norsk idretts standpunkt rundt OL og menneskerettigheter. Foto: Geir Owe Fredheim

Idrettspresidenten: – Boikott av OL setter oss på utsiden

Tar avstand fra menneskerettighetsbrudd, men vil ikke boikotte OL

Idrettspresident Berit Kjøll kom med tydelig Beijing-standpunkt da norsk idretts internasjonale strategi for å fremme idrettens verdier og samfunnsrolle ble lagt fram torsdag.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

– Jeg markerer, og vil fortsette å markere, min motstand mot menneskerettighetsbrudd, også i Kina, sier idrettspresident Berit Kjøll.

Langrennsløpere i bresjen for å ta avstand
Johannes Høsflot Klæbo er en av flere langrennsløpere som har etterlyst et tydelig standpunkt fra norske idrettsledere om menneskerettighetssituasjonen i Kina. 

Idrettspresident Berit Kjøll er klar på at Idrettsforbundet og norsk idrett tar avstand fra alle brudd på menneskerettigheter.

Sportsvasking er krevende for norsk idrett
På Idrettstinget i mai ble det vedtatt at det skal utarbeides en felles internasjonal strategi og veileder for norsk idrett. Strategien skal angi prioriteringer for norsk idretts internasjonale engasjement og bistå tillitsvalgte og øvrige representanter fra norsk idrett i internasjonale idrettsorganisasjoner, blant annet i spørsmål knyttet til idrett og menneskerettigheter.

Torsdag ble denne strategien lagt frem for pressen – og OL og Paralympics i Beijing ble naturligvis et tema.

– For norsk idrett, og de verdiene vi står for og kjemper for nasjonalt og internasjonalt, er det krevende og utfordrende at land som systematisk bryter grunnleggende menneskerettigheter får arrangere store internasjonale idrettsmesterskap og sole seg i glansen av store idrettsprestasjoner, såkalt sportsvasking, sier Kjøll, of fortsetter: 

– Derfor er også tildelingen av OL og Paralympics til Beijing 2022 krevende for den norske idrettsbevegelsen. Vi må jobbe strategisk og systematisk gjennom våre kanaler og møteplasser for å påvirke internasjonal idrett i den retningen vi ønsker. Det inkluderer en tydelig stemme for at menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter ivaretas ved tildeling, planlegging og gjennomføring av store idrettsarrangementer. Dette må også følges opp og etterprøves.

Idretten kan påvirke myndighetene
Kjøll understreker at utfordringer med menneskerettigheter først og fremst må løses på myndighetsnivå, men at idretten kan bidra på sin måte med sin stemme.

– Det er svært viktig at det i de nye tildelingskriteriene for fremtidige OL og Paralympics, er slik at arrangørland også vurderes på bakgrunn av landets etterlevelse av menneskerettigheter og andre viktige kriterier som bærekraftgjennom for eksempel gjenbruk av idrettsanlegg. En god «track record» på menneskerettigheter skal være et klart fortrinn ved tildeling av store mesterskap, sier idrettspresidenten.

Der er Kjøll også klar på at slike brudd må få konsekvenser. 

– Ved systematiske brudd på tildelingskriteriene må dette i ytterste konsekvens kunne føre til at arrangør fratas muligheten til å arrangere mesterskapet, sier hun.

– Boikott setter oss på utsiden
Selv om Kjøll er opptatt av at idretten skal bruke sin makt til å påvirke myndighetene, er hun ikke tilhenger av boikott som virkemiddel. 

– Vi må aldri miste av syne at idretten kanskje er den viktigste internasjonale fellesskapsarenaen vi har. Jeg mener derfor at det ikke er idrettens rolle å gå i front for å stenge forbindelser mellom folk, land og kulturer, sier hun. På spørsmål om Norge kommer til å boikotte OL og Paralympics i Beijing, svarer idrettspresidenten at en ensidig boikott fra idretten ikke vil være aktuelt:

– Utgangspunktet for norsk idrett i arbeidet med å bidra til endring, er å søke innflytelse gjennom deltakelse. Boikott som virkemiddel setter oss på utsiden, og svekker våre muligheter for påvirkning. Norsk idrett vil derfor primært vurdere boikott som et aktuelt virkemiddel når det inngår i en bred internasjonal boikott på tvers av samfunnssektorer.

Kjøll er likevel soleklar på at menneskerettigheter er ukrenkelige og at det ikke skal herske noen tvil om hvor hun står i saken.  

– Jeg markerer, og vil fortsette å markere, min motstand mot menneskerettighetsbrudd, også i Kina. Som en av verdens beste idrettsnasjoner skal det ikke være noen tvil om hva norsk idrett skal stå for i vårt internasjonale påvirkningsarbeid, og hvilke kriterier som bør ligge til grunn for tildeling av store internasjonale idrettsarrangementer. Det opplever jeg som et tydelig standpunkt, sier Kjøll.

Ytringsfrihet for alle
Idrettspresidenten sier at en av de viktigste oppgavene frem mot OL og Paralympics i Beijing er å opplyse og bevisstgjøre egen organisasjon og deltakerne som skal reise til mesterskapene. I den sammenheng poengterer hun at det er full ytringsfrihet for alle i den norske idrettsbevegelsen.

– Dersom våre utøvere eller andre i organisasjonen vår ønsker å uttale seg kritisk om menneskerettighetssituasjonen i Kina, står de fritt til å gjøre dette. Samtidig må vi ha respekt for utøvere som velger å ikke ta et aktivt standpunkt til dette, sier idrettspresident Berit Kjøll avslutningsvis.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Clas Brede Bråthen. Foto: Roy Myrland

Heia Clas Brede!

Leserinnlegg i debatten omkring hoppsjefen og skiforbundet

Berit Kjøll gir klart svar til Johannes Høsflot Klæbo og andre utøvere som har etterlyst et klart om norsk idretts standpunkt rundt OL og menneskerettigheter.  Foto: Geir Owe Fredheim

Idrettspresidenten: – Boikott av OL setter oss på utsiden

Tar avstand fra menneskerettighetsbrudd, men vil ikke boikotte OL

Illustrasjonsbilde. Foto: Hemmersbach/NordicFocus.

KRONIKK: FIS PÅ NY KURS – MED NY PRESIDENT?

– HVORFOR FÅR LEDERNE SITTE I SINE POSISJONER 24 ÅR I SNITT

Annonse
Illustrasjonsbilde. Foto: Rasmus Kongsøre.

LESERINNLEGG: HAR IDRETTEN OFRET BARN OG UNGE PÅ LOJALITETENS ALTER?

– Når de likevel blindt følger meningsløse smittevernregler

Herrenes seierspall på 30 km skiathlon under verdenscupen i Lahti 2021. FV: Sjur Røthe (2. plass), Emil Iversen (1) og Pål Golberg (3). Foto: Modica/NordicFocus.

LESERINNLEGG: HVA SKJEDDE MED INTERNASJONAL BREDDE?

– HEIA ALLE DE ANDRE – måtte den beste utlending ta gull!

Audun Laugaland. Foto: Erik Borg.

AUDUN LAUGALAND: – JEG HÅPER DETTE ER EN FEIL FRA MYNDIGHETENES SIDE

– Siste innstrammingene gir lite mening, det totale bildet av tiltak blir vridd

Ungdomsstafetten i Holmenkollen et tidligere år. Foto: Rasmus Kongsøre.

LESERINNLEGG: – HVOR VAR DU DA ERNA KNAKK STAVEN?

– Nå er vi usikre på om denne grenseløse lojaliteten er riktig strategi