Tom Tvedt. Foto: Norges idrettsforbund.

Tom Tvedt. Foto: Norges idrettsforbund.

Idrettspresidenten om Ungdoms-OL: - Her bygger man varige verdier

Det er snaue to måneder til ungdoms-OL åpnes i Lillehammer. Ifølge Tom Tvedt er dette leker der det idrettslige nødvendigvis ikke er det aller viktigste.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

– Utgangspunktet vårt er at hovedbasen i norsk idrett er barne- og ungdomsarbeidet. Det er det vi først og fremst holder på med.

– Da jeg ledet en evalueringskomité etter London-OL, utarbeidet vi en rapport som viste at jo større bredde vi får, jo større blir toppen også, sier Tom Tvedt til NTB.

Derfor er det viktig å styrke ungdomsprofilen, for det er ikke til å komme fra at idretten opplever et visst frafall når barna skal ta skrittet over i ungdomsidretten.

– Ungdoms-OL er et nytt initiativ. Det er et tiltak som kan styrke ungdomsarbeidet. Dessuten er det nytt for Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) også.

– Det er en del av reformarbeidet, som forteller at vi må ta et større ansvar også for andre områder enn den rene toppidretten, forklarer Tvedt.

Må invitere
Idrettspresidenten forteller at som medlem av en organisasjon har man et klart ansvar om ikke bare å reise på besøk til andre, men også til å invitere folk hjem en gang iblant.

Det ansvaret har norsk idrett påtatt seg ved å være arrangør av ungdoms-OL i 2016.

Det er snakk om det andre ungdoms-OL på vinterstid i historien. Det aller første gikk i Innsbruck i Østerrike for fire år siden.

– Vi i Norge er et land som både har arrangementsevne og en ny generasjon som skal mobiliseres for å gå inn i frivilligheten. Det gjør det naturlig for oss å stå som arrangør av dette OL-et nå i vinter, mener Tvedt.

Han understreker at det på ingen måte bare handler om det rent idrettslige, men vel så mye om å skaffe kunnskap og utvikling inn i framtiden.

– Jeg er stolt av at et enstemmig Storting gikk inn for dette, og at regjeringen har meldt seg som frivillig.

– Jeg minner også om at IOC har gått inn med over 100 millioner kroner for å bygge studentboliger i Lillehammer. Her bygger man varige verdier, sier Tom Tvedt til NTB.

Ungdomsåret
Idrettspresidenten er en ungdommens mann. Han mener at 2016 blir det store ungdomsåret i norsk idrett.

– Vi skal ha fokus på ungdom, der du går ut av barndomstiden. Vi ser det er for mange som faller fra akkurat da. Det er mange oppgaver, ikke bare i idretten, men i frivilligheten, hvor det går an å gjøre en jobb.

– Vi har et samfunnsoppdrag å oppdra alle disse unge menneskene til å få kunnskap. De skal lære seg å arrangere, til å sitte i styrer og til å bidra på mange andre områder. Dette er verdifull kunnskap som du kan bruke ellers i samfunnet også, forteller Tvedt.

En av arenaene som skal og kan brukes i denne sammenhengen er ungdoms-OL.

Derfor blir lekene i Lillehammer fra 12. til 21. februar kommende vinter så viktige.

Han sier videre at ungdoms-OL er et ledd i arbeidet med å opprettholde den norske idrettsmodellen som er unik. Dugnadsånden skal styrkes.

– Det som skjer på sidelinjen, altså rundt banene eller anleggene og i garderobene, er like viktig som det som skjer på banen eller i løypa.

– Det gjelder å motivere ungdommen også for slike støtteoppgaver, forteller idrettspresident Tom Tvedt til NTB.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus