Foto: Modica/NordicFocus

Foto: Modica/NordicFocus

Idrettsutøvere og "long covid"

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Det har vært mye snakk om «long covid» i media. Navnet stammer fra det faktum at mange opplever langvarige virkninger av koronaviruset, også etter at det tilsynelatende har forlatt kroppen. Definisjonen på kronisk covid, eller «long covid», er et sykdomsbilde som varer lengre enn 12 uker. I følge NHI utvikler opptil 1 av 5 pasienter en slik diagnose.

Sykdomsbilde for de med long covid varierer mye fra pasient til pasient. De hyppigst rapporterte symptomene er hoste, kortpustethet, slitenhet, hodepine, hjertebank, brystsmerter, leddsmerter, redusert fysisk kapasitet, depresjon, søvnløshet og konsentrasjonsvansker ("hjernetåke"). Dette er ikke noe idrettsutøvere i noen idretter har lyst til å pådra seg.

Det har vært stor forskjell på hvordan forskjellige utøvere har reagert på koronaviruset. Sergey Ustiugov kunne melde om store problemer og en langvarig sykdom, da han fikk viruset under høydetrening i Val Senales i oktober 2020. Charlotte Kalla ble også rammet av viruset tidlig i november 2020, og slet lenge med ettervirkningene selv om hun ikke ble like hardt rammet som russeren og klarte å finne formen til VM i Oberstdorf. På den andre siden av spekteret har vi syklisten Odd Christian Eiking som etter å ha blitt smittet med viruset på Mallorca i mai, endte opp med en 11. plass i Vuelta a Espana, en av de beste prestasjonene av en norsk rytter i en Grand Tour noensinne. Etterpå «takket» han koronaviruset og mente at det kan ha vært noe av grunnen til at formen var så god i september.

Landslagslege for junior- og rekruttlandslagene til Norges Skiforbund og tidligere verdenscupløper, Remi Andersen, sier dette da Langrenn.com spør om koronaviruset og idrettsutøvere;

- Jeg er ikke bekymret for ettervirkningene av koronaviruset på idrettsutøvere. Det å være syk er en påkjenning for kroppen, da handler det i stor grad om å gi kroppen hvile. Koronaviruset er ikke noe forskjellig i så henseende, sier Andersen.

- Vi råder utøverne til å ta det veldig rolig etter en koronasykdom. Det varierer alltid litt ettersom hvor hardt sykdommen satt i, men tommelfingerregelen er å ta hvile i en uke etter at de siste symptomene forsvinner. Deretter begynner man med veldig rolig trening. Da dreier det seg om 30 minutter jogging. Gradvis øker man belastningen. For de utøverne jeg følger opp, tar vi blodprøver, EKG og regelmessige mølletester for å se at progresjonen går som ventet i etterkant av sykdommen. Men det viktigste er å kjenne på kroppen selv, er du unormalt sliten og slapp så skal du hvile noen dager til, utdyper Andersen.

Så dere er altså litt ekstra forsiktige i forbindelse med en koronasykdom enn ved et vanlig forkjølelsesvirus.

- Ja, vi tar litt ekstra hensyn og har litt ekstra oppfølging til utøverne, sier Andersen.

På spørsmål om hva han tenker rundt diagnosen long covid, er Andersen klar i sin tale:

- Media liker å grave fram de som får problemer i ettertid og slår det stort opp. Ja, det finnes de som sliter med langvarige ettervirkninger, men jeg tror det ofte henger sammen med andre ting enn bare viruset. Er kroppen nedkjørt av en stressende hverdag, lite søvn, røyking, dårlig fysisk form eller liknende faktorer, er risikoen større for at kroppen bruker lengre tid på å hente seg inn. Idrettsutøvere er godt trent og har mye overskudd, klarer man å gi kroppen hvile i en tidlig fase er sannsynligheten for ettervirkninger av koronaviruset svært liten, avslutter Andersen.

Martin Løwstrøm Nyenget har nylig gjennomgått en Covid-19 sykdom. Han kunne melde om en uke med feber og dårlig allmenntilstand, mens han lå i isolasjon i en leilighet i Livigno. Langrenn.com tok kontakt med Martin for å høre hvordan det står til to uker etter hjemkomst til Norge.

- Det går fint. Men jeg har vært nødt til å være tålmodig. Jeg ønsker ikke å pådra meg noen langvarige problemer.

Helt konkret hva har du gjort?
- Det var ingen fysisk aktivitet overhodet i 3 uker, de siste 2 ukene hadde jeg ikke symptomer. Jeg gjorde det for å være helt sikker på at kroppen hadde fått hentet seg inn igjen, forteller Løwstrøm Nyenget

Allroundlandslaget begynte samling i Sandefjord på fredag og dit er Martin med.

- Jeg får bli med på samling, så det er en opptur. Helsa er god og formen er dårlig, forteller Martin før han avslutter med å legge til;

- Men formen kan jeg heldigvis gjøre noe med på ganske kort tid.

Forhåpentligvis klarer Martin å riste av seg sykdommen på en like god måte som syklist Odd Christian Eiking.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse