Foto: FOTO: NTB / EPU / SCANPIX

Foto: FOTO: NTB / EPU / SCANPIX

Ove Aunli og ”monsterskiene”

En historie der langrennsløperen Ove Aunli og et 210 centimeter langt skipar av merket Rossignol spiller hovedrollen.
Første gang…. Andre gang…..Tredje gang! Publikum i auksjonslokalet ser seg om og leter med øynene etter kjøperen av klenodiet. For det er et klenodium som auksjonarius holder opp i lufta. Han som får tilslaget gjør opp for seg, dette var trekkplasteret, auksjonene er slutt. Skia er i dag spikra opp over peisen på ei hytte i Trøndelag. Rossignol, 210 cm lang.

Pengene auksjonen innbrakte gikk til hjertestarter på helseheimen i bygda.
Den andre skia i paret befinner seg fortsatt, 17 år senere, på Kyrksæterøra, i skistallen til eieren, langrennsløperen Ove Aunli. Der det i dag er sønnen, den lovende 14 åringen Lars Ove, som bestemmer. I midten av 1980-åra var Ove fast inventar på landslaget, sammen med blant andre Oddvar Brå, Pål Gunnar Mikkelsplass og brødrene Tor Håkon og Geir Holte, Arild Monsen, Karl Kristian Aketun, Jon Nordby,Per Knut Åland, Lars Erik Eriksen. Jan Lindwall, Vegard Ulvang m fl. Utafor landegrensene lurte Swan, Mieto, Wassberg, Mogren, de Zolt, Zimjatov, Koch, Eriksson, Ottoson…

Denne artikkelen forteller Rossignolparets unike historie. Den er interessant fordi det var dette paret - og karen oppå som i løpet av noen måneder overbeviste både skiløpere, ledere og publikum om at skiverdenen hadde fått en ny stilart. Skøyting!

Vi befinner oss på Ørsta på Sunnmøre på vårparten i 1983. Det er skirenn. Ove Aunli, en av landets aller beste skiløpere, skal gå rennet. Det er realt klisterføre og vel så det. Ove lurer på hvilke ski han skal velge. Han er Rossignol-mann. Han prøver seg gjennom hele skistallen, men slår seg ikke til ro. Underst i skiboksen ligger et par han ikke har turt å prøve tidligere. De er så lange og så stive at Ove er redd de vil bli vanskelig å styre i utforkjøringene. De bratte liene på Nordvestlandet ender som regel i kuppelsteinrøyser i fjæra. Men glitestene er så overbevisende at Ove likevel tenker ”ok-let’s give it a try”. Skiene glir faktisk 20-30 meter lenger enn de andre parene. Og det ble suksess, Ove vant.

Men så ble skiene stående i garasjen i mer enn ett år. Mange renn gikk på tørt føre og da var andre par bedre. Men under Polarcupen på våren neste sesong blir det skikkelig klisterføre igjen, og Ove pakker ut sitt hemmelige våpen. I Haparanda er løypa flat, og da Ove legger inn overgearet er konkurrentene sjanseløse. Og overgearet besto ikke bare av det avsindig stive Rossignolparet, men kanskje enda viktigere, Ove hadde begynt å skøyte, mest med godfoten, den venstre. Neste stopp er Kiruna som byr på en relativt flat 30 kilometer- trasé. Og klisterføre. Igjen, ingen kan true Ove! Avslutningsrennet i cupen går på norsk snø i Bardufoss. Med norsk løypeprofil – lange, harde motbakker og bratt ned, ei real langrennsløype. Det blir pånytt klisterføre. Dersom du greier å skøyte hele denne løypa skal jeg spise hatten min, lover kjempen Juha Mieto før start når han skjønner at det er akkurat det Ove har tenkt. Ove finner på nytt frem ”goskia”, et 210 cm langt, omtrent ubøyelig Rossignol-spenn. Og oljer venstrebenet. Denne gangen sørger han for å gjøre unna glitestene foran øynene på konkurrentene. Han glir 10-15 meter lenger enn de andre. Ved denne anledning skal Tor Håkon Holte ha uttalt: ”Jeg blir skjelven i buksa bare jeg ser det skiparet”!

Ove skøyter seg gjennom hele løypa og vinner klart. I garderoben etterpå kommer en lavert Mieto, for anledningen iført hatt, bukker underdanig med hatten i hånda, som han hadde lovt. En like lavert Vegard Ulvang kjører de 800 kilometrene tilbake til Kirkenes og er ikke sikker på om han har drømt eller vært våken. Var skøyting kommet for å bli?

Da vi treffer Tor Håkon telefonisk for å kontrollere Oves fortelling, driver han med laftearbeid i Tudal. Om han husker Rossignolparet? Vi blir servert ord så sterke at de drysser ned fra arket, og vi kan høre lafteøksa smelle i stokkenden. Tor Håkon må gå ned fra stigen før han greide å snakke siterbart norsk. Vi velger å hitsette kvintessensen: konkurrenten var ofte inne på tanken om å bruke øksa på skiparet, som det måtte en elefant til for å trå ned, og som hadde egenskaper mer lik en snøscooters.

Så blir det høst. På nyåret 1985 er det VM i Seefeld. Men først er det oppvarming - Verdenscuprenn i Davos. 30-kilometeren går 15. desember 1984. Løperne skal gjennom 2 runder i ei 15km lang hard sløyfe. Ennå har ingen stilt med blanke ski og skøytet gjennom denne løypa.

De internasjonale skilederne er ikke sikker på hva de skal mene. De beordrer gjerder oppsatt i de bratteste partiene for å gjøre det minst mulig attraktivt å skøyte.

Konkurransedagen opprinner med klisterføre og forhold for ”monsterskiene”. Under oppvarmingen kommer Ove opp til Oddmund Jensen som skal sekundere på toppen av en av de verste kneikene. Ove har bestemt seg, han skal skøyte. ”Du kan ikke skøyte i denne løypa”, Oddmund appelerer til fornuften. Det går en fa’n i Ove. Han tenker som Karius og Baktus: ”ikke gjør som mora di sier”. Oddmund kaller opp øverstkommanderende Magnar Lundamo over radiosambandet og legger frem problemet. ”Lett gut’n skøyt” er svaret!

Og Ove skøyter! Etter det 1,5 km lange flate partiet i starten har venstrefoten og goskia brakt ham 20 sekunder foran nr 2. Det blir mer etter hvert. Det holder hardt i den bratteste bakken på andrerunden, Ove må ned i knestående og har stor problemer på å komme opp i styringsfart igjen. Men det går; i mål er han 100 sekunder foran toeren.

Drøyt en måned senere nedkjemper han Italias ankermann Guiseppe Ploner på siste etappe i stafetten og skaffer Norge gull. Og er sterkt medvirkende til at en ny stilart har fått en rimelig grei fødsel. I dag er Ove sportshandler på Kyrksæterøra. Du skal ikke se bort fra at du treffer ham i Reinsfjellrennet ut på vinteren. Dit kommer kanskje Tor Håkon Holte også.
Ove med Rossignolparet Foto: FOTO: NTB / EPU / SCANPIX
Ove med Rossignolparet Foto: FOTO: NTB / EPU / SCANPIXOddmund Jensen og kona

Oddmund Jensen - rikstrener i særklasse

Av Sigmund Hov Moen

Langrennsløperen, treneren og skogsmannen Oddmund Jensen lar her Langrenn.com sine lesere få et innblikk i hvordan han trente.
Foto: FOTO: NTB / EPU / SCANPIX

Ove Aunli og ”monsterskiene”

En historie der langrennsløperen Ove Aunli og et 210 centimeter langt skipar av merket Rossignol spiller hovedrollen.

REPORTASJE FRA OL-FEMMILA I OSLO I 1952

Fra Sport på Spiss

Her følger en reportasje som er sakset fra Stå-på sin nyhetsside Sport på Spiss.