Aksel Rosenvinge i aksjon under Norgescupen for junior på Gålå i 2014. Foto: Erik Borg.

Aksel Rosenvinge i aksjon under Norgescupen for junior på Gålå i 2014. Foto: Erik Borg.

Aksel Rosenvinge: - Senior-NM ble et høydepunkt

Aksel Rosenvinge var den eneste av landslagsgutta som ikke fikk plass på laget til Junior-VM i Kasakhstan, men en fantastisk stafettetappe i NM på Røros, gjorde at Oseberg-løperen reiste hjem med hevet hodet og store mål for resten av sin siste sesong som junior.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Få hele Langrenn +


Kjøp abonnement - Rask tilgang alle artikler
Velg uke, måned, 3 måneder eller år.

* Abonnement bestilles raskt i dette vinduet!

Allerede abonnent, logg inn via vinduet under:

Uleselig tekst

- Senior-NM er årets høydepunkt for alle norske langrennsløpere som ikke går mesterskap. For min del ble også NM et av høydepunktene i vinter, forteller Rosenvinge.

- Det er utrolig lærerikt og inspirerende å konkurrere mot verdens beste skiløpere. Lista ligger der fremme og det er bare å fortsette den gode jobben.

Aksel Rosenvinge har vært en del av juniorlandslaget det siste året og deltok på alle distansene under årets NM på Røros.

- Stemningen rundt løypa var helt enorm og løypene var interessante. De bestod av flere og brattere bakker enn det en vanlig skiløype vanligvis tilbyr oss. Løypene fulgte terrenget på en naturlig måte og det er liten tvil om at de krevde sitt i forhold til det å beherske det meste innen langrennsteknikken, sier Aksel.

Roser støtteapparatet
Unggutten som er født i 1995 er inne i sin siste sesong som junior. Han kommer fra Nøtterøy like utenfor Tønsberg og representerer Oseberg Skilag.

Han skryter av opplegget på juniorlandslaget og fikk testet ut hele støtteapparatet i sommer og høst da han slet med et virus.

- Støtteapparatet er veldig kompetent og utrolig profesjonelt. Både trener Anders Bystrøm, lege Are Løseth og Brit Baldishol har vært enestående i oppfølgingen da det buttet veldig i sommer og høst, forteller unggutten.

- Gjennom hele sykdomsperioden var lege Are veldig god å ha. Han fulgte opp gjennom tester og ukentlige samtaler. Trener Anders Bystrøm og faren min, Erik Rosenvinge var veldig viktige i planleggingen av trening etter sykdomsperioden.

- Mølleintervall ble hyppig brukt der vi hadde god kontroll på fart, puls, stigningsprosent og laktatverdier, sier Aksel.

Flotte treningsforhold
Samlingsopplegget og treningskulturen til juniorlandslaget er som kjent veldig bra, og resultatet av god jobbing innad i laget sendte Skiforbundet 5 av 6 gutter til junior-VM.

Det viser at nivået er høyt og at opplegget fungerer. Laget kom hjem fra Kasakhstan med totalt 3 gull og 2 bronsemedaljer.

Mange forbinder Tønsberg og Nøtterøy med flotte sommerdager og ferietid, men området har fostret mange toppløpere.

Senere i vinter er det duket for Hovedlandsrennet i de flotte løypene på Storås i Stokke. De arrangerte også NM i 2010.

- Min påstand er at Tønsberg og Nøtterøy tilbyr Norges fineste treningsforhold i sommermånedene. Det er utrolig fine veier for rulleski på Nøtterøy, blant annet ut mot Tjøme og Hvasser. Løpeforholdene er også veldig bra i Tønsberg, sier Aksel.

- På vinteren er det skiløyper i topp klasse i NM-løypene på Storås i Stokke. Løypene der ble daglig brukt i oppveksten og har vært viktig de sesongene hvor natursnøen har uteblitt.

- Tom Horntvedt og gjengen i Stokke IL gjør en uvurderlig jobb med løypene. Mange har mye å lære av det arbeidet disse karene legger ned, fortsetter han.

Pallen i Norgescupen sammenlagt
Til daglig studerer Aksel psykologi på deltid ved høyskolen i Lillehammer og han har som målsetning å hevde seg i toppen av Norgescupen og på alle distanser i junior-NM.

Ender sesongen med en topp 3-plassering sammenlagt i Norgescupen, blir unggutten ekstra fornøyd.

Nes Ski arrangerte Norgescup for junior i helga som var, og lørdagens sprintrenn hadde status som NM. Alle tre dager plasserte den dedikerte Oseberg-løperen seg topp ti og kronet helga med sølv i sprint-NM.

- De siste rennene som junior er viktige med tanke på neste sesong. Det var motiverende å gå NM på Røros mot de beste og det er hele tiden nye erfaringer å ta med seg fra hvert renn og hver treningsøkt.

- Det blir moro å starte oppkjøringen mot den første sesongen som senior og motivasjonen er på topp til å ta nye steg mot å prestere bra i seniorklassen, forteller Aksel.

Pappa som trener
Erik Rosenvinge, far til Aksel, har fungert som trener helt fra starten av idrettskarrieren. Forholdet de to i mellom har blitt mer og mer profesjonelt med årene.

Juniorlandslagstrener Anders Bystrøm er også med i planleggingen av treninga og for å kvalitetssikre det arbeidet som legges ned.

- Treningsmessig har planen vist om lag 550 timer trening de siste sesongene. Neste sesong er planen å nærme seg 700 timer. Fokuset ligger på arbeidsoppgaver og kvalitet i stedet for veldig mye mengde.

- Langrenn er jo en idrett som krever en del trening, men det er viktig å ha noe å gå på og det er mange som har altfor stort fokus på kun å samle timer. Det handler om å ta steg for steg i utviklingstrappa, fortsetter Rosenvinge.

- Arbeidet med ski og utstyr er også viktig i min treningshverdag. Stort sett har mine ski og skipark vært utrolig god og her skal Fischer-gutta og Tobias Dahl Fenre ha all den ros de fortjener. Servicen de yter til en hver tid er veldig bra, avslutter en god Aksel Rosenvinge.


* Langrenn Pluss (+): Ekstra godt stoff og fyldigere artikler
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut


blog comments powered by Disqus