Reidar Andreassen. Fra boka Sørlandsekspressen av Thor Gotaas.

Reidar Andreassen. Fra boka Sørlandsekspressen av Thor Gotaas.

Ekspert på klister

Det var godt med et fraspark som alltid satt, det ga trygghet.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Velkommen til Pluss-seksjonen!


Tegne abonnement
4 alternativer for abonnement; Uke, måned, 3 måneder eller år.

* Abonnement bestilles enkelt via denne linken!

* Enda bedre og fyldigere innhold finner du i vår Pluss-seksjon. Fremhever spesielt biblioteket av fagartikler om trening, styrke, utstyr, smøring, teknikk etc.

Tegne abonnement Langrenn.com Pluss

Om du har abonnement logger du deg inn via vinduet nedenfor.

Uleselig tekst

Forsiden til boka Sørlandsekspressen – Idrettsmannen Reidar Andreassen fra Herefoss, utgitt av Idrettslaget Herefoss og skrevet av Thor Gotaas.
Boka Sørlandsekspressen - Idrettsmannen Reidar Andreassen fra Herefoss av Thor Gotaas.

* Utdrag av boka Sørlandsekspressen - Idrettsmannen Reidar Andreassen fra Herefoss, etter avtale med forfatter Thor Gotaas *

Ekspert på klister
Reidar var god til å smøre ski. En sørlending ble nesten automatisk det, vant med bløtføre og skiftende forhold. Mange konkurrenter fra Østlandet vokste opp med Blå Swix-føre nesten hele vinteren og la på det samme i uke etter uke. Reidar måtte stadig vurdere mellom voks eller klister, og hvilket klister som eventuelt dugde. Dessuten skulle klister blandes riktig og vare lenge nok. Han likte å teste og finne nye kombinasjoner. Også gutta på landslaget smurte selv.

    «Det var ingen ulempe med klisterføre», sa Reidar. Da visste han å smøre riktig, og det passet teknikken. Det var godt med et fraspark som alltid satt, det ga trygghet. Det var også noe med å trives på bløte forhold, å gå fort i sørpe og glaserte spor. Det passet ikke alle, særlig ikke i treskialderen. En sørlending fikk et psykologisk overtak på bløtføre. Det var ingen tilfeldighet at Reidar gikk flere av sine beste renn på klister.

    Det passet bra å gå i Holmenkollen i mars.

    Han la gjerne isklister i bånn, selvsagt avhengig av føret, men isklisteret ga en solid base. Det herdet seg en time, helst i kjølig uteluft. I skikkelig kaldt vær smurte han innendørs. Om våren sto en best utendørs. Med isklister som base og et mjukere klister oppå ga det en passe blanding. Det var viktig å unngå at klisteret ble dratt av og kom på siden av skiene. Det gjorde Reidar ved å blande riktig med hardere og mjukere varianter. Han ble betraktet som ekspert på klisterføre og fikk stadig spørsmål fra konkurrenter:

    «Hva har du smurt med i dag?»

    Han røpet ikke alltid alt som var under skiene.

---

Tilgang på boka
"Sørlandsekspressen – Idrettsmannen Reidar Andreassen fra Herefoss" skal være å få tak i hos bokhandlere på Sørlandet, og også på nettsiden www.herefossil.com.

Se også
Sørlandsekspressen Reidar Andreassen – Ny bok fra Thor Gotaas
Beste langrennsløpere på bane - 1500, 3000, 5000, 10.000 meter


Gå raskere på ski
* 400 artikler: Trening, utstyr, teknikk, smøring, styrke med mere
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut