Fra boka Skibygda Trysil - Slit og glede, av Thor Gotaas: Jørgen Myhre med de kjære rulleskiene. På KM 10 000 meter Elverum i 1955. Det var nesten 30 varmegrader, og Jørgen vant.

Fra boka Skibygda Trysil - Slit og glede, av Thor Gotaas: Jørgen Myhre med de kjære rulleskiene. På KM 10 000 meter Elverum i 1955. Det var nesten 30 varmegrader, og Jørgen vant.

Rulleskipioneren

Flere tryslinger så noe rullende rart som skranglet og bråkte etter veien en tidlig mandag morgen sommeren 1957. 

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Få hele Langrenn +


Kjøp abonnement - Rask tilgang alle artikler
Velg uke, måned, 3 måneder eller år.

* Abonnement bestilles raskt i dette vinduet!

Allerede abonnent, logg inn via vinduet under:

Uleselig tekst

Forsiden til boka Skibygda Trysil - Slit og glede, utgitt av Trysil kommune og skrevet av Thor Gotaas.
Boka Skibygda Trysil - Slit og glede av Thor Gotaas.

* Utdrag av boka Skibygda Trysil - Slit og glede, etter avtale med forfatter Thor Gotaas *

Rulleskipioneren

Flere tryslinger så noe rullende rart som skranglet og bråkte etter veien en tidlig mandag morgen sommeren 1957. Det var en mann som gikk på ski på hjul. Jørgen Myhre heiv seg på stavene og hermet etter teknikken på snø, sparket fra og fikk bra gripetak med piggene i grusveien. Rulleski ble funnet opp allerede i 1930-åra. Sportshandler Gresvig i Oslo lagde flere par, og skihopperen Sigmund Ruud testet de klumpete skiene. Jørgen Myhre i Holmenkollen i 1958. Det oser innsats av ansiktet. Jørgen ble nummer 15 på femmila i Lahti i 1956. Hallgeir Brenden sto på Norges siste matstasjon og sa: «No drekk du opp hele koppen, og itte bare tar en liten sup og kaster resten slik du gjorde forrige gang».

   Rulleski ble lite brukt i Norge, mer i Tyskland og Østerrike. I 1950-åra var rulleski nokså vanlig blant gode langrennsløpere i Sverige. Sixten Jernberg gikk mye på dem også fordi Sverige hadde mer asfalt. Den som kjørte på grusveier gjennom Trysil og til riksgrensen, så at dekket skiftet.

   Svenske forhandlere gjorde et framstøt mot norske langrennsløpere og tilbød rulleski. Idrettslaget Trysilgutten kjøpte i 1957 en tysk modell, importert via Sverige. Gummihjulene med en diameter på 20 cm trillet nokså bra på bygdeveiene, der underlaget var grus. De digre hjulene passet best på det. Det var lite asfalt på landsbygda.

   Også Hallgeir Brenden testet rulleski og syntes det ga tregt fraspark, for de tidlige rulleskiløperne gikk mye diagonal. Han likte bedre å løpe.

   Oddmund Jensen sa det samme. Ideen var god, men skiene fungerte ikke optimalt. Også Jørgen Myhre merket at frasparket ble fordervet i diagonal og prioriterte dobbelttak. Det ga gode stakeferdigheter. Jørgen Myhre var blant de norske løperne i 1950-åra som gikk mest på rulleski. Få brukte dem så systematisk og på så lange økter. Jørgen Myhre med de kjære rulleskiene. På KM 10 000 meter Elverum i 1955. Det var nesten 30 varmegrader, og Jørgen vant.

   Hver mandag dro Jørgen til Søre Trysil på jobb og startet ofte hjemmefra i sekstida på rulleski. Det tok tre timer å gå 45 kilometer etter veien til koia. Han rakk å duppe seg i ei elv og koke kaffe før kollegene kom i bil. En gang gikk han uten hansker og fikk vannblemmer i håndflatene på turen, men hogg også den dagen. Kara bodde der i uka og arbeidet i skogen. Om kvelden løp Jørgen halvannen time, etter skogsarbeid fra sju om morgenen til seks om kvelden, med pauser innimellom. Det ga god trening til femmiler.

---

Tilgang på boka
"Skibygda Trysil - Slit og glede" skal være å få tak i hos lokale bokhandlere rundt Trysil, og også via Haugenbok.no.

Se også
Skibygda Trysil - Slit og glede: Ny bok fra Thor Gotaas


* Langrenn Pluss (+): Ekstra godt stoff og fyldigere artikler
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut