Erik Røste. Foto: Erik Borg.

Erik Røste. Foto: Erik Borg.

Røste mener det er for tidlig med norsk OL-søknad

Skipresidenten ber Norge vente med OL-søknad.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut
 

Uleselig tekst

Få hele Langrenn +


Kjøp abonnement - Rask tilgang alle artikler
Velg uke, måned, 3 måneder eller år.

* Abonnement bestilles raskt i dette vinduet!

Allerede abonnent, logg inn via vinduet under:

Uleselig tekst

Norge arrangerte vinterlekene i 1952 og 1994, mens forsøket med å få til et OL på hjemmebane i 2022 strandet fullstendig.

– Som en stor vinteridrettsnasjon, mener jeg at vi fra tid til annen skal arrangere vinter-OL i Norge. Det kommer også fram i Stortingsmeldingen som ble vedtatt i Stortinget i 2013.

– Det ansvaret har vi også overfor det internasjonale fellesskapet, sier Røste.

– En ny OL-prosess i Norge må starte med enighet mellom idrettsledere og politikere, og ikke minst med en sterk støtte i folket. Det siste var det som manglet i Oslo, fortsetter skipresidenten.

Både Telemark og Vestlandet har meldt sin interesse for å arrangere OL i 2026.

– Etter min mening er det for tidlig å starte en ny prosess allerede nå. Til det er det for kort tid siden forrige forsøk.

– Vi har ikke diskutert en ny OL-søknad internt i skiforbundet, men det er nok ikke Norges Skiforbund det skal stå på den dagen det norske folk og politikerne er klare, sier Røste.

Lillehammer-løft

Han legger ikke skjul på hva Lillehammer-OL i 1994 betydde for gjenreisingen av norsk idrett.

– Se hva OL i 1994 betydde, ikke bare for norsk skisport og norsk vinteridrett, men for hele den norske idretten. Olympiatoppen ble etablert og Toppidrettssenteret ble bygget.

– Toppidretten ble profesjonalisert under Bjørge Stensbøls ledelse. Ja, norsk idrett vil få et nytt løft med vinter-OL på norsk jord. Det var også motivasjonen for å jobbe med et OL i Oslo i 2022, sier skipresidenten.

Han er tydelig på at et OL i Norge skal bli et nedskalert konsept.

– Et fremtidig OL i Norge skal være et OL på norsk vis. Og nylig avgåtte IOC-medlem Gerhard Heiberg presiserte også viktigheten av et nedskalert OL-konsept da han gjestet Ole Torp på NRK nylig.

– Det tror jeg er noe av den viktigste grunnen til at Norge bør ta på seg et nytt OL. I Norge kan vi arrangere et OL hvor sporten og folkefesten er i fokus. Men en ny opprivende OL-kamp, uten støtte fra politikerne og folket, er det ingen av oss som ønsker, sier Røste.

Geografisk spredning

– Bør hovedstaden være en del av en norsk OL-søknad?

– For norsk skisport vil et OL i Norge være positivt uansett hvor det blir arrangert. Det er bare det å finne det beste konseptet. Skal man ha et nedskalert OL, er gjenbruk et viktig parameter.

– Jeg tror ikke jeg skal begynne å peke ut noen ny OL-søker, det er for prematurt å gjøre, bemerker skipresidenten.

– Men å spre vinterlekene i flere byer/steder høres forlokkende ut?

– Det tror jeg vil være veldig positivt og kanskje det som skal til for å samle Norge om en ny OL-søknad. OL i 1994 var et OL for hele landet, selv om det var konsentrert på Innlandet.

– Skal man ha OL for hele landet i fremtiden, med den åpningen som IOC nå har gitt, må man tenke mer geografisk spredning enn vi tidligere har kunnet gjøre, sier Røste.


* Langrenn Pluss (+): Ekstra godt stoff og fyldigere artikler
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut