Ingen grunn til bekymring

Redaktørens kommentar

Langrenn.com kommenterer norsk langrenn ved inngangen til et nytt år.
Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst
Når vi går inn i 2004 er langrennssesongen godt i gang, en sesong mange var skeptiske til for Norges del. Det er ikke gjort i en håndvending å erstatte Thomas Alsgaard og Bente Skari. Når vi i tillegg fremdeles har
Bjørn Dæhlie friskt i minne, er det ingen tvil om at langrennsidretten i Norge er midt i en fornyelsesprosess. At det dermed kunne komme en tid hvor norsk langrenn ville gå ned i en bølgedal, ville ikke vært rart.

Det har ikke skjedd, og det skjer sannsynligvis heller ikke, denne gangen.

Selv om det per i dag ikke er noen norske, ei heller internasjonale, skiløpere av det kaliberet de tre overnevnte var, trenger ikke det bekymre.

Man kan ikke forvente, ikke en gang i Norge, å ha stjerner som vinner alt, alltid.

Derfor er det svært bra når førjulsesongen blir avsluttet med seks kvinner blant de 24 beste i den totale verdenscupen. Blant herrene er det sju blant de 25 beste.

I tillegg har Norge toppsprintere som ikke er inne blant de 25 beste i den totale cupen, og løpere som har oppnådd svært gode enkeltresultater.

Dette betyr at det gror godt i norsk langrenn, meget godt. Unge løpere tar ansvar sammen med de gode etablerte, samtidig som det kommer opp nye navn.

Når såpass mange presterer godt i en sesong som denne, tyder det på at Norges Skiforbund (NSF) har et system som fungerer svært bra
med tanke på å ta hånd om rekrutteringen. Grundighet, dyktighet og
langsiktighet har gjort at NSF har skodd seg for tider som dette, uten like store stjerner, enda - for det mangler ikke på potensielle stjerneskudd.

Vi må gi en stor honnør til trenerne som klarer å få frem det som bor i løperne, både unge og de litt eldre.

Det rett og slett er imponerende.

Nå skal vi heller ikke glemme at langrennskulturen i Norge er enestående
og NSF får skumme fløten av det arbeidet og den dugnadsinnsatsen som blir
lagt ned rundt om i hele Norge for at barn og unge skal få anledning til å
utøve skiidrett.

Denne kulturen er selve bærebjelken til norsk langrenn, og gjør at Norge har en unik bredde på alle nivåer sammenlignet med andre langrennsnasjoner. Denne bredden er det svært viktig å ta vare på, men den kan også være en kime til konflikt.

Vi har denne sesongen sett at det har vært en del fokus på uttak til verdenscupen. Det vil det alltid være. Det vil alltid være noen som ikke er fornøyd, særlig i et land som Norge.

Likevel opplever vi at det er en viss "murring" rundt i langrenns-Norge.

Uttak er alltid vanskelig og det er mange hensyn som må tas. Amerikansk
uttak gjennom hele sesongen går heller ikke. Dessuten må de beste ha litt
"armslag". Men nivåforskjellen på de dårligste på verdenscup og de beste her hjemme, er ofte liten.

NSF bør foran neste sesong legge frem en oversikt over uttakskriterier,
uttaksrenn og hva som forventes i verdenscupen før du byttes ut. I tillegg hva som forventes nasjonalt før du kommer på verdenscuplaget, og om det er noen forskjell i prioritering mellom unge og eldre løpere.

Dette vil alle tjene på, løperne vet hva de har å forholde seg til og NSF vil øke sin egen troverdighet.

Den nevnte langrennskulturen i Norge har først og fremst sitt utspring i at Norge har vært et land med snø. Det er mulig det ikke er grunnlang for å si det, men det kan virke som det blir kortere og kortere mellom hver vinter med svært lite snø mange steder i Norge.

Det er den største trusselen mot vår langrennskultur. Her er det mulig at man må begynne å handle, raskt.

Fotballforbundet bygger fotballbinger på annethvert gatehjørne, kanskje skiforbundet bør se på mulighetene for kunstsnøanlegg for barn og unge rundt omkring i landet ?

* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut