Resultater: Hytteplanmila| Bygdøymila| Perseløpet| Ivar Formos Minneløp| Blodslitet| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind: Ep. 1| Ep. 2| Ep. 3| Ep. 4|
Ivar Tveiten ligger helt i front av hele feltet under Marcialonga 2013. Foto: Rauschendorfer/NordicFocus.

Ivar Tveiten ligger helt i front av hele feltet under Marcialonga 2013. Foto: Rauschendorfer/NordicFocus.

Ivar Tveiten pigger på: - Er nok ikke alle som kan avspasere i to måneder før Vasan

Løperen fra Team Bjørn Myhre Sport viste nylig langløpstorheter som Dammen og Post ryggen i Grenaderen - og det med blanke ski i den beryktede traséen.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

- Grenaderen var ikke spekket med stjerner på startstreken i år, men jeg er utrolig fornøyd med å klare å holde unna for Kjetil Dammen og Arne Post som gikk med feste, på en sånn dag.

- Det var helt greie smøreforhold den dagen, så det var ikke en typisk dag hvor det var kjempefordel med blanke ski. Men det skal sies at de begynte å få nokså dårlig feste på slutten av rennet. Det var i hvert fall ikke godt nok til å sparke fra meg, humrer humørsprederen fra Kongsberg.

- Grenaderen er en slags krysning mellom Vasan og Birken, det er både langt og kupert. Riktignok mangler man de lange og vedvarende stigningen som finnes mellom Rena og Lillehammer, men det er mange bratte kneiker. Jeg måtte springe en del fiskebein i dem, røper 41-åringen Ivar Tveiten.

Flere år på blanke ski
Det å reise rundt på renn med et støtteapparat som vanligvis teller hele én person i tillegg til ham selv, gjør det vanskelig for Tveiten å matche de profesjonelle teamene på spesielt testing og langing.

- Siden Vasaloppet i 2012 har jeg gått på blanke ski i alle renn jeg har gått. Det er ingen tvil om at det er mer og mer en tendens at toppløperne velger å gå uten festesmøring.

- Men for meg handlet det like mye om å slippe det usikkerhetsmomentet som ligger i det med festesmøring like før og på start. Vil man ha gode ski på starten av løpet, eller prioriterer man slutten av løpet, eller vil man ta sjansen på å ha gode ski hele veien? Slike spørsmål slipper man i mye større grad hvis man uansett vet man skal stake.

- Jeg har gått en del skirenn opp igjennom, og irritert meg nok ganger over middelmådige ski. Selvsagt er det en kunst å få god glid også, men for en meg som ikke har noe voldsomt til støtteapparat rundt meg handler det om å kutte ned usikkerhetsmomentene. Sånn sett er stakingen fin, legger familiemannen til.

Familie og jobb
Rørleggeren fra Kongsberg har full jobb i eget firma, og periodiserer jobben sin i stor grad etter skisesongen. På tross av periodiseringen klarer han likevel å trene bra inn mot sesongstart, år etter år.

- Jeg tilpasser jobben etter skisesongen. Man er veldig privilegert sånn sett når man driver for seg selv. Jeg jobber som en tulling på våren og sommeren, slik at jeg kan redusere en del på vinteren.

- Jeg har ikke jobbet noe særlig nå de siste par månedene, det er sikkert en del som gjerne skulle avspasert like mye før Vasaloppet.

Kvalitetsøkter med Pølsa
- Treningen min er ikke særlig revolusjonerende, tror jeg. Jeg gjør vel omtrent det samme som de fleste andre, den største forskjellen er kanskje at jeg trener mye alene. Der andre har god nivå-matching på hardøktene sine går jeg mot klokka på faste runder.

- Jeg var med langløpseliten med Øystein Pettersen i spissen på hardøkter på rulleski i Maridalen én gang i uka i sommer og tidlig høst. Det var veldig verdifulle økter som forsvarte kjøretimene som måtte til.

- Staketreningen blir veldig ensformig, både for kroppen og hodet, så jeg legger inn minst en økt med fraspark i uka.

Treningsarbeidet er utvilsomt avgjørende for en langrennsløper, og i kombinasjonen med full jobb er tiden en utfordring mange møter.

- På en vanlig dag har jeg 2-3 timer tilgjengelig til trening. Da gjelder å være effektiv i forbindelse med skifting, dusj og mat etterpå.

- De lange øktene prøver jeg få til på ukedagene, også sparer jeg de korte, harde øktene til helgene for å få mest mulig tid med familien og den slags.

- Jeg forsøker å ha én av de virkelig lange langturene hver tredje uke omtrent. Da er det snakk om minst 4 timer, eller en 9-10 mil. På disse turene går jeg gjerne innom noen lengre stigninger på rundt 20 minutter og går noe hardere opp dem. Det blir en slags naturlig intervall.

- På gode dager går jeg hardt i en eller annen form på slutten, det kan være korte fartsøkninger eller å forsøke og øke jevnt.

Mange topplasseringer
Ivar Tveiten har både lyspunkter og nedturer fra sesongen hittil. Etter sesongstarten på Beitostølen (han staket da også) og seier i Ustedalsfjorden Rundt på Geilo, har han vunnet Veggelirennet, Vindfjelløpet og nevnte Grenaderen.

- Sesongen hittil har vært veldig bra. Jeg har gjort noen små endringer sammenlignet med tidligere år.

- I år har jeg hatt en tanke om å utsette formtoppen. Tidligere år har den kommet litt tidligere, kanskje litt for tidlig. Jeg har gått skirenn omtrent hver helg siden årsskiftet, det har blant annet vært mulig siden det har vært så mange lange og fine renn i nærheten av Kongsberg.

- Man prøver seg forsiktig frem fra år til år, og ser hva som fungerer bra og tar med seg det videre.

Sikter mot VM i langløp
Løperen med tilhørighet i IL Bevern forteller engasjert om at det uten tvil er Vasaloppet som er det største rennet i langløpsirkuset, og at Vasan, som går kommende helg, er hans soleklare mål for inneværende sesong.

- Ja, det er definitivt mitt store mål. Jeg har prioritert det enda tøffere i år i forhold til hva jeg har gjort tidligere. Å klare topp 10 i Vasaloppet hadde vært vanvittig stort.

- Langløpene i Swix Ski Classics har hittil i år vært relativt korte, flere av rennene har vært kortere enn en klassisk 5-mil i distanselangrenn. Jeg mener at hvis man skal ha en egen serie med langløp, må det være noen ting som gjør at den skiller seg tydelig fra verdenscuprennene.

- At langløpene blir kortere er jo ikke akkurat noen fordel for oss som er blant de treiges ambassadører.

- Dessuten savner jeg noen renn i februar. Et paradoks for meg er at så mange av rennene blir kortet ned på grunn av lite snø, og likevel har Swix Ski Classics konkurransefri i årets beste vintermåned, betrakter Ivar Tveiten avslutningsvis.

---

Etter at dette intervjuet ble gjennomført gikk Ivar Tveiten inn til en 2. plass i KortVasan sist helg.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse