Ruka: Program| Startlister| Sprint K: Kvinner| Menn| 10/15 km klassisk: Kvinner| Menn| Gålå: Program| Startlister| 10/15 km F: Kvinner| Menn| Sprint fri prolog/finaler: Kvinner| Menn| Østersund: Program| Startlister| Resultater| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Helgens TV-program| Sesonginformasjonen 2021/22| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind
Rekruttlandslagesløper Jan Thomas Jenssen tror ikke en formatendring fra distanse til sprint på søndagens skøyterenn ville gjøre noen reell forskjell for de fleste. Foto: Nordic Focus

Rekruttlandslagesløper Jan Thomas Jenssen tror ikke en formatendring fra distanse til sprint på søndagens skøyterenn ville gjøre noen reell forskjell for de fleste. Foto: Nordic Focus

Jan Thomas Jenssen: – Det blir uansett ikke helt rettferdig

Delte meninger om å endre søndagens skøyterenn på Beito fra distanse til sprint

Tips en venn  Skriv ut

Fredag blåste det orkan i kastene på Beitostølen, og den konstante vindstyrken var på over 15 meter per sekund.

Fredagens sprintrenn, som skulle vært første øvelse i den nasjonale sesongåpningen for langrenn ble derfor avlyst. Den avgjørelsen ble tatt fredag morgen basert på vindprognosene framover dagen. Det viste seg å slå til, og stadion regelrett blåste bort. 

Nå er det ventet bedre vær og vesentlig mindre vind til lørdagens klassiske distanserenn. Og for søndag er det meldt regelrett nydelig vær for skirenn med lite vind og noen få minusgrader. Da skal det etter skjemaet arrangeres distanserenn i fristil. 

Men klassisksprinten på fredag blåste altså bort. Slik det ligger an nå, skal den siste plassen til verdenscupåpningen derfor tildeles av landslagsledelsen basert på skjønn og fjorårets resultater

Flere trekker da fram at det kan få konsekvenser for en del av de nest beste løperne som hadde ambisjoner om å måle krefter med landslagseliten. Som kjent var det i fjorårssesongen få konkurranser for løpere under landslagsnivå på grunn av smittevern og reiserestriksjoner i forbindelse med koronanedstengingen. Videre er det erfaringsmessig også mange løpere som tar store steg fra en sesong til den neste. 

Men heller ikke for landslagsløpere som allerede er tatt ut til sprinten i Ruka/Kuusamo neste helg, er det optimalt at sesongåpningen ble kuttet ned til to distanserenn. 

– Jeg skulle gjerne hatt en skøytesprint for å komme i gang og få sprinta litt igjen, og selvfølgelig er det (å få et sprintrenn i sesongåpninga) viktig for mange med tanke på verdenscuputtak senere i sesongen. Men er jo sikkert andre ting å ta hensyn til i programmet, sier Mathilde Myhrvold. 

23-åringen fra Vind IL er i år en del av elitelandslaget, og er selv klar for verdenscupen i Kuusamo.

Mange av sprintspesialistene som har ambisjoner om å gå seg inn i landslagstroppen mister nå muligheten til å kjempe om den siste landslagsplassen til verdenscupåpningen i Ruka neste uke. For selv om sprint står på programmet under Norgescuprunden på Gålå neste helg, vil de rennene gå uten landslagsløperne, siden de da går verdenscup i Finland. 

Ifølge NRK har flere de store private lagene, inkludert Team Norconsult, Team Telemark og Team Konnerud, så vel som enkelte av landslagsløperne tatt til orde for å endre søndagens distanserenn i fristil til sprint. 

Ville uansett ikke blitt rettferdig
Men ikke alle er like kritiske. Jan Thomas Jenssen, som er en del av rekruttlandslaget og løpernes tillitsvalgte, tviler på at konsekvensene i realiteten er så alvorlige. 

– For min del er det hipp som happ om det blir sprint eller 15 kilometer distanserenn så lenge det blir et skøyterenn. Men jeg tror ikke det betyr så mye for de som håpet å gå seg inn i troppen til Ruka heller. Sprinten der går i klassisk, så det hadde uansett ikke blitt 100 prosent rettferdig selv om rennet på søndag hadde blitt gjort om til sprint, sier han til Langrenn.com. 

– Vi må ha litt respekt for arrangøren her, og jeg tror folk stort sett er innforstått med sånn det blir nå. Det er ikke lett å snu om på formatet på så kort varsel når man skal lage skirenn for flere hundre løpere. 

Regionlagene vil heller ikke ha flere endringer i rennprogrammet for helga på dette tidspunktet.  

Skiforbundet vurderte endring
I sin uttalelse etter jurymøtet fredag ettermiddag sier juryen at de har vurdert å endre formatet på søndagens renn, men konkludert med at de beholder programmet som oppsatt. 

– Skiforbundet har vurdert mulighetene for endringer i helgens program, men har kommet fram til at man opprettholder det opprinnelige programmet lørdag og søndag.  Det er et tett program med langrenn-, kombinert- og paraøvelser og vårt fokus er å kunne gjennomføre renn som planlagt under de rådende forhold på en trygg og sikker måte. 

Overfor NRK utdyper rennleder Torbjørn Broks Pettersen hvorfor en formatendring er så komplisert, også innenfor samme stilart. 

– Vi har seks konkurranser lørdag og seks søndag. To ganger langrenn, to paraklasser og to kombinertrenn. Og vi har en tidsramme fra ni til rundt 15.10 med gode nok lysforhold. Skal vi ha langrennssprint lørdag eller søndag, så sprekker det tidsskjemaet, sier han til NRK, og fortsetter:

– Ingenting er umulig, men vi kan ikke avlyse åpningen av para-konkurransene eller kombinert, og vi kan heller ikke ha konkurranser i halvmørke lysløyper.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse