Nikolay Pankratov og Martin Johnsrud Sundby

Nikolay Pankratov og Martin Johnsrud Sundby foto: Frode Bjeglerud

Johnsrud Sundby imponert over treningsviljen til russerne

Sundby vs. Nikolay Pankratov:

- Kan nesten spørre seg om det vi driver med er toppidrett, spøker landslagsløperen.
Tips en venn  Skriv ut

Martin Johnsrud Sundby er en av landslagsguttene som kan kvittere ut flest treningstimer i året. I årevis har jobben vært å trene, og sjelden har han hoppet over en økt. I år har han, i samsvar med trener Morten Aa Djupvik, bestemt seg for å minke litt på dosene.

I det siste har Johnsrud Sundby blitt bedre kjent med russiske Nikolaj Pankratov. Pankratov har to andreplasser fra verdenscupen å skilte med, samt en bronsemedalje fra VM-stafetten i Oberstdorf i 2005.

- Man kan jo stille seg spørsmålet om vi her i Norge i det hele tatt driver med toppidrett når man hører hvor mye disse utøverne trener. Det er helt vanvittig. Jeg har mildt sagt blitt sjokkert over ting Pankratov har fortalt meg, sier oslogutten til Langrenn.com.

Pankratov, som har inngått et samarbeid med Team Synnfjell avslutter snart et lengre opphold i Norge. Sist helg møtte de to knallsterke løperne hverandre på Synnfjell der det ble arrangert motbakkeløp.

- Han er en utrolig flott fyr. Det har vært interessant å få innblikk i deres treningskultur. Det er noe helt annet enn hva vi er vant med her hjemme, forteller en åpenhjertig Sundby.

Seks-syv timer om dagen
At russerne tilbakelegger langt større treningsmengder enn nordmennene bekymrer ikke landslagsløperen.

- Jeg synes det er skikkelig bra. Det viser at det å trene så mye også fungerer. Russerne er jo gjennomsterke, og ofte de sprekeste i feltet. Det er garantert ingen som trener mer enn dem, og metodene er også annerledes enn hva vi driver med. Pankratov trener seks-syv timer om dagen og da er det bare å begynne å regne.

Hva tenker du da om overtrening?


- I Norge er vi livredde for å bli overbelastet. Det er overbelastning her og overbelastning der. Men det er ikke mange nordmenn som trener mer enn tre-fire timer om dagen.  Man får et litt annet perspektiv på det når man vet hvor mye løpere fra andre nasjoner kan trene. Vi trener halvparten av det russerne gjør.

Ingenting er feil
Martin skal nå oppholde seg i høyden fram til midten av september. Det er kun han og Northug som skal være så lenge.

- Jeg synes mange er for raske til å trekke konklusjoner i blant. For eksempel har jeg registrert flere som hevder at mengden og måten russerne trener på er tullete. Det funker jo, så det kan ikke være feil.

Men det funker å trene halvparten så mye også?

- Ikke sant. Det er det som er interessant. Det finnes ingen fasit.

- Men jeg har en følelse av at det i Norge er mange som trener mye, men som trener ekstremt mye. Samtidig er det fryktelig mange som er gode, men ikke mange ekstremt gode.

Blir du påvirket av treningsdosene til Pankratov, eller holder du deg til planen om å slippe litt opp?


- I år slipper jeg litt opp. Håper det funker.
 


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse
Annonse


Annonse