SNARVEIER mellom nyhet 2 og 3| RESULTATER: VASALOPPET: Kvinner- Menn| NORGESCUP: SØNDAG: 20/30 km: Kvinner- Menn| LØR: 10/15 km: Kvinner- Menn| FRE: Sprint: Kvinner- Menn| VM OBERSTDORF: SØNDAG: 50 km: Menn| LØR: 30 km: Kvinner| 800 GULLARTIKLER| SKIPLUKKER'N SVARER| MEDALJEOVERSIKT VM
Langrenn.com ble lansert 2. november i år 2000 og fylte 20 år den 2. november 2020.

Langrenn.com ble lansert 2. november i år 2000 og fylte 20 år den 2. november 2020.

JUBILEUM FOR LANGRENN.COM – 20 ÅR PÅ LUFTA

Det har nå allerede gått 20 år siden Langrenn.com ble nasjonalidrettens flaggskip på Internett.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

2. november 2020 hadde det allerede gått 20 år siden Langrenn.com ble nasjonalidrettens flaggskip på Internett.

Det var tilbake til høsten år 2000 at Geir Skari, Espen Bjervig, Thorodd Bakken og Thomas Alsgaard lanserte den nye nettavisen for skifolket.

Nylig ble det gjort et eget intervju med Geir Skari i anledning jubileet, han var Langrenn.coms første redaktør:

– Tanken var at Thomas og Espen skulle være ambassadører utad for Langrenn.com og ha ansvar for det sportslige, mens Thorodd og jeg jobbet med den daglige driften av siden.

– Men jeg var den eneste som var ansatt med lønn i Langrenn.com, sier Skari, og forteller at det var litt av et sjongleringsprosjekt.

– Jeg var jo redaktør og journalist, markedsansvarlig og sponsorsjef på en gang (se hele intervjuet med den første redaktøren).

INTERNETT HAR OVERTATT FULLT OG HELT

Gutta som startet Langrenn.com gjorde det i en brytningstid.

Dette var den gangen folk flest fortsatt hadde fasttelefon og leste papiraviser og papirblader.

Men noen av oss hadde allerede da vinket farvel til de tradisjonelle avisene som på sitt miljøfiendtlige vis måtte produseres av tremasse på energikrevende måte, deretter trykkes, så transporteres landet rundt for så å bli delt ut i postkasser, men det stoppet ikke der; 

For etter å kanskje ha blitt lest litt i, så måtte de enorme papirmengdene det ble ut av aviser og blader kjøres til fyllinga og videre til gjenvinning.

Internettet har kuttet ut alt det der - Langrenn.com benytter seg av infrastruktur som allerede ligger der og som allerede publikum har fra før.

Selv var jeg i starten av 30-årene da Internett kom rullende over forbrukermarkedene på slutten av 90-tallet.

I 1999 sluttet jeg selv å lese papiraviser regelmessig og har ikke savnet dem siden. På 21 år har jeg kjøpt / lest en papiravis maksimalt 20 ganger, vil jeg mene. 

Noen få år senere kvittet jeg meg også med alle abonnementer og medlemskap som medførte at jeg fikk postkassa fylt med papirblader og papirmagasiner.

Fasttelefonen forsvant i de samme dragsugene.

I dag har vi hele det komplette internettet, sammen med telefonen, godt plassert i bukselomma. Den er med oss over alt, mange har den til og med ut på treningstur.

ULIKE RAMMEBETINGELSER

Alsgaard, Bakken, Bjervig og Skari traff noen nerver, nerver sterke nok til at Langrenn.com har pulsert gjennom 20 år.

Innholdsmessig har det blitt publisert mange titusener oppslag, intervjuer, fagartikler og drøssevis av resultatlister, startlister, program, terminlister, smøretips etc. etc.

Det er heller ikke få ganger Langrenn.com i årenes løp har blitt sitert av andre medier, enten direkte, eller gjennom at NTB har snappet opp saker hos oss.

Fluorforbudet som er innført for skismøring fikk også på sett og vis sin start her på Langrenn.com. Det var i alle fall slik at det første intervjuet som ble gjort rundt tematikken som raskt rullet på til å bli en stor snøball som igjen satte stopp, det intervjuet fant sted her på Langrenn.com (se eget oppslag om det).

Stort sett har det vært strålende sol og gnistrende føre for Langrenn.com.

Mottoet "Hver dag - Hele året" var noe jeg innførte etter at jeg tok over tilbake i mars 2010, det har blitt etterlevd.

Men noen fartshumper har det riktignok vært på veien.

Og det skal ikke stikkes under en stol at det er både utfordrende og kanskje også litt frustrerende å bli målt opp mot tradisjonelle medier hvor politikerne finansierer dem gjennom at de får dekket lønnskostnader og andre kostnader over statsbudsjettet, enten fullt og helt eller stykkevis og delt.

Utfordrende er det også å være i et annonsemarked hvor store internasjonale aktører med politikernes velsignelse nyter godt av massive skattefritak vi nasjonale aktører bare kan se langt etter, og hvor det attpåtil er brukerne som gratis lager innholdet for dem (sosiale medier etc.).

Det registreres også at andre aktører vi på en måte konkurrerer med, ved gjentatte anledninger har gått konkurs de siste årene, men så har de flakset opp av asken og videre fremover en stund til. På den måten kan de kvitte seg med gjeld, lønnsforpliktelser og andre utgifter vi andre bærer med oss år etter år. Jeg tenker her på papirblader som fortsatt gis ut selv om deres storhetstid forlengst er fløyet forbi da publikums oppmerksomhet og tidbruk går med til nettmedier, men konkurser gjør at deres utgivelser på sett og vis er sponset av andre, inkludert oss skattebetalere.

Som man skjønner, kampen om lesernes tidbruk, abonnement og annonsekroner er langt i fra fair.

Om man skulle overføre det til langrennsløypene så blir det som om noen skulle få lov til å gå med flour, men ikke alle, videre at noen skulle få tillatelse til å bruke prestasjonsfremmede midler og også noen som alltid skulle få lov til å kutte løypa ved å ta noen innersvinnger mellom start og mål.

GRÅTER IKKE – FOR FORMELEN HAR VÆRT SUKSESSRIK

Noen tenker kanskje at dette er unødvendig "sutring" i forbindelse med et 20-årsjubileum. Ja, kanskje er det det, men samtidig er det viktig og riktig at både publikum, samarbeidspartnere og jeg som utgiver og ansvarlig for Langrenn.com er klar over hele bildet og hvilke rammebetingelser som ligger til grunn.

Da vet vi hva som gjelder og vi kan manøvrere i landskapet med det som utgangspunkt (samtidig som de av oss som vil da kan bruke valgurnene til å stemme på partier som ønsker fair play mellom medieaktører og mellom næringsdrivende).

Det er også disse rammebetingelsene som gjør at Langrenn.com har valgt sin vei.

Rundt VM i Oslo tilbake i 2011 analyserte jeg meg frem til hva Langrenn.com skulle være og hvem nettsiden først og fremst skulle være til for.

Jeg kom da frem til en mal og en formel som er fulgt mer eller mindre "slavisk" siden da. 

Denne formelen har vært så vellyket at det år etter år etter år etter år har blitt nye besøksrekorder.

Også sist vinter, den mesterskapsfrie sesongen 2019-2020, ble det satt flere rekorder med tanke på trafikk og publikumstilstrømning til Langrenn.com.

MYE SPENNENDE FREMOVER

Selv om korona nå henger over oss som en klam klut, og har gjort det siden midten av mars i år, så ser jeg fortsatt lyst på fremtiden for nasjonalidretten Langrenn og nettavisen og -portalen Langrenn.com. 

Det er flere årsaker til det, men den viktigste er at det i Ski-Norge jobbes på, slik det alltid har blitt gjort.

Klubber, kretser, Skiforbundet, utstyrsleverandører, produktuviklere, internasjonale aktører, FIS, Ski Classics med flere står på hele tiden til det beste for langrennsidretten.

Verden vil riste av seg koronapandemien. Hvor lang tid det tar og hvor mye det vil koste, det er det ingen som vet, men bådet livet og verden går videre.

Det er også vanvittig mye spennende som skjer fremover, både i og utenfor sporene.

Avslutningsvis er det derfor bare to ting å si:

i) Langrenn.com fyller 20 år i dag, men det er ingen alder - Tusen takk for følget så langt til publikum, partnere og andre - Heng med på den fortsatte ferden!

ii) Tusen takk til Geir Skari, Espen Bjervig, Thorodd Bakken og Thomas Alsgaard for at dere for 20 år siden var fremoverlente og tok de første viktige spadetakene for Langrenn.com og alle andre som på positivt vis har jobbet for nettstedet i årenes løp!

Skihilsen Geir Nilsen
Redaktør Langrenn.com

SE OGSÅ
20 ÅR MED LANGRENN.COM: – Vi åpnet for at folk kunne sende spørsmål om trening til Thomas Alsgaard, og han fikk tusenvis av e-poster


SNARVEIER

* VM JUNIOR VUOKATTI
Program| Norges Tropp| Smøretips| Startlister| Resultater
--- ---
* VM U23 VUOKATTI
Program| Norges Tropp| Smøretips| Startlister| Resultater
--- ---
* VM POKLJUKA - SKISKYTING
Program| TV-tider| Norges Tropp| Medaljeoversikt| Startlister| Resultater
--- ---
* NORGESCUP FØRDE - SENIOR
Program| Smøretips| Startlister| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse
Trimtexløpere på trening i de norske fjell. Foto: Trimtex.

NORSK TRENINGSTØY-LEVERANDØR GÅR FOR RESIRKULERT TANKEGANG

– Vi lever av det vi selv kaller Nordisk Råskap

KORONATILTAK FOR IDRETTEN MED MERE FRA REGJERINGEN

Viderefører smittetiltak – men gir lettelser for barn og unge

Erik Røste. Foto: Erik Borg.

ERIK RØSTE OG SKIFORBUNDET STÅR OPP FOR GRASROTA – HAR SENDT KORONA-BREV TIL IDRETTSFORBUNDET

Stiller spørsmål ved de ulogiske nedstegningene - Les brevet i sin helhet

Morten Sætha og Mihhail Lukertsenko fra Swix Racing Service. Foto: Swix.

DEL 1 OM FLYTENDE GLIDER: FART PÅ FLASKE

– Mye prat om Gallium fra 2008-2009 og framover, og det ga oss en dytt i baken