Juniorer, here we go again!!

Det skal mye mer enn historiens kanskje mildeste høst til for å knekke norsk langrenn!
Tips en venn  Skriv ut

Rennene på Natrudstilen sist helg ble den kjempemønstringen som alle hadde håpet på.

Arrangørene fra Selbu prøvde så godt de kunne å sette trønderbygdas stempel på arrangementet sjøl om de nok aller helst skulle ha arrangert på hjemmebane. Ordføreren hadde tatt turen sørover, hun og tok sin tørn som premieutdeler. De beste kunne dra heim med flotte gensere, votter og skjerf "made in Selbu". Men når det er sagt; dagens mann i Nattrudstilen het Mattias Neråsen, primus motor i Ringsaker Almenning. Han greidde det kunststykket det er å lage fullt ut brukbare løyper. Ikke rart han gikk rundt og smilte fra øre til øre. Og det er klart at han er i ferd med å etablere en "arrangementsentreprenør" med store ambisjoner.

Vi skal la seniorer være seniorer; bare slå fast det media for lengst har gjort – Marit Bjørgen er på gang. Og gjenta at en "ny" senior markerte seg skikkelig, Simen Østensen.

For dette skal handle om juniorene.

Denne helga konkurrerte alle i samme klasse. Vi skal likevel splitte opp i G/J 17, G/J 18

og G/J 19-20.

 

G17

Mange av klassens løpere fant det ikke bryet verdt å stille opp i mønstringsrennet. De tenker vel at kampen om VM-plassene helst vil stå mellom de eldre juniorløperne. Men ikke alle tenkte slik. En av dem var Pål Golberg. Og dette skulle bli nettopp Pål Golbergs store helg. I noen år nå har han tilhørt tetsjiktet i klassen; sammen med Vegheim, Quale, Bjøntegaard, Northug, Andreassen, Resaland, Moholt, Hamilton m. fl. Han begynte i høst på skigymnaset på Lillehammer. Her er det flust med haner i kurven, og vi hadde regnet med at Pål ville måtte finne seg i å være ganggutt og vannbærer første året for de etablerte stjernene Ziesler, Jacobsen & Co. Vi stusset riktignok over resultatene fra et testrenn på rulleski i oktober. Pål hadde satt de "store gutta" på plass. For sikkerhets skyld kontakta vi "Broksern", og han visste beskjed; Pål hadde gått med superhjul. Når vi studerer resultatlista etter lørdagens 10 km fristil fins det ingen slik forklaring. Pål har simpelthen gått et fantomløp! 6. plassen, bare 23 sekunder bak vinneren, den 2 år eldre Sjur Røthe er utrolig. Vi er sikker på at Pål har hengt opp lista på veggen på hybelen: Røthe-Bø-Kurland Olsen-Sæves- Søbak Gundersen-Golberg.

Thomas Northug (19-kl), Edvard Hamilton (26-fri) og Erlend Bjøntegaard(27-fri) gikk også kjempeløp, og varsla om at de vil være med når kampen om NM-titlene skal utkjempes. Vi legger også merke til Martin Nordrum (51-fri). Han skal også bli interessant å følge fremover.

Når alt dette er sagt så var 10-kilometeren i fristil de finslipte teknikkernes dag. Skarpt føre, krappe svinger og Mor Norge i form av kuppelsteiner rett utafor løypa. Dette var ikke konkurransen for de lett baktunge og skrensende. Vi studerte Pål Golberg i noen av svingene. Der de fleste bremsa seg forsiktig rundt kurven med hælene trygt planta på skia, gikk Pål opp på tåspissene og kasta seg rundt svingen som en kryssning av en skøytesprinter og en ballettdanser. Ta en titt Skinstad!

J17

Vi finner svært få J17-jenter på lista. Men tre av fjorårets beste Bente Landheim, Tuva Toftdal og Ingvild Flugstad Østberg prøvde seg med bra hell. Bentes 11. plass i fristil og 14. plass i klassisk, Ingvilds 12. plass i fristil og Tuvas 13. plass i klassisk lar seg høre.

G18

G18-gutta var derimot ikke redde for å prøve seg mot de litt eldre juniorene. I fjor ble det sagt mye pent om denne årgangen. Hadde vi her en ny Petter Northug på gang?

Beste plassering denne helga fikk Ole Henrik Skogstad (17-kl), Markus Moe (19-fri,31-kl) og Anders Kvikstad (25-kl).

Petter Skinstad fikk ikke inn det høyeste gearet. I klassiskøvelsen var han i tillegg utsatt for et skibrekk. Vi måtte også et stykke ned på listene for å finne Stian Hallen, Nicolas Brun_Lie Knudtzon og Håkon Stuge Bånerud.

Hans Christer Holund deltok ikke. Da vi snakka med ham på telefonen søndag befant han seg på samling et sted i fjellheimen sammen med klubbkameratene i Nittedal. Det hadde blitt altfor få skikilometer til at han så det fornuftig å delta.

 

J18

Marthe Kristoffersen ser ut til å gå mot en stor sesong. I fristil ble hun nr 3, bare 16 små sekunder bak totalvinneren (Therese Johaug). I klassiskøvelsen ble det 4. plass et lite halvminutt bak Therese. Kan det tenkes at avstanden vil minke utover sesongen?

Kristin Gausen (5-kl, 6-fri) og Hilde Lauvhaug (6-kl) gjorde det også bra.

Britt Ingunn Nydal (10-kl,7-fri) hadde vi, de relativt bra plasseringene til tross, venta litt høyere opp på listene. Men bevares det er lenge til de store slag skal stå.

G19-20

Eirik Sæves er på plass igjen! Velkommen skal du være. 4. plassen i fristil rett fra rekonvalens er svært bra. Men Sjur Røthe greide du ikke å tukte. Vi har fått rapporter fra juniorlandslaget med forvarsel om at vossingen går mot en stor sesong. At han skulle vinne fristilsdistansen var ikke uventa, men at han dagen etter går inn til en 2. plass på 15 km klassisk var svært sterkt. På nytt beviste Tarjei Bø hvilken eminent fristilsløper han er. Lørdag ble han bare slått med et drøyt sekund av Sjur R(ex). At Eirik Kurland Olsen går fort på ski er ingen nyhet. Denne helga gjorde han det igjen.(3-kl,3-fri). Han skal bli vanskelig å hanskes med fremover. En annen kar som og gikk fort, og som gleda seg synlig var Tore Martin Søbak Gundersen Etter en litt trasig fjorårssesong er han tilbake for fullt. Seieren på 15km klassisk var uhyre imponerende, 5. plassen i fristil også. Vi ble og imponert over hans teamkamerater, Martin Andersen (4-kl,12-fri) og Magne Dæhlie (11-fri). Jacob Ziesler er neppe fornøyd med 8. og 7 plass (klassisk og fri). Men vi er temmelig sikker på at fjorårets Norgescup-vinner kommer uhyre sterkt utover i sesongen. Men andre var fornøyde; Tore Bjørseth Berdal skinte som ei sol etter sitt flotte klassisk-renn (5). Eivind Flugstad Østberg imponerte også med en sterk 6. plass i klassisk og 12. plass i fristil. Hallvard Moian Nydal varslet om at han vil bli å regne med også denne sesongen (9-kl,14-fri). Vi har fulgt Kristian Sørlund noen år. Nå begynner karen fra Mesnalia å gå bra fort (18-kl, 8-fri). Skal han bli årets nykommer balnt topp 10? Nordtrøndergjengen (Lorentsen, Bach) hadde vi forventa litt mer av sjøl om Eirik Lorentsens 15. plass i fristil var sterkt. Daniel Myrmæl Helgestad har vi fulgt med interesse. I helga gikk han et bra fristilrenn (10). Øyvind Moen Fjeld har ennå et stykke opp til gammelt nivå, sjøl om 13. plassen i klassisk var positivt. Og så la vi merke til ski-orientereren Øyvind Watterdals 2 gode løp. Dette kan bli bra når snøen kommer i Vestfold.

Tilslutt; Harald Berge måtte stå over. Han har dessverre slitt med sjukdom denne høsten.

Og Bjørnar Larsen skada seg under fristilsøvelsen; såpass at han måtte bryte løpet. Det gikk hardest utover ryggen. Synd Bjørnar , dette kunne ha blitt din dag.

 

J19-20

Therese Johaug er allerede for etablert skistjerne å regne. Hun vant begge rennene denne helga . Ikke vet vi om hun gikk for fullt. Men Marte Monrad-Hansen nærmer seg bakfra. Denne helga skilte det ikke mer enn 8(fri) og 14(kl) sekunder. Astrid Uhrenholdt Jacobsen var også på prateavstand. Celine Brun-Lie er to bra plasseringer (7,7) til tross, neppe helt fornøyd. Gjermundshaug Pedersen-jentene har også utvilsomt mer å kjøre med enn det de fikk vist denne helga. Idas 8. pl i fristil var "familiebeste".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut