-->
Lotta og Tiril Udnes Weng valgte blanke ski og staking under Norgescup-finalen for juniorer på Beitostølen foregående vinter. Denne vinteren er ordningen med stakefrie soner innført. Manipulert bilde - Foto: Erik Borg - Fotomontasje: Langrenn.com.

Lotta og Tiril Udnes Weng valgte blanke ski og staking under Norgescup-finalen for juniorer på Beitostølen foregående vinter. Denne vinteren er ordningen med stakefrie soner innført. Manipulert bilde - Foto: Erik Borg - Fotomontasje: Langrenn.com.

Juryen svarer om stakefrie soner i Norgescup Junior på Nes

Kommentar

– Innsenderen har rett i at slik det ble praktisert, sanksjoneres løpere som faktisk har smurt med feste og som benytter normale klassiske teknikker.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Leserinnlegget "Hva er egentlig hensikten med stakefri sone?" ble publisert på nettavisen Langrenn.com i etterkant av Norgescupen for juniorer på Nes forrige helg.

Til nevnte artikkel vil juryen gjerne komme med noen kommentarer.  

Innsenderen har rett i at slik det ble praktisert, sanksjoneres løpere som faktisk har smurt med feste og som benytter normale klassiske teknikker. Men det er engang slik at i stakesonen er det påbudt med diagonalbevegelser, dvs at kun 1 stav skal være i bakken av gangen.  

Innføringen av stakesoner (stakefrie soner) ble anbefalt fra FIS i juni 2016 og vedtatt på Langrennskomiteens Høstmøte. Alle skikretsene var med på å vedta denne ordningen.

Erfaringen fra flere renn, herunder sist helgs renn på Nes, er at mange ser på dette som en mulig vei å gå dersom man vil beholde den tradisjonelle klassiske teknikken i konkurranser. Men det gjenstår en del prøving og feiling, blant annet med hvordan sonene bør utformes.

Vi må være klare på at dette med soner er en prøveordning; etter sesongen må erfaringene evalueres for å se om man skal gå videre med dette.  

På Nes var løypa slik at motbakkene med ønsket helningsgrad var ganske korte, med påfølgende slakere partier.

Selv den lengste stigningen i 3,2 km-løypa besto av korte kneiker med slakere partier innimellom.

Hvis vi skulle begrenset sonene til kun å omfatte «kneikene», og tillate staking på de lettere partiene, da ville vi gjort det lettere å gå uten feste (løpe fiskebein opp kneika og så stake på det slake partiet). Det ville også ha økt problematikken med «jukseskøyting».

Hensikten med sonen er å gjøre det vanskelig å gå uten feste.

Derfor måtte vi «tvinge» løperne til å gå diagonal over et litt lengre strekk, selv om mange følte det naturlig å ta noen staketak med eller uten fraspark.

De aller fleste løste dette bra ved å strekke ut i diagonalgang på de slakke delene av stigningen.

Det var en allmenn oppfatning at vi lyktes bra med dette opplegget, selv om vi «dessverre» måtte sanksjonere noen som gikk med feste, men «glemte seg».

Ideelt sett hadde vi ønsket oss lengre stigninger med passende helningsgrad.

Vi kommer til å ha soner i alle junior-cuprenn. Neste cuprenn er på Voss i februar; der får vi forhåpentligvis noen lengre stigninger å legge sone i.

Et «gult kort» bør ikke ta fra en løper motivasjonen. Vi er (beklageligvis) kommet dit i langrenn, ikke minst i sprint, at det må dømmes, mer og mer som i lagidretter.

Da må man innse at ting kan skje i kampens hete. Det får man legge bak seg, lære av, og gå videre.

Med hilsen fra rennets Jury:

Rune Tøllefsen (TD)
Geir Mauseth (AssTD)
Per Nymoen
Olav Kregnes

Se også
* Leserinnlegg: Hva er egentlig hensikten med stakefri sone?
Stakefrie soner innført (slik er regelen)

---

Leserbrev, kåserier, kommentarer og lignende representerer på generell basis skribentens syn og ikke nødvendigvis Langrenn.com sitt ståsted.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus