-->

Kan skape problemer

Å senke hemoglobingrensene kan skape problemer, sier landslagslege Hans Petter Stokke.
Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst
I går skrev Langrenn.com at grenseverdiene for hemoglobin-innhold i blodet skulle senkes fra 17,5 til 17,0 for herrer.

- For de fleste går det greit, men det er et stort problem for noen få utøvere som fra naturens side ligger høyt på hemoglobinskalaen. Spesielt når vi beveger oss opp i høyden vil det være store svingninger i blodprosent, sier Stokke til Østlendingen, og presiserer at dette ikke har noe med doping å gjøre, men er en sjekk som blir tatt av helsemessige hensyn.

I gårsdagens artikkel på Langrenn.com hevdet dopingekspert Bengt Saltin at det kun var to løpere i internasjonalt langrenn som var i nærheten av dagens grense. Dette rimer dårlig med at Norge har sendt inn dispensasjonssøknad for fire utøvere.

- Vi har søknader inne på fire løpere som ligger høyt, og vi håper vi får godkjent «blodpass» for disse. Erfaringene er imidlertid at dette er en veldig besværlig prosess. Vi må dokumentere arv og foreldredisposisjon, sier Stokke til avisen.

Saltin ønsket en grense på 16,0 for herrer og 15,5 for kvinner, dette mener Stokke vil skape problemer.

- Det vil ramme veldig urettferdig for dem som har høy blodprosent fra naturens side. Blir det en absolutt grense som håndheves, så vil det være både norske og utenlandske løpere som får problemer med dette.

Stokke mener det ikke er tilfeldig at mange langrennsløpere ligger på et høyere hemoglobin-nivå enn mange andre.

- Høy blodprosent hos langrennsløpere eller andre som driver med utholdenhetsidretter er ikke tilfeldig. For noen er dette én av flere faktor som gjør at de kan hevde seg.
Det er likevel viktig å presisere at masse løpere som presterer i toppen ligger under et gjennomsnitt. Så det er altså ingen nødvendighet, men en fordel, sier Stokke.

Sportssjef Bjørnar Håkensmoen er positiv til utspillet fra det internasjonale skiforbundet (FIS).

- Vi ønsker velkommen alt som har med innskjerping av tester å gjøre. Vi har ingenting å skjule og det er veldig bra at denne jobben intensiveres. Det er likevel veldig viktig å presisere at høye hemoglobinverdier ikke har noe med doping å gjøre, sier Håkensmoen.

Saltin mener langrennssporten opererer i en gråsone, med kunstig bruk av astmamedisin og koffein. Dette kjenner ikke sportssjefen seg igjen i.

- Vi verken tøyer regelverket eller jobber i noen gråsone. Det har vi bevis på. De som har astma, bruker astmamedisiner. Dette er godkjent av FIS.

(Østlendingen)

* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut