-->

Kavalkade 2003

Langrenn.com gir deg et tilbakeblikk på langrennsåret 2003.

Langrenn.com oppsummerer 2003. Del 1 Januar - Februar
Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst
Førjulsesongen 2002 var ingen suksess for herrelandslaget, i en befolkning som stort sett har vært vant til gull, glitter, heder og ære, går det ikke upåaktet hen når nasjonens skihelter ikke vinner.

 

Januar

Allerede den første dagen i det nye året, ymter landslagstrener Carl Henning Gran frempå at det i perioder kanskje har blitt trent litt vel mye. Men optimismen er fortsatt til stede, og landslagstreneren forventer at resultatene vil komme utpå nyåret.

 

Det første verdenscuprennet går i Kavgolovo og nordmennene presterer noe av det dårligste norske løpere har gjort noen gang. Beste nordmann blir nummer 24 blant herrene og 20 blant kvinnene. Som et bilde på den svake innsatsen av Norge tok vi sisteplassen i både herre og dameklassen. Det merkes nå tydelig at Thomas Alsgaard er ute på grunn av sykdom.

 

Kritikken begynner å vokse mot herrelaget og landslagssjefen. For jentene var imidlertid rennet i Russland ett lite glipptak, de har så langt i sesongen prestert over de fleste forventninger, anført av Dronningen, Bente Skari som valgte å stå over det iskalde rennet i Russland. Allerede helgen etter er Bente tilbake i manesjen og vinner 15km klassisk fellesstart rett utenfor stuedøren til Kristina Smigun i Estland. Anders Aukland viser at de norske gutta ikke blir fragått når det handler om klassisk. Aukland taper spurten mot Jørgen Brink, men tar en viktig andreplass. Herrelaget har to blant de 10 og fem blant de 16 beste.

 

Verdenscupen fortsetter i Tsjekkia, og gutta med Alsgaard tilbake tar 14, 15. og 16. plassene med Alsgaard først. Bente Skari har nå etablert seg i toppen også i skøyting og vinner rennet.

Dette er det siste fristilsrennet i verdenscupen før VM i Val di Fiemme. Rennet ga ingen klare svar om hvem som får gå fristil i VM. NM vil bli avgjørende. - NM vil nok telle mer enn på lenge og spesielt 3 mila blir avgjørende for en del av løperne, sier sportsjef Bjørnar Håkensmoen.

 

NM starter i Molde etter en iherdig innsats fra arrangørene som først fikk hjelp fra værgudene i siste liten. Skari vinner alt blant jentene. Blant herrene gjør Espen Harald Bjerke et kanonløp på 10km klassisk og går inn til tredjeplass.

 

Februar

Den siste individuelle øvelsen i NM er tremila for herrer. Her blir det en kamp mellom nykommeren Tore Ruud Hofstad og to skiskyttere ved navn Lars Berger og Frode Andresen. Berger vinner foran Andresen, mens Ruud Hofstad blir nummer tre.

 

Dermed fikk landslagsledelsen noe å tenke på.

 

Så offentliggjøres VM troppen. Jentenes tropp får passere uten noen store diskusjoner. Men da herretroppen blir offentliggjort koker det.

 

Ingen skiskyttere ble tatt ut. Frode Andresen er skuffet over at det ikke satses på femmila som ville vært den aktuelle distansen for skiskytterne. Sportssjefen mente at skiskytterne ikke dominerte nok til å bli tatt ut.

Debatten raser i alle landets medier og etter hvert kan det se ut som om det handlet om enten Ruud Hofstad eller skiskyttere. Noen Langrenn.com mente var helt feil.

 

Under Junior-VM dominerer de norske gutta på tremil skøyting. Et mesterskap som blir svært bra for de norske juniorene.

 

Godt går også Jørgen Aukland som holder posisjonen som verdens beste LANGrennsløper.

 

Siste gjennomkjøring i verdenscupen før VM er i Reit im Winkl og Asiago. Jens Arne Svartedal går et glimrende løp og blir nummer seks på 10 km klassisk og får den siste plassen til VM. Enda bedre går Marit Bjørgen som vinner sprintrennet og seiler opp som en av de store favorittene til VM-sprinten. Bente Skari vinner 5km klassisk i et løp med en glimrende norsk laginnsats

 

Jon Kristian Dahl blir U23 verdensmester i sprint.

 

VM er i gang, og Bente Skari starter på mesterskapet hvor hun kan bli den virkelig store dronningen. Hun vinner åpningsdistansen.

 

Men VM har knapt startet før en dopingskandale igjen ryster langrennsporten. Kaisa Varis blir utestengt.

 

Herrenes åpningsdistanse ble en av de virkelig store løpene i langrennshistorien, i hvert fall sett med norske øyne. Øvelsen Fellesstart fikk den best mulige starten den kunne få i et mesterskap. Spenningen var, klisjéaktig nok, til å ta å føle på. Og hvem andre enn Thomas Alsgaard, som har slitt og slitt, var mannen som sto frem på en slik dag og vant det fantastiske rennet som endte med tredobbelt norsk.

 

Mens Skari fortsetter å imponere jublet Hilde over sin første medalje.

 

Men så bryter det ut sykdom i VM-byen.

 

Mens verdenseliten konkurrerer i VM, gjøre dopingdømte Mika Myllela comeback til stor jubel i Finland.

 

I Val di Fiemme fortsette nordmennene å imponere, og gutta som har slitt tidligere i sesongen har prikket inn formtoppen.  Hvis noen mente at det var galt å ta ut Tore Ruud Hofstad fikk de i hvert fall svar på tiltale, unggutten spurtet inn til sølvmedalje  på duathlon.

 

Bente Skaris drøm om ett uslåelig VM brister, hun klarer ikke å bli frisk.

 

På stafettene så tar tyskerne de norske jentene. Vibeke Skofterud var forbanna fordi glien ikke var optimal.

På herrestafetten ser det lenge ut til at Sverige endelig skal vinne gull, etter en langvarig gulltørke på stafett for svenskene. Men den drømmen brast da det svartnet for Jørgen Brink på sisteetappen. Da det var stopp for svenskene, var det igjen duket for kongen av langrenn, Thomas Alsgaard. Han spurtslo Tysklands Axel Teichmann. Herrelandslagstreneren Carl Henning Gran hadde lykkes da det gjaldt som mest, og hadde ikke beskrivende ord for hva han følte.

 

Da det var dags for sprintrennet i Val di Fiemme fikk Norge en ny yndling i Bente Skaris fravær. Marit Bjørgen var rett og slett uovervinnelig.


For gutta var det også tid for tronskifte. Tor Arne Hetland har vært sjefen de siste årene, nå tok Tobias Fredriksson over som den største sjefen, mens Håvard Bjerkeli er raskest i Norge og nest raskest i verden.

 

Kavalkaden fortsetter i morgen..

 


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut